hirdetés

Honnan tudod, hogy vemhes a kutyád? Ez a jel árulkodó lehet!

Bodri Melissza

2021. március 23

Csakúgy mint a kismamáknak, a vemhes kutyáknak is vannak tüneteik. Ha tisztában vagy vele, hogy mire kell figyelni, akkor könnyebben kikövetkeztethető, hogy a szuka éppen áldott állapotban van-e.

hirdetés

Egy eb vemhessége a tüszőrepedés időpontjától számítandó. Általában 58-65 napig tart, ezalatt az időszak alatt számos változás következik be, beleértve a fizikai és viselkedésbeli sajátosságokat. Érdemes az állat terhességének jeleivel képben lenni, hiszen korántsem biztos, hogy a gazdi már az elejétől fogva tudatában van annak, hogy kedvence várandós. Akár váratlanul ér a dolog, akár számítasz rá, a viselős jószág egészségére ilyenkor fokozottan kell ügyelni.

Áldott állapotban

A vemhesség ugyanúgy, mint az embereknél három trimeszterre osztható. A párosodás utáni első hetekben nincsenek nagyon szembetűnő jelek, az eb a szokott módon viselkedik, esetleg minimális hízás megfigyelhető. Egyes négylábúaknál jelentkezhet reggeli rosszullét (kedvetlenség, étvágytalanság) is ezt a hormonok változása okozza, és csak néhány napig tart.

Az állatorvos a várandósságot biztosan csak a 24. naptól tudja megállapítani ultrahang-vizsgálat által. Tapintással is tudják diagnosztizálni a tünetet, ekkor körülbelül a 30. naptól lehet megbizonyosodni az állapotosságról. Ha te is tudni szeretnéd, hogy melyek azok az ismertetőjelek, melyek a legszembetűnőbbek lehetnek kedvenceden, akkor az alábbiakra célszerű odafigyelni.

Viselkedésbeli változások

Ezek azok a legsajátosabb tünetek a habitust illetően, melyek árulkodhatnak a terhességről:

Az aktivitás csökkenése

Az állapotos szukáknál megfigyelhető, hogy gyorsabban, hamarabb elfáradnak, többet pihennek és alszanak. Ha azelőtt kutyusod sokkal aktívabb és energikusabb volt, akkor könnyen lehet, hogy a vemhesség miatt viselkedik így. Ebben az esetben semmiképpen sem szabad erőltetni a mozgást, és lehetőség szerint kímélni kell őt.

Megváltozott étvágy

Az étvágy ilyenkor könnyen megváltozhat, attól függően, hogy melyik szakaszában jár a terhességnek. A korai stádiumban előfordulhat, hogy az eb kevesebbet eszik, sőt akár hányhat is. Ugyanakkor az is megtörténhet, hogy többet eszik a megszokottnál vagy esetleg válogatni kezd.

Változó viselkedésmód

Ebben az időszakban a viselkedés is eltérő lehet. Olykor a kutya elszigeteltségre vágyhat, valamint kerülheti a társaságot, ingerlékenyebb lehet. Előfordulhat az is, hogy a gazda közelségét sokkal jobban igényli, mint azelőtt bármikor. Nem meglepő, ha a szuka csendesebb lesz, és sokkal nyugodtabbá válik a habitusa. Az utolsó hetekben az sem ritka, ha az eb gyűjtögetni kezdi az ágyneműt, a takarókat, hiszen beindul a fészekrakó ösztöne ezzel mintegy vackot épít magának és születendő kicsinyeinek.

Fizikai tünetek

A kiemelt időszak alatt a következő fizikai változások tapasztalhatók:

Hízás

Ahogy a magzatok fejlődnek, a szuka is egyre gömbölyűbb lesz. Körülbelül a 35. naptól kezd el fokozatosan gyarapodni az eb, és normális testtömegéhez képest akár 50 százalékkal többet is nyomhat. Ez elég egyértelmű jele a vemhességnek, pláne akkor, ha látszólag ok nélkül hízni kezd.

Az emlők változása

Ezen időszak alatt az emlők mérete megnagyobbodhat, színük sötétebbé válhat. A későbbi szakaszban még tej- vagy egyéb folyadékszivárgás is előfordulhat.

Mire kell ügyelni?

Nem árt tudni, hogy bizonyos jelenségek (például hányás, étvágytalanság) nem csupán terhességre, hanem betegségekre is utalhatnak. Az is előfordulhat, hogy a kutya csak álvemhes utóbbi esetben hasonló tüneteket produkál, mintha tényleg viselős lenne. Bár hasznos dolog az állapotos szuka ismertetőjeleit felismerni, mégis az állatorvos az, akihez érdemes minden esetben fordulni. Ezért akármilyen változást tapasztalsz kedvenceden, kérd ki mindig a szakember tanácsát, ezzel számos probléma megelőzhető! Amennyiben nem szeretnéd, hogy kutyád családot alapítson, gondoskodj az ivartalanításáról, ebben a cikkünkben megismerheted a műtét előnyeit.

(Képek: Getty Images Hungary)

álvemhesség kiskutya kutya terhesség szaporodás vemhesség vemhesség jelei

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!