hirdetés

Ezért kacsint rád kedvenced

Molnár Enikő

2024. január 5 - Képek: Getty Images Hungary

Volt már olyan, hogy elkaptad kedvenced tekintetét, ő pedig rád kacsintott? Először lehet, hogy véletlen egybeesésnek tűnik, de amikor többször megtörténik, az ember elgondolkodik azon, hogy vajon direkt csinálja-e ezt szeretett kutyája.

hirdetés

Ha meg akarjuk fejteni az ebek kommunikációját, érdemes a test egészét, illetve a kontextust is figyelembe venni. Ám az emberek világában sokkal gyakrabban koncentrálunk arra, hogy egy személy mimikája, vagy éppen a szeme mit árul el. Éppen ezért a kutyáknál is hajlamosak vagyunk kiemelt figyelmet fordítani ezekre a területekre. Egy hosszas vizsgálat után pedig néha úgy tűnhet, hogy kedvencünk tekintete olyan kifejező, hogy már-már megszólal. Végső soron nem is tévedünk vele olyan nagyot, a szemek sok mindenről árulkodhatnak. Bizonytalanságtól, vagy éppen félelemtől kezdve a boldogságon keresztül számos érzelem kifejezésében szerepet kaphatnak. Mi most kiemelten egy mozdulatra, és annak értelmezésére szeretnénk fókuszálni, ez pedig a kacsintás.

Kell-e egyáltalán figyelmet tulajdonítani a kacsintásnak?

Egy gazdi akarva-akaratlanul gyakran töri azon az eszét, hogy vajon mit szeretne kommunikálni kutyája. Többek közt ezért írunk az ebek testbeszédéről újra és újra, hiszen nemcsak, hogy érdekes téma, nagyon fontos, hogy részletesen ismerjük. Hiszen azzal, hogy megértjük kedvencünket, egy egész világ nyílik meg előttünk. Egyfelől könnyebben el tudjuk mélyíteni a kapcsolatunkat és jobban megismerjük kutyánkat, másfelől pedig hamarabb észrevesszük, ha valami problémát jelez.

Mint fentebb említettük, érdemes mindig „egészben” nézni a kutya kommunikációját. Természetesen ahhoz, hogy teljes legyen a kép, ajánlott az apróbb részletekre is figyelni. Bár a kacsintás önmagában nem fogja megváltoztatni egy testbeszéd jelentését, jó, ha tudjuk, mit üzenhet vele kutyánk.

Miért kacsint a kutyám?

Egy egészséges kutya esetében nagyon valószínű, hogy a kacsintásnak valamilyen jellegű kommunikációs oka van. Sokan úgy gondolják, hogy az emberekkel való együttélés miatt ragadt rájuk ez a mozdulat, vagy egy „véletlen tanítás”(tehát a gazdi tudtán kívül megerősítette a viselkedést) következtében csinálják. Végül is, ha a gazdi figyelmét egyszer elnyerte, akkor máskor is biztosan tetszeni fog neki.

A kacsintás jelezhet vonzalmat, azt, hogy egy kutya békés, figyelmet akar, vagy talán azt, hogy utánozza gazdáját, ha ez (kacsintás) egy olyan mozdulat, amit gyakran csinál.

-nyilatkozta Megan Conrad a Daily Paws-nak

Tehát egy nyugodt kacsintás lehet, hogy csak a gazdi állapotának felmérését célozza. De, ha mindez mondjuk mancsolással vagy egy izgatottabb hangulatot mutató testbeszéddel párosul, akkor elképzelhető, hogy a kutyus szeretné felhívni magára figyelmet. Ha pedig „megadja magát”, békítő viselkedésformákat mutat, mondjuk olyan testtartással együtt mutatkozik a kacsintás, mint a hátára fordulás, akkor jobbára csak annyit szeretne közölni az eb, hogy nem szeretne bajt.

Ahogy láthatjuk, számos lehetőségünk van értelmezni ezt a „flörtölő” viselkedést, és jobbára attól függ a jelentése, hogy az eb milyen gesztusokkal kombinálja. Ám van, amikor egészségügyi okokkal hozható összefüggésbe a túlzott kacsintgatás, ezért ne hagyjuk figyelmen kívül, ha kedvencünk rendszeresen, látszólag ok nélkül produkálja a viselkedést.

Amikor nincs kommunikációs oka a kacsintásnak

Könnyen lehet, hogy csak belement valami a szemébe az ebnek. Ilyenkor nem csak kacsint egyet vagy kettőt, hanem próbálja kipislogni az irritáló idegen testet, ami a szemébe került. Ezt a jelenséget mindannyian ismerjük, hiszen az elkallódó szempillák senkinek nem kegyelmeznek.

Lehet komolyabb oka is, ezért, ha duzzadt vagy gyulladtnak tűnik a terület, esetleg a szokásostól eltérő a szem váladéka (gennyes, folyékony) mindenképpen vigyük el kedvencünket állatorvoshoz. Végül, de nem utolsó sorban a gyakori kacsintgatás a szemhéj befordulására (entropium) is utalhat. Ilyenkor a „kötőszöveti rostok meggyengülése következtében a körkörös szemizom az alsó szemhéjat befelé billentheti.” Ez többek közt irritációt okoz, de akár látásvesztéshez is vezethet, ha kezeletlenül marad. Ez a probléma nagyon gyakori a brachycephal fajtáknál és egy műtéttel könnyedén rendbe lehet hozni.

Ha kedvenced más, számodra furcsa viselkedéseket is produkál, akkor érdemes körülnézni írásaink között. Számos cikkben felderítjük, hogy mit miért csinálnak a kutyák. Csak, hogy néhányat említsünk, utána jártunk annak, hogy miért nyalogatják az ebek a mancsukat, miért dörzsölik a feneküket a földhöz, vagy, ha már az eb hátsó felénél tartunk, miért esznek ürüléket.

furcsa viselkedés kacsintás kacsintó kutya kommunikáció kutya kacsint kutya testbeszéde kutya viselkedése testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink