hirdetés

Öntsünk tiszta vizet a pohárba: a kutyák nem menstruálnak

Ferenczi Deborah

2021. augusztus 28

Számos alkalommal lehet hallani a szukák „menstruációjáról”, mikor is a kutya ivaréretté válik, és ezt többek között azzal jelzi, hogy megjelenik a tüzelő vérzése. Ám nagyon sokszor ezt tévesen menstruációnak hívják az állatok esetében is, pedig ez igencsak téves felvetés. Öntsünk tiszta vizet a pohárba, a kutyák nem menstruálnak, hanem tüzelnek!

hirdetés

Nagyon gyakori, hogy a két jelenséget összemossák a laikusok. Meg vannak róla győződve, hogy a kutya menstruál, mikor megjelenik a vérzése. Pedig ez egy teljesen téves felvetés. Nem szabad összemosni az ember és az állat biológiáját. A nő menstruál, a szuka tüzel.

A szuka nem menstruál, hanem ha ivarérett korba lép, akkor tüzel.

Mikor tapasztalható ez a jelenség?

Mikor a nőstény állat ivarérett korba lép, elkezd tüzelni. Ez a jelenség jelzi azt, hogy a kutya alkalmas a párzásra és ivaréretté vált, ezt pedig enyhe vérzés kiséri. Ez az időszak általában 3 hétig tart, de a kutyusok méretétől függően eltérő lehet az adott időszakok hossza. Maga az ivaréretté válás is nagyon eltérő, ugyanis a kisebb kutyusok már 6 hónapos korukban is tüzelhetnek, míg az idősebbek sok esetben ezt csak később teszik meg. A tüzelés 10. napjától egy héten át lesz termékeny a kutya, így ebben a stádiumban fokozottan érdemes odafigyelni arra, hogy párzik-e vagy sem. Amennyiben nem szeretnél kiskutyákat, ivartalaníttasd kedvencedet, így nemcsak a nem kívánt terhesség, de a tüzelés problémájától is megszabadulhatsz.

Létezik egy úgynevezett kutyabugyi, ami akkor igazán hasznos, ha a kutya éppen ivarérett és vérzik.

Milyen gyakran történik meg a tüzelés?

Megközelítőleg 5-6 havonta válnak termékennyé az adott állatok. A kisebb testű kutyák egy évben kétszer tüzelnek, míg a nagyobbak előfordulhat, hogy csak egyszer egy évben. Ebben az időszakban könnyen előfordulhat, hogy összevérzik a bútorokat. Erre az esetre kiváló megoldás lehet az úgynevezett tüzelőbugyi, mely megakadályozza a lakás összekoszolását és esetenként a párosodást is. Az igazi, végső megoldás azonban minden esetben az ivartalanítás.

A tüzelés magától sosem szűnik meg

Érdekes módon a tüzeléssel járó vérzés egész életükben elkíséri a szukákat, ugyanis ők nem ismerik a menopauza fogalmát. Tehát egy nőstény állat amíg él, addig ivarérett is. A különbség az idő előre haladtával mindössze annyi, hogy 7 éves koruk felett már csak egy évben egyszer tüzelnek. Hacsak nem vagyunk tenyésztők, érdemes a műtét mellett dönteni, ami megszabadít minden, az ivarérettséggel kapcsolatos problémától. A népszerű tévhittel ellentétben nem szükséges megvárni az első ellést, erre a kutyának az egészsége szempontjából semmi szüksége.

(Képek: Getty Images Hungary)

ivarérettség ivarzás kutya bugyit lop kutya nem menstruál kutya vérzik tüzelés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink