hirdetés

Ha az ivartalanított kutya tüzel: lehetséges okok az ijesztő jelenség hátterében

Hangai Lilla

2022. augusztus 10 - Képek: Getty Images Hungary

Minden felelős gazdi tisztában van az ivartalanítás jelentőségével. Nemcsak a nemkívánatos almot akadályozhatjuk meg így, hanem a tüzelés által előidézett hormonális ingadozástól, az emlődaganat, a petefészekdaganat és a gennyes méhgyulladás kialakulásától is megkímélhetjük kedvencünket. Aki pedig tudja, hogy milyen egy tüzelő kutya, az nem sokáig töpreng, ha megoldást ajánlanak fel a problémára. Néha azonban előfordul, hogy az ivartalanított szuka is tüzelhet.

hirdetés

A jelenség hátterében több ok is meghúzódhat. Cikkünk segít, hogy lásd és érthesd a lehetséges magyarázatokat, és enyhíthesd a tüneteket.

Mi a különbség az ivartalanítás és a sterilizálás között?

Két különböző eljárásról és különböző végeredményről beszélünk. Az ivartalanítás során a petefészkek kerülnek eltávolításra, ami egyúttal véget vet a nemi hormonok, az ösztrogén termelődésének is.

A sterilizálás során csak a petevezetéket vágják el, a petefészkek érintetlenek maradnak, ezáltal a nemi hormonok termelődése sem szűnik meg. Így ha a kutya a sterilizálás után továbbra is tüzel, az egy teljesen normális jelenség. De mi lehet a magyarázata az ivartalanítás utáni tüzelésnek?

Petefészek maradvány szindróma (ORS)

Ha kutyusod az ivartalanítást követően még mindig mutat hangulatingadozásokat, tapasztalsz nála megdagadt szeméremajkakat, véres folyást vagy alázatos viselkedést kan kutyákkal szemben, lehetséges, hogy kedvenced az úgynevezett petefészek maradvány szindrómában szenved.

Ezt az állapotot akkor tapasztalhatjuk, ha a műtét során maradnak szövetek a petefészekből, amik képesek tovább termelni az ösztrogént. Ez pedig megakadályozza, hogy a 6-8 havonta esedékes tüzelés elmaradjon. Az is előfordulhat, hogy a jelenség csak hosszú hónapok, vagy évek múltán jelentkezik.

Ha azt tapasztalod, hogy ebed bármikor az ivartalanítás után tüzel, érdemes azonnal, míg megvannak a tünetek, felkeresni az állatorvost. Így lehetősége van arra, hogy egyéb tesztek mellett ultrahanggal is megvizsgálja kedvencedet, ahol esetleg láthatóvá válnak a maradványszövetek.

A petefészek maradvány szindróma kezelése

Szerencsére a szindróma kezelése nem bonyolult. A tüzelés időszaka alatt műtéti úton eltávolítják a hátrahagyott szöveteket, így megszüntetik a hormonok termelődését és ezáltal a tüneteket is. Néha azonban a műtéti beavatkozás nem lehetséges, ugyanis előfordulhat, hogy az állatorvos nem tudja megállapítani, hol található a petefészek maradványa vagy a kutya egészségi állapotát tekintetbe véve nem ajánlott az altatás.

Ezekben az esetekben alternatív megoldásként szóba jöhet a szájon át történő, szteroidos kezelés is. Hogy melyik lehet alkalmas kutyusod kezelésére, arról természetesen minden esetben az állatorvos dönt.

Ha nem petefészek maradványa okozza, akkor mi?

Ha a vizsgálatok nem támasztják alá a szindróma meglétét, sajnos lehetséges, hogy más áll a háttérben. Számos betegség okozhat a tüzeléshez hasonlatos tüneteket, mint például egy rosszindulatú daganat. Ezért nagyon fontos, hogy ha az ivartalanítás után tapasztalsz tüzeléshez hasonlatos tüneteket, azonnal vidd kutyád állatorvoshoz! Az időben felismert betegség és korai kezelések életeket menthetnek!

állatorvosi ellátás állatorvosi vizsgálat daganat daganatos betegség egészség egészségügyi probléma emlő daganat ivarérettség ivartalanítás ivartalanítás után kutya egészség kutya egészségmegőrzés kutya ivartalanítása kutya műtét szuka szuka kutya tüzelés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink