hirdetés

Visszatérő fertőzések kutyáknál: nem mindig a gyógyszerben kell keresni a hibát

Buzgó Csilla

2021. október 18

Idegőrlő, amikor kutyád már sokadjára szenved egy bizonyos fertőzéstől szervezete valamely tájékán, és úgy tűnik, egy gyógyszer sem oldja meg a problémát hosszú távon. Mitől kapnak újra erőre ezek a kórokozók és hogyan lehet őket teljesen kiirtani?

hirdetés

A visszatérő fertőzések gyakorlatilag bármely arra fogékony szervet érinthetik, ide tartozik a bőr is. A Staphylococcus nemzetségbe tartozó baktériumok a kutyát és az embert is megfertőzhetik. Azonban érdemes már elöljáróban tisztázni, hogy ezeket a patogéneket egészséges egyedek is hordozhatják tünetmentesen, és panaszok csak legyengült immunrendszer, esetleg nyílt sebben való elszaporodás esetén jelentkeznek.

Olaj a tűzre, hogy ezek a baktériumok képesek úgy mutálódni, hogy rezisztenciát fejlesszenek ki a célirányosan alkalmazott antibiotikumokkal szemben. A főként embereket érintő Staphylococcus aureus és a kutyákra leginkább veszélyes Staphylococcus pseudintermedius is képes ily módon legyőzhetetlenné tenni magát, az általuk okozott fertőzést pedig MRSA-nak (methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus) vagy MRSP-nek (methicillin-rezisztens Staphylococcus pseudintermedius) nevezzük.

Hogyan alakul ki kutyákban a visszatérő fertőzés?

Sajnos az ember is átadhatja saját kórokozóját az ebnek egyszerű bőrkontaktussal, de a kutya szervezetében jelenlévő S. pseudintermedius törzs is elszaporodhat a védekezőrendszer meggyengülése esetén. Ilyenkor az állatorvos általában antibiotikummal kezeli a kialakult bőrpanaszokat, ám hiába szedi azt a kutya előírásszerűen, a kúra végeztével számos esetben hamarosan újra jelentkeznek a szimptómák.

Ha a fertőzés hátterében komolyabb szervi probléma, például egy, az endokrin rendszert érintő betegség, allergia, szerzett vagy veleszületett immunhiányos állapot, parazita-, esetleg gombás fertőzés áll, az antibiotikus készítmények csak ideig-óráig fognak hatni.

A “véresre vakarással”, tehát folyamatos hámsérülésekkel járó allergiás állapotok fokozottan kedveznek az MRSA és MRSP megjelenésének. Egyrészt a baktériumok jobban el tudnak szaporodni károsodott szövetekben, illetve rajtuk keresztül könnyebben jutnak be a szervezetbe, másrészt az allergiának köszönhető módosult immunrendszer-működés teljesen felborítja az állat természetes védekezőképességét.

A ráncos bőrű ebek, mint például a shar pei, a mopsz vagy a francia bulldog fokozottan hajlamosak lehetnek a bakteriális eredetű bőrgyulladásra. Immunrendszerük fejletlensége a kölyköket, meggyengülése pedig az idősebb állatokat teszi fogékonnyá ezekre a fertőzésekre.

A bakteriális bőrfertőzés tünetei kutyáknál

A fertőzéses eredetű dermatitisz a kutyák körében gyakoribb, mint egyéb állatfajokban – ennek hátterében valószínűleg az áll, hogy bőrük legfelső rétege viszonylag vékony a többi állatfajéhoz képest. Az orvosi néven pyodermaként is emlegetett egészségügyi probléma az alábbi panaszokkal jár:

  • erős viszketés
  • kivörösödött, gyulladt bőrfelület
  • piros hólyagocskák megjelenése a hasfalon
  • a gennyes hólyagok növekedése, felrepedése, pörkösödése
  • hiperpigmentáció, azaz a bőr megsötétedése a gyógyuló hólyagok területén

Mi a megoldás az ebek visszatérő fertőzéseire?

Akut esetben, a panaszok enyhítése végett az orvos elrendelheti antibiotikus készítmények alkalmazását. Ezeket azonban nem lehet a végtelenségig adagolni, mert egyrészt felborítják a kutya anyagcseréjét, kipusztítják a jótékony baktériumflórát, illetve ellenállóvá teszik a kórokozókat, amiket aztán valószínűleg már soha többet nem, vagy csak vér-veríték árán lehet kiirtani.

A megoldás mindig az eredeti probléma feltárása, az allergia megfelelő kezelése, illetve amennyiben ez lehetséges, az állat immunrendszerének teljes regenerálása.

(Képek: Getty Images Hungary)

fertőzés hiperpigmentáció kutya kutya fülgyulladás antibiotikum kutya gyógyulása kutya MRSA pyoderma kutya visszatérő fülgyulladás kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!