hirdetés

Több oka is lehet, ha piros és könnyes a kutya szeme: az állatorvos szerint komoly bajt jelezhet

Kövess Péter

2023. október 11 - Forrás: Getty Images Hungary

Ha a kutya szeme piros és könnyes, akkor mielőbb állatorvoshoz kell fordulni, mert gyulladás állhat a háttérben, és gyorsan romolhat az állapota.

hirdetés

A piros és a könnyes szem külön-külön sokféle egészségügyi problémára utalhat, de ha a kettő együtt jelentkezik – különösen, ha a kutya a mancsával dörzsölni próbálja, mert viszket neki – akkor nagy valószínűséggel kötőhártya-gyulladásról lehet szó. Az állatorvos elmondja, miért alakulhat ki a betegség és mit lehet ellene tenni.

A könnyes szem önmagában irritációt is jelezhet

Így alakul ki a kutya kötőhártya-gyulladása

Dr. Bodó Andrea állatorvos kérdésünkre elmondta, a kötőhártya-gyulladás az egyik leggyakoribb szembetegség a kutyánál. Kialakulásának oka két csoportba sorolható, az egyik a fertőző (ami vírusos vagy bakteriális eredetű is lehet), a másik pedig a nem fertőző (ami gyakran trauma vagy irritáció következménye).

Az ambuláns kezelés során a legtöbb esetben növényi részek szembe jutásából eredő szaruhártya-sérüléssel és kötőhártya-gyulladással találkozom. A nyári időszakban jellemző forrása az egérárpa elszáradt kalásza, a toklász, ami a pislogáskor újra és újra megkarcolja a szaruhártyát.

Kötőhártya-gyulladás abból is adadóhat, ha por, homok vagy sampon kerül a kutya szemébe, de előidézheti akár a cigarettafüst, vagy a légkondicionáló túlzott használata is. Sőt, ha hagyod a kutyának, hogy kihajoljon az autóból az ablakon, a menetszéltől is kialakulhat.

Ritkább ok, hogy a kutya szempillája rossz irányba nő vagy szemhéja nem megfelelelően áll, netán az állat allergiás panaszokban szenved.

Legjellemzőbb tünete a piros, könnyes szem

„Elsődleges tünete a duzzadt, kipirult kötőhártya, az erezetes szem, a váladéktermelődés és a viszketés. A kutya ilyenkor gyakran hunyorog, és mancsával vakarja a szemét” – magyarázta a szakember.

Az állatorvos szerint a kötőhártya-gyulladás leginkább úgy különböztethető meg a sima irritációtól, hogy a betegségnek a kötőhártya kipirulása, duzzanata a fő tünete. Ha a kutya állapota súlyosbodik, akár zöld, váladékos könny is távozhat a szeméből.

A kutya piros, könnyes szeme gyulladásra utalhat

Szemcseppel kezelhető

Dr. Bodó Andrea azt mondja, első lépésként a kiváltó okot kell meghatározni. Az állatorvosi rendelőben ezért ellenőrzik, hogy van-e valamilyen idegen test a kutya szemében, illetve látszik-e trauma nyoma. Fontos meghatározni, hogy egy vagy kétoldali-e a probléma. Ha a tünetek csak az egyik szemet érintik, akkor valószínűleg traumás eredetről lehet szó.

Fertőzés gyanújánál mikrobiológia és citológiai mintavétel, a traumás eseteknél pedig a szem alapos átvizsgálása és az esetleges idegen tárgy eltávolítása szükséges.

A kötőhártya-gyulladásra kezelésére az állatorvos gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító, szükség esetén atibiotikus hatású szemcseppet vagy kenőcsöt ír fel.

Dr. Bodó Andrea hozzátette, a kutya számára ilyenkor elengedhetetlen a gallér viselése, ami megakadályozza a további tramumatizációt. „A kutya így nem tudja vakarni a szemét, és nem juthat bele szennyeződés.”

A kötőhártya-gyulladás szemcseppel kezelhető

Ha otthon felmerül a kötőhártya-gyulladás gyanúja, és valami belement a kutya szemébe, akkor a gazdi legfeljebb annyit tehet, hogy bő csapvízzel kiöblíti. Egyéb esetekben az állatorvos mindenkit óvva int a házi kezeléstől, ami csak tovább ronthat a helyzeten. Mivel a kutya állapota gyorsan romolhat, a legfontosabb, hogy mielőbb állatorvoshoz kell fordulni.

kötőhártya-gyulladás kutya szem

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink