hirdetés

Nem csak az agressziót jelzi a felálló kutyaszőr: ez állhat a libabőr hátterében

László Enikő, 2021. december 26 - Képek: Getty Images Hungary

Ha egy támadó kutyát képzelsz magad elé, az valószínűleg vicsorogni fog, és bundája szálai felfelé állnak. Sokan vélik úgy, hogy a felborzolt szőrzet agresszióra utal, ez azonban túlságosan felületes megállapítás.

hirdetés

A piloerekciót sokan az agresszióval társítják. Gyakran úgy vélik, hogy egy kutya akkor borzolja fel a szőrét, ha támadni vagy „dominálni” akar. A piloerekció azonban az izgalom, nem pedig a potenciális agresszió mutatója. Számos érzelmi állapot korrelálhat ezzel, beleértve a félelmet, az izgalmat és a meglepetést, és ezek egy része agresszióhoz vezethet, de nem feltétlenül.

A felálló kutyaszőr az ebek izgalmi állapotára utal.

A kutyák libabőre

Főként emlősöknél gyakoriak a felfelé álló szőrszálak, vagyis a piloerekció (embereknél a libabőr), és ezt az egyes szőrszálak tövében ülő izmok összehúzódása okozza. A madarak, patkányok, macskák és még az emberek idegrendszere akaratlanul reagál, amikor az adrenalin összehúzza az izmokat. Ez a szimpatikus idegrendszer akaratlan reakciója, és jó jelzője annak, hogy az állat éber és izgatott. Kutyákban egyfajta „szupernormális jelingerként” működhet, amely megfélemlítheti a többi ebet azáltal, hogy a felborzolt szőrűt nagyobbnak láttatja.

Tudtad? A rodéziai ridgebacknek, azaz az afrikai oroszlánkutyának ellentétes irányban nő a szőr a gerince mentén. Így sokszor úgy tűnhet, mintha felállna a szőr a hátán.

A terület is számít?

Dr. Karen London kutyaszakértő- és kiképző szerint a piloerekciós mintázat összefüggésben állhat a különböző érzelmi állapotokkal és/vagy jövőbeli viselkedéssel. Gyakran megfigyelte, hogy a válltól a farokig felállított szőr vékony vonala korrelál a magabiztosabb kutyákéval, míg a nyakon és/vagy vállakon (de nem lejjebb) lévő széles folt az alacsony önbizalommal hozható összefüggésbe. Dr. London feltételezi, hogy a vállakon és a csípőn megemelt szőrszálak összefüggésbe hozhatók az ambivalens kutyákkal. Úgy véli, hogy ezek a kutyák gyakran reaktívabbak és kiszámíthatatlanabbak. A szakértő megfigyeléseit azonban jelenleg tudományos kutatások még nem támasztják alá, ugyanis nem készült erről még részletes tanulmány.

Nem csak agressziót jelenthet

Ezt a fizikai reakciót kiválthatja a félelem, agresszió, izgalom, önbizalomhiány, szorongás, védekezés, megdöbbenés vagy akár egyszerű izgatottság is. A vadászkutyákról ismert, hogy piloerekciót mutatnak, ha nagy intenzitással fókuszálnak, miközben egy madarat figyelnek. Érdekes módon a szálak felemelkedése általában körülbelül harminc másodperccel az inger hatását követően válik észrevehetővé, miközben két percet vesz igénybe az ellazulás.

A munkakutyák szőre a koncentrálás miatt is felállhat.

Hogyan reagálj?

A kutyák általában akkor mutatják ezt a reakciót, amikor játszanak, vagy amikor új, ismeretlen állatok vannak a közelben. Ha kedvenced piloerekciót mutat, nézz körül, mi válthatja ki a jelenséget. Ismeretlen állat vagy személy van a közelben? Mérges vagy fél valamitől? Túl hideg a hőmérséklet? Ha meg tudod határozni a faktort, akkor kedvenced gyorsabban megnyugszik és ellazul. Ez főképp akkor szükséges, ha negatív inger váltotta ki belőle ezt a választ.

Természetesen minden kutya más, így az egyéni eltérések jelentősek lehetnek. Figyeld meg kedvencedet, milyen helyzetekben és testének mely területén jelentkezik piloerekció. Ezáltal jobban megértheted testbeszédét és személyiségét.

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon