hirdetés

Leptospirózis kutyáknál: sárgaság és fokozott vizeletürítés figyelmeztethet a veszélyre

Buzgó Csilla

2022. március 28

A leptospirózis egy olyan betegség, amely többnyire könnyűszerrel megelőzhető a kötelező oltás beadatásával.

hirdetés

Ezt a fertőzéses megbetegedést nem egyféle baktérium okozza, az ebeket a Leptospira canicola és a Leptospira icterohaemorrhagiae támadja meg leggyakrabban. A betegség emberre is átterjedhet, és természetesen nem csak kutyáktól, hanem az elsődleges gazdaállatokról, a rágcsálóktól is összeszedhető.

Annak ellenére, hogy Magyarország nem tartozik azon területek közé, melyek kifejezetten kedvező körülményeket (trópusi éghajlat, pangó állóvizek, gyenge higiénia, áradások) biztosítanak a leptospirák számára, évente legalább 30-40 emberi megbetegedést regisztrálnak.

A leptospirózis terjedése és fertőzőképessége

A baktériumok a vizelettel ürülnek, a gazdaállat évekig képes lehet ily módon fertőzni. Kockázatos helyek lehetnek tehát az elhagyatott szemétlerakók, a kórokozókkal szennyezett természetes vizek, pocsolyák, takarmány, talaj, vagy bármilyen tárgy, melyre a baktériumok rákerülnek.

Azok a kutyák fokozottan veszélyeztetettek, akik gyakran úsznak tóban, lassú folyású patakban, folyóban, szabadon engedve lefetyelhetnek pocsolyákból, lakmározhatnak a szemétből, vagy beleszagolhatnak, nyalhatnak abba. Mivel a kórokozók akár elvékonyodott vagy sérült bőrön át is bejuthatnak a szervezetbe, nem feltétlenül szükséges az orális vagy egyéb nyálkahártya-kontakt a fertőzés létrejöttéhez.

A leptospirózis tünetei kutyáknál

A lappangási idő nagyjából 4-12 nap, a súlyosság a kórokozó fajtájától függhet. A leptospirózis lefolyását illetően három formát különböztet meg az orvostudomány, ezek gyakran egymást átfedve jelentkeznek.

Vérzéses forma

Jellemző tünetei a magas láz, a szem fehér részein és a szájnyálkahártyán apró bevérzések keletkeznek. Az állat hányhat, hasmenése lehet, illetve azonnali kezelés hiányában sajnos el is pusztulhat.

Sárgasággal járó forma

Gyakorta indul a vérzéses típusra jellemző szimptómákkal, ezt követően a szem és a száj nyálkahártyája, súlyosabb esetben a bőr is citromsárgás színt vehet fel.

Vesekárosodással járó forma

Ilyenkor a kutya enervált, étvágytalan, hányhat. A nyelven fekélyesedés alakulhat ki, továbbá kellemetlen szájszag érezhető. A fokozott vízivással egyetemben gyakori, esetenként véres vizeletürítés, hasi fájdalom jelentkezhet. Ha az eb át is vészeli a betegséget, sajnos sok esetben maradandó vesekárosodást szenved.

A leptospirózis tipikus panaszai közé tartozhat még az izomfájdalom, a köhögés, az orrfolyás és az általános gyengeség is.

Megelőzés, gyógyítás

A kölyökkutyák részére 8-12, majd 15-17 hetes korban adják az első két kör védőoltást, ezeket elmulasztani, vagy csak az egyik vakcinát beadatni, a másikat pedig hanyagolni nem szabad. Csak úgy alakul ki a megfelelő védettség, ha az oltási program előírásszerűen van ütemezve, illetve később évente megkapja a kutyus az emlékeztető injekciókat.

Az oltások többkomponensűek, az aktuális fertőzöttségi adatok alapján állítják össze őket, ezért fontos azok ismétlődő beadása.

A kialakult leptospirózis antibiotikummal kezelhető, ha időben orvoshoz kerül a kutya, és még így is többnapos intenzív ápolásra lehet szüksége. Ezt követően otthon is gyógyszerezni kell az állatot, hogy biztosan kiürüljön a szervezetéből a kórokozó, s ne váljon tünetmentes hordozóvá.

(Képek: Getty Images Hungary)

besárgult kutya betegség betegség tünetei fertőzés kutya oltás leptospirosis elleni oltás leptospirózis kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink