hirdetés

Nem csak az agressziót jelzi a felálló kutyaszőr: ez állhat a libabőr hátterében

László Enikő

2021. december 26 - Képek: Getty Images Hungary

Ha egy támadó kutyát képzelsz magad elé, az valószínűleg vicsorogni fog, és bundája szálai felfelé állnak. Sokan vélik úgy, hogy a felborzolt szőrzet agresszióra utal, ez azonban túlságosan felületes megállapítás.

hirdetés

A piloerekciót sokan az agresszióval társítják. Gyakran úgy vélik, hogy egy kutya akkor borzolja fel a szőrét, ha támadni vagy „dominálni” akar. A piloerekció azonban az izgalom, nem pedig a potenciális agresszió mutatója. Számos érzelmi állapot korrelálhat ezzel, beleértve a félelmet, az izgalmat és a meglepetést, és ezek egy része agresszióhoz vezethet, de nem feltétlenül.

A felálló kutyaszőr az ebek izgalmi állapotára utal.

A kutyák libabőre

Főként emlősöknél gyakoriak a felfelé álló szőrszálak, vagyis a piloerekció (embereknél a libabőr), és ezt az egyes szőrszálak tövében ülő izmok összehúzódása okozza. A madarak, patkányok, macskák és még az emberek idegrendszere akaratlanul reagál, amikor az adrenalin összehúzza az izmokat. Ez a szimpatikus idegrendszer akaratlan reakciója, és jó jelzője annak, hogy az állat éber és izgatott. Kutyákban egyfajta „szupernormális jelingerként” működhet, amely megfélemlítheti a többi ebet azáltal, hogy a felborzolt szőrűt nagyobbnak láttatja.

Tudtad? A rodéziai ridgebacknek, azaz az afrikai oroszlánkutyának ellentétes irányban nő a szőr a gerince mentén. Így sokszor úgy tűnhet, mintha felállna a szőr a hátán.

A terület is számít?

Dr. Karen London kutyaszakértő- és kiképző szerint a piloerekciós mintázat összefüggésben állhat a különböző érzelmi állapotokkal és/vagy jövőbeli viselkedéssel. Gyakran megfigyelte, hogy a válltól a farokig felállított szőr vékony vonala korrelál a magabiztosabb kutyákéval, míg a nyakon és/vagy vállakon (de nem lejjebb) lévő széles folt az alacsony önbizalommal hozható összefüggésbe. Dr. London feltételezi, hogy a vállakon és a csípőn megemelt szőrszálak összefüggésbe hozhatók az ambivalens kutyákkal. Úgy véli, hogy ezek a kutyák gyakran reaktívabbak és kiszámíthatatlanabbak. A szakértő megfigyeléseit azonban jelenleg tudományos kutatások még nem támasztják alá, ugyanis nem készült erről még részletes tanulmány.

Nem csak agressziót jelenthet

Ezt a fizikai reakciót kiválthatja a félelem, agresszió, izgalom, önbizalomhiány, szorongás, védekezés, megdöbbenés vagy akár egyszerű izgatottság is. A vadászkutyákról ismert, hogy piloerekciót mutatnak, ha nagy intenzitással fókuszálnak, miközben egy madarat figyelnek. Érdekes módon a szálak felemelkedése általában körülbelül harminc másodperccel az inger hatását követően válik észrevehetővé, miközben két percet vesz igénybe az ellazulás.

A munkakutyák szőre a koncentrálás miatt is felállhat.

Hogyan reagálj?

A kutyák általában akkor mutatják ezt a reakciót, amikor játszanak, vagy amikor új, ismeretlen állatok vannak a közelben. Ha kedvenced piloerekciót mutat, nézz körül, mi válthatja ki a jelenséget. Ismeretlen állat vagy személy van a közelben? Mérges vagy fél valamitől? Túl hideg a hőmérséklet? Ha meg tudod határozni a faktort, akkor kedvenced gyorsabban megnyugszik és ellazul. Ez főképp akkor szükséges, ha negatív inger váltotta ki belőle ezt a választ.

Természetesen minden kutya más, így az egyéni eltérések jelentősek lehetnek. Figyeld meg kedvencedet, milyen helyzetekben és testének mely területén jelentkezik piloerekció. Ezáltal jobban megértheted testbeszédét és személyiségét.

feláll a kutya hátán a szőr kutya szőre kutya testbeszéd kutya viselkedése piloerekció testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink