Támadnak az élősködők: így védd a leghatékonyabban kedvencedet

Szénási Szimonetta

2024. április 2 - Képek: Getty Images Hungary

Bár a különféle paraziták elleni védelem egész évben kiemelten fontos, az élősködők tavasszal újult erővel támadnak. Elmondjuk, miként vigyázhatsz a legjobban kutyusodra.

Felelős gazdiként egészen biztosan tudod, hogy kutyádat számos élősködő fenyegeti. Köztük a kullancsok és a bolhák, valamint a szívférgességet terjesztő szúnyogok. Ezek a külső paraziták amellett, hogy rengeteg kellemetlenséget okoznak az állatnak, halálos betegségeket is terjesztenek. Így nem is kérdés, hogy a legmagasabb fokú védelmet kell biztosítanod a számára.

Az élősködők számos betegséget terjesztenek

Ránk is veszélyes

Amellett, hogy a bolha helyi irritációt, valamint allergiás tüneteket válthat ki, olyan súlyos egészségügyi következményei lehetnek, mint a vérszegénység, továbbá a galandférgesség, amely köztudottan az emberre is veszélyes. A kezeletlenül hagyott bolhafertőzés pedig súlyos esetben akár az állat halálához is vezethet, így nem kérdés, hogy komolyan kell venni a védekezést.

A kullancs sem kevésbé veszélytelen: a legrettegettebb parazitaként számon tartott rovar olyan életveszélyes betegségekért felel, mint a Lyme-kór, vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (más néven kullancsencephalitis) vagy a babézia.

FRONTPRO ® : ízletes rágótabletta, ami 3 hónapon át megvédi kutyádat a bolháktól és kullancsoktól.

A  FRONTPRO ® rágótabletta  egy akár étel nélkül is beadható, ínycsiklandó falat, ami nem csupán az íze miatt lesz kutyád új kedvence. Gyors és hatékony felszívódása után ugyanis már egyetlen tabletta is 30 napos védelmet nyújt, sőt kedvencünk mellett még lakókörnyezetünket is megvédi: a bolhák a rágótabletta hatására még azelőtt elpusztulnak, hogy elkezdenének petét rakni, így megelőzhető a fertőződés. Ráadásul egyetlen dobozzal 3 hónapig gondoskodhatsz mindenki önfeledt biztonságáról.

Advertisement

A szívférgesség hazánkban is egyre nagyobb problémát jelent, tekintve, hogy az éghajlatváltozás miatt egyre nagyobb számban vannak jelen Magyarországon is a betegséget terjesztő szúnyogok. Ezzel párhuzamosan a megbetegedések száma is egyre nő. A szívférgességért egy a Dirofilaria immitis nevű fonálféreg felelős, amelynek lárvája a köztes hordozóként funkcionáló szúnyogok csípésén keresztül jut be a kutyák véráramába. Ott a lárvák elkezdenek növekedni, miközben a vér útján keresztül eljutnak a tüdőbe, illetve a szívbe. A kifejlett férgek akár 30-40 centiméteresre is nőhetnek, és kezelés nélkül akár az állat halálát is okozhatják. Ebben az esetben is a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt, hiszen a fertőzés olyan tüneteket okozhat, mint fáradékonyság, állandósult köhögés, szívelégtelenség, valamint légzési problémák – ezek idővel egyre súlyosbodnak, még nagyobb szenvedést okozva kedvencünknek.

Jobb megelőzni a bolhásodást!

A legjobb a megelőzés

Mint minden egészségügyi panasz esetében, az élősködők elleni védekezésben is a legcélravezetőbb, ha megelőzöd a bajt. Tehát már attól is véded a kutyát, hogy ezek a bosszantó rovarok megtelepedjenek rajta. Hogyan? Nagyon fontos kérdés, hiszen a piacon sokféle termék érhető el, ám ezek hatásmódja nem azonos.

Kutyák esetében a kimagaslóan hatékony védekezési mód a tabletta formájában beadható készítmény. A belső védelem több okból is eredményesebb.

Egy kullancs akár kedvenced halálát is okozhatja

Pontos adagolás

A bőrre alkalmazható szerekkel ellentétben a tabletta esetében egészen biztos, hogy a szükséges mennyiségű hatóanyag bekerül az állat szervezetébe. Míg egy spray vagy egy csepegtetős készítmény egy része a szőrre kerülve hatástalan lehet, illetve az állat ledörzsölheti, esetenként lemoshatja vagy lenyalogathatja magáról, addig a beadott szer egészen biztosan ki tudja fejteni a hatását.

Ezen túl a tablettákat testömegkilogrammra lebontva tudod adagolni, így kedvenced pont annyit fog kapni, amennyire szüksége van. Nagyon fontos, hogy az egészen pici négylábúaktól az óriás méretű ebekig minden házi kedvenc teljeskörűen védve legyen a parazitáktól.

Fontos a megfelelő adagolás

Hosszan tartó, teljeskörű védelem

A többi készítménnyel összevetve a hatástartam tekintetében is a tabletták bizonyulnak a legjobb választásnak. Egyes készítmények akár 4-5 hétig tartó védelmet is garantálnak.

Lényeges, hogy olyan terméket válassz, amely egyszerre véd a kullancsok és a bolhák ellen is.

A legjobb a teljeskörű védelem

A kutyád, a te és a környezeted biztonsága

Amellett, hogy fontos kedvenced védelme, gondolni kell a magad, valamint a környezet és a többi élőlény biztonságára is.

Számos külsőleg alkalmazandó szer esetében mutatták ki, hogy veszélyt jelenthet a vízi élővilágra, ahogy a használat idején gyakran ellenjavalt az együttalvás, de még a simogatás is. Utóbbi főként kisgyermekek mellett lehet problémás, akik gyakran képtelenek ellenállni egy cuki kutyusnak.

A belsőleg alkalmazott készítmény ezzel ellentétben teljesen veszélytelen.

Gyerekek mellett ajánlott belsőleg védeni a kutyát

Egyszerű alkalmazás

A tabletták közül is ajánlott olyan készítményt választani, aminek beadása nem okoz problémát. Létezik már rágótabletta, amely finom ízesítésének hála egyenesen a kutyák kedvence. Így nemhogy gondot nem jelent a védekezés, de kedvenced boldog farokcsóválással, a száját nyalogatva köszöni meg a finomságot. Ugye, milyen egyszerű?!

A rágótablettát nagyon könnyű beadni

Ha bővül a család

A termékek biztonságosságát sokszor a használati utasításban lévő megkötések alapján mérik fel a gazdik. Egyre több felelős gazdi ivartalanítja kedvencét. Mégis nagyobb bizalommal vannak a termék iránt, ha a címkén az áll: vemhes és szoptatós anyaállatnak is adható. Míg egyes készítmények ellenjavalltak vagy nem rendelkeznek ajánlással erre az időszakra, szerencsére kapható olyan tabletta, amely bizonyítottan veszélytelen mind a mamára, mind a kiskutyákra nézve.

A vemhesség és a szoptatás idején is védeni kell a kutyát

Ne felejtsd el ismételni!

A megfelelő védettség kulcsa a rendszeresség: sose feledkezz meg az előírásnak megfelelően adagolni a készítményt, hiszen csak így garantálhatod, hogy kedvenced egészséges maradjon!

A legjobb, ha a telefonod naptárába is beírod, mikor esedékes a soron következő adag, amiről akár értesítést is kérhetsz. Így egészen biztosan nem marad el a tabletta beadása – amiért kutyusod rendkívül hálás lesz!

A cikket az Az Én Kutyám szerkesztősége készítette a Frontpro megbízásából. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashatsz részletesebben.

bélparaziták Boehringer bolha élősködők kullancs kutyatár-n parazita védelem szívférgesség tabletta

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink