hirdetés

A kutyák titkos szerelmi élete: vajon lelnek benne örömöt?

Hangai Lilla

2023. május 2 - Képek: Getty Images Hungary

Hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy csak mi, emberek élvezzük, élvezhetjük az intim együttléteket. Kiderült azonban, hogy ez nem is állhatna távolabb a valóságtól. Az utóbbi 20-25 évben számos kutatást végeztek az állatok szexualitásával kapcsolatban, amely kiterjedt a kutyákra is.

hirdetés

Mielőtt rátérnénk, hogy lehet-e élvezetes egy kutya szexuális élete, nézzük másoknál hogy megy ez! Öveket becsatolni, ez húzós lesz!

Ne csapjunk egyből a közepébe

A tudósok szerint, ha a fogantatáshoz feltétlenül szükségesnél több szexuális aktust folytat egy állat, az remek indikátora lehet az öröm vezérelte együttlétnek. Egy nőstény oroszlán naponta 100-szor is párosodhat körülbelül egy hét alatt több partnerrel, amikor peteérése van. Gondolhatnád, hogy az evolúció itt tutira ment, de az igazság az, hogy egyetlen izgága spermium is elegendő az esetükben, hogy a fogantatás létrejöjjön. De hasonló magas arányt fedeztek fel a pumák és a leopárdok között is.

A bonobók például az azonos neműek közötti interakciókat sem vetik meg és hajlamosak a nézeteltéréseiket is a csoporton belül szexszel rendezni. A közönséges csuklyásmajmok (a Jóbarátok sorozatban ilyenje volt Ross-nak is) sem mennek a szomszédba, ha egy kis élvezetre vágynak. A megfigyelésekből kiderült, hogy az együttlétekre akkor is sor kerül náluk, ha a teherbeesés éppen lehetetlen. Például mert már megtörtént a fogantatás vagy a nőstény szoptat.

Egy másik módja annak, hogy megtudjuk, hogy élnek-e át az állatok szexuális örömöt az az, hogy van-e orgazmusuk. Ez különösen igaz a nőstényekre, mivel a fogantatás nem azon múlik, hogy képesek-e ezt megtapasztalni. Olasz kutatók 238 órát töltöttek a japán makákók megfigyelésével, és 240 párosodásnak voltak szemtanúi. Éles szemmel figyelték a női orgazmusreakciókat, melyek az esetek egyharmadában jelentkeztek is. Bár való igaz, hogy lehetetlen megkérni egy nőstény makákót, hogy meséljen az élményeiről, de a megfigyelt viselkedés nagyon hasonló volt ahhoz, amit embereknél is láthatunk. Érdekesség. hogy nagyobb valószínűséggel éltek át orgazmust, amikor a rangsorban magasabban elhelyezkedő hímmel párosodtak.

Intim pillanatok makákóéknál

Az orális szex is előfordul az állatvilágban. Megfigyelték már a foltos hiénáknál, kecskéknél, rövidorrú gyümölcsdenevéreknél és a juhoknál is, valamint a nőstény gepárdok és oroszlánok udvarlási rituáléjának is részét képezi. Két fogságban tartott hím barnamedve azonban új dimenziókat tárt fel. A hatéves obszervációs időszak leforgása alatt 116 órányi megfigyelési anyagban a két maci között 28 orális szex zajlott le. A kutatók szerint ez az anyától való korai elválasztásnak lehet a következménye, és azért maradt meg később is, mert megnyugtatta őket.

Az evolúció szempontjából az élvezet a kulcs

Ha most éppen azon morfondírozol, hogy ez mennyiben normális viselkedés, megnyugtatunk, teljes mértékben. „A fájdalom kellemetlensége segít elterelni az állatot a „rossz” viselkedéstől, amely a halál nagyobb evolúciós katasztrófáját kockáztatja. Hasonlóképpen, az élvezet arra ösztönzi az állatokat, hogy „jó” magatartást tanúsítsanak. Ilyen például a táplálkozás, párosodás, és hogy melegben vagy hidegben maradjanak.” – magyarázza Jonathan Balcombe etológus.

A szaporodás olyan fontos egy faj túlélése szempontjából, hogy az evolúció kellemessé teszi azt, hogy akkor is motiváltak maradjanak, maradjunk, ha a fogantatás éppen nemkívánatos vagy nem lehetséges. Balcombe szerint az effajta élvezetek keresésére való késztetés egyrészt az ösztönök, másrészt a jutalom elnyerése iránti erőteljes vágy kombinációja. Ha ez valóban így van, akkor teljesen világos, hogy ezek az erőteljes gyönyörérzetek miért nem korlátozódnak csak ránk, emberekre.

Nem húzzuk tovább az időt, jöjjön minden, amit az ebekről tudunk!

Kutya egy dolguk van

A szexuális késztetések és vágyak hiányoznak a kutyák életének korai szakaszában (a tárgyak meghágása nem szexuális viselkedés ebben az életszakaszban), amelyek felerősödnek a pubertás és a korai felnőttkor során, majd az életkor előrehaladtával fokozatosan gyengülnek. Lényeges különbség a kanok és a szukák között, hogy a kanok mindig érdeklődnek a párzási lehetőség iránt, míg a szukáknál ez szezonálisan a tüzelés alkalmával jelenik meg. Ennek az eltérésnek természetesen hormonális okai vannak.

A szukák 6-12 hónapos korukban tüzelnek először, ami a tüsző érésével és a vér ösztrogénszintjének emelkedésével jár. Ebben a szakaszban érthető módon elkezdenek érdeklődni a hímek iránt. A szakasz elején a hím hiába próbál közeledni, a nőstény elutasító lehet. 10 nap után azonban eléri a csúcspontot és felszabadulnak a petesejtek. Ilyenkor szabad a pálya a fiúknak. Ebben az időszakban már proaktív módon közelednek hozzájuk megmutatva duzzadt szeméremtestüket is. A találkozó körülbelül 20-30 percig tart és a szuka végig úgy helyezkedik, hogy a fogantatás szempontjából minden ideális legyen.

A kanok tesztoszteronszintje körülbelül 5 hónapos korukra éri el az első csúcspontját, 7 hónapos korukra látszólag már nagyon hajtja őket a vágy, hogy becserkésszenek egy szukát. Szeméremtestüket az evolúció úgy tervezte meg, hogy az együttlét idejére összeragadjanak; ezzel is biztosítva a megtermékenyülést. Ez mindkettőjüknek ijesztő lehet, főleg az első alkalommal, így előfordulhat, hogy diszkomfortérzettel jár.

A tudomány mai állása szerint azonban minden, amit tesznek, hormonok és ösztönök által vezérelt, így sem a szukák, sem a kanok számára nincs benne élvezet. Ezen tényt bizonyítja az is, hogy egyelőre nincs arra bizonyíték, hogy orgazmusuk lenne.

etológia homoszexualitás kutya kan kutya kutya szexualitás kutyák szaporodása párosodás szaporodás szexuális viselkedés kutyáknál szuka kutya tüzelés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink