hirdetés

Egészségmegőrzés leendő gazdiknak: mit tehetsz annak érdekében, hogy kutyád sokáig veled maradjon?

László Enikő

2022. január 5 - Képek: Getty Images Hungary

A rendszeres állatorvosi látogatással, kiegyensúlyozott életmóddal és a betegségek megelőzéséért tett lépésekkel jelentősen meghosszabbíthatod kutyád életét.

hirdetés

Az egészség főként a genetikától, az életmódtól és az adott környezettől függ. Ez a három tényező befolyásolja, hogy kedvenced mennyi ideig és milyen minőségben éli életét. Kezdő gazdik számára nagyon fontos néhány dologgal tisztában lenni annak érdekében, hogy kutyájuk minél több ideig velük maradhasson.

A megelőzés fontossága

Kutyád származási helye jelentősen befolyásolja életét. A törzskönyv nem csupán egy papír, hanem garancia arra, hogy az eb jó körülmények közül származik. Kezdve egészen felmenőitől, akiken elvégeztek minden, a fajta számára kötelezően előírt vagy ajánlott genetikai vizsgálatot. Így az utódok nem hordoznak örökletes betegségeket. A problémás egyedeket kizárják a tenyésztésből annak érdekében, hogy ne adjanak tovább genetikai eltéréseket. Egy felelős tenyésztő minőségi eledellel eteti kutyáit, megfelelően szocializálja őket, és mindent megad nekik ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek, kiegyensúlyozottak legyenek.

A szaporítók bár olcsón adják a kutyákat, szinte garantált, hogy később ezek az ebek problémásak lesznek. Így a megspórolt összeg többszörösébe kerülhet később az állatorvosi ellátás. Örökletes egészségügyi problémákat hordozhatnak, amik csak később bukkannak fel, vagy oltások hiányában már az állat családba kerülése után rögtön megjelennek (sokszor végzetes kimenetelű) betegségek jelei.

Ha menhelyről fogadsz örökbe, sokszor előfordul, hogy nem ismert a kutya előélete, származási helye. Az állatotthonok azonban jellemzően minden ebet alaposan kivizsgáltatnak, így fény derül arra, van-e valamilyen egészségügyi problémája.

A kutyák egészségmegőrzésénél a prevenció a legfontosabb. Évenkénti oltással, rendszeres féreghajtással és más paraziták elleni védekezéssel sok bajtól megóvhatod kedvencedet.

Az oltások fontossága

Jelenleg hazánkban a kutyák esetében csak a veszettség elleni oltás kötelező. De emellett léteznek nagymértékben javasolt vakcinák is, amik számos végzetes kimenetelű betegségtől megóvják szeretett négylábúdat. Kölyökkorban gyakrabban, később évente egyszer szükséges beadatni a veszettség elleni, illetve a kombinált oltást. Erről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

A kombinált oltás általában magába foglalja a parvovírus, szopornyica, leptospirózis, fertőző májgyulladás, parainfluenza vírus és olykor a kennelköhögés elleni hatóanyagokat is. De emellett vannak választható oltások is, amik például babéziózis, Lyme-kór vagy herpesz ellen nyújtanak védelmet.

Ha már belement a kullancs kedvencedbe, minél előbb távolítsd el!

Paraziták elleni védekezés

A külső-belső élősködők megkeseríthetik kedvenced életét. Utóbbi 2002 óta kötelező, ugyanis az emberre is veszélyt jelenthetnek egyes paraziták. Ezeket kedvenced leggyakrabban pocsolyából való ivás, nyers hús vagy ürülék evésekor szedheti össze. A többféle formában is kapható féreghajtó általánosságban galandférgekre és fonálférgekre, összességében bélférgekre, illetve ezek megelőzésére használható. Egyes termékek a szívférgesség ellen is hatásosak. A galandférgek általában fertőzött bolhák által jutnak kedvenced szervezetébe, ezért a külső paraziták elleni védekezés is igen fontos.

A kullancsok, bolhák jelenléte akár végzetes is lehet, hiszen számos súlyos betegséget terjesztenek. Előbbi a Lyme-kórért, illetve a babéziózisért felel, utóbbi pedig allergiás dermatitiszt okozhat, illetve a galandféreg köztigazdája is. A folytonos vakarózás miatt kutyád bőre kisebesedhet, ami pedig a baktériumok melegágya, így másodlagos fertőzések is kialakulhatnak. Fontos még a szúnyogok elleni védekezés is, ugyanis ezek a rovarok szívférgességet terjeszthetnek. A paraziták ellen egész évben szükséges védekezni, nyakörvvel, cseppekkel vagy tablettákkal.

Az ivartalanítás fontossága

Kutyád ivartalanításának számos előnye van. Nem csak a felesleges szaporulat megelőzése miatt fontos, és nem véletlenül hallani olyan sokszor, hogy érdemes elvégeztetni a beavatkozást. Kutatások bizonyítják, hogy az ivartalan ebek hosszabb életkort élnek meg, mint ivaros társaik. Utóbbiak átlagéletkora 7,9 év, míg előbbieké 9,4.

Kedvenced egészségéhez az ivartalanítás jelentős mértékben hozzájárul, ugyanis általa megelőzhető az álvemhesség, az emlődaganat, csökken a petefészek és a méhdaganat kockázata. Emellett megelőzhető a petefészek-gyulladás, illetve kanoknál csökken a heredaganat, a gátsérv és a prosztatarák- illetve megnagyobbodás előfordulásának esélye.

Az ivartalanítással nemcsak a felesleges szaporulatot, hanem számos betegséget is meg lehet előzni.

A káros tévhiteknek pedig nem szabad hinni, ugyanis nem igaz, hogy egy kutyának életében legalább egyszer szülnie kellene. Emellett nem változik meg az eb személyisége, megfelelő életmód mellett nem hízik el, és nem veszélyes életére a beavatkozás. Az állatorvosok egyetértenek abban, hogy sokkal nagyobb kockázatot jelent, ha egy kutya ivaros (a későbbi betegségek miatt), mint maga a műtét.

A fogak egészsége

A fogkövesedés igen gyakori probléma a kutyáknál, főként a kisebb méretűeknél. A rossz lehelet számos betegséget jelezhet előre. A szájban lévő baktériumok a szívbillentyű zsugorodását, torzulását okozhatják, ami miatt vérkeringési zavar alakulhat ki. A vesébe jutva a baktériumok károsítják annak szöveteit, ezáltal kialakul a vesebetegség.

Így a fogkövesség és a fogínygyulladás megelőzése rendkívül fontos. A fogak tisztán tartására kaphatók különböző játékok, illetve ehető tisztító rudak, amik segítenek eltávolítani az ételmaradékokat. Emellett kutyáknak is kapható fogkrém, illetve fogkefe is. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd kedvenced száját, és ha szükséges, vidd el fogkőeltávolításra, így számos komolyabb és nem mellesleg fájdalmas problémát megelőzhetsz.

Rendszeres állatorvosi kivizsgálások

Évente egyszer, idősebb korban akár kétszer is érdemes lehet vér- és vizeletvizsgálatra vinni kedvencedet. A laboreredmények ugyanis értékes információkat adnak kutyád kiválasztó szerveinek állapotáról, így még időben kezelhető egy-egy súlyosabb betegség.

Megfelelő táplálás

A minőségi etetéssel számos probléma megelőzhető. Kutyádat táplálhatod előre gyártott eledellel, BARF-étrend szerint nyers etetéssel, illetve alapos utánajárás után házi koszttal is. Fontos, hogy az etetés mindig kutyád életkorának, méretének és egészségügyi állapotának megfelelően történjen, ahhoz igazodjon. Például léteznek kifejezetten kistestű ebek, ivartalanított kedvencek, kölyök vagy épp idős kutyáknak, túlsúlyos négylábúaknak gyártott termékek. Emellett fajtaspecifikus eledelek is elérhetők.

Fontos, hogy kedvenced semmilyen tápanyagból se szenvedjen hiányt, illetve egyikkel se ess túlzásba. Például csak hússal nem szabad etetni, ugyanis a túl sok fehérje veszélyes lehet.

Kedvenced immunrendszerét táplálékkiegészítőkkel is támogathatod. Ezek csökkentik a betegségek kialakulásának esélyét, az esetleges allergiás reakciókat és a különböző gyulladásokat.

A mozgást se feledd!

A napi rendszeres mozgás sem elengedhetetlen kedvenced számára. Ezáltal a túlsúlyt is megelőzheted, illetve az is fontos, hogy kutyád fizikailag és mentálisan is kiegyensúlyozott marad ezáltal. A mozgás mennyiségét mindig az eb fajtájához, fizikai adottságaihoz, egészségügyi állapotához és életkorához igazítsd!

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

bolha egészséges testmozgás féreghajtás fogkő ivartalanítás kötelező oltás kullancs kutya egészség kutya egészségmegőrzés kutya oltás kutya táplálékkiegészítő megfelelő táplálás parazita védelem szívférgesség választható oltások

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!