hirdetés

Szülési fájdalom: a kutyák is szenvednek ellés közben? 

Ferenczi Deborah

2021. augusztus 19

A nők számára életük legszebb egyben legfájdalmasabb folyamata a szülés. Elképesztő, mennyi mindent tanít ezzel a természet, hiszen az élet más területein is megjelenik ez a kettősség. Vajon az állatvilág is e törvényszerűség alapján működik? Vajon ők éreznek fájdalmat a szülés során? 

hirdetés

A születés mind az ember, mind az állat esetében élmény. Mégis viszonylag keveset értekezünk az állatok szülési folyamatáról. Érdemes az állat mellett lenni ezekben a nehéz időkben, jelenlétünk, vigasztalásunk megnyugtathatja, és időben tudunk segítséget kérni, ha baj van. 

A kutyák is vajúdnak a szülés folyamatában.

A kutyák ellése 

Amennyiben várandós a kutyusod, fontos, hogy megfelelően felkészülj a szülés folyamatára. Ahhoz, hogy gördülékenyen menjen végbe az ellés, érdemes annak helyét előkészíteni, és ügyelni arra, hogy semmi ne zavarja a folyamatot. Ne ekkor jöjjenek látogatók, legyen a környezet nyugodt és tiszta. A többi háziállatot is tartsd távol az esemény helyszínétől. Készíts elő vizet, takarót. Általánosságban azt szokták tanácsolni, hogy az ellés zárt helyen történjen és mindvégig a gazdi felügyelete alatt, hiszen bármiféle komplikáció adódna, azonnal tud segíteni az állatnak. 

Érdemes fokozottan oda figyelni és jelen lenni annak érdekében, hogy ne adódjon semmi komplikáció a szülés során.

Az ellés jelei és szakaszai

A vemhesség általánosságban 63-70 nap. Az ellésnek több előjele is van, melyekre érdemes figyelni, ha megfelelően fel szeretnél készülni. Az emlők megduzzadnak, megindul a tejszekréció, ezzel előre jelezve, hogy lassan születnek a kutyusok. A hasfal ellazul, leereszkedik, a hüvelyváladék nyúlós és szürke lesz. Majd elkezdődik a három szakasz: a megnyílási fázis, a kitolási szakasz, illetve az utószakasz. Az első időszakban a szülőút tágul, ez mintegy 7-10 órát vesz igénybe. Az ezt követő kitolási fázisban már tolófájások jelentkeznek rendszeres időközönként és mintegy 10-40 percenként születnek a kölykök. Bizonyos esetekben az is előfordulhat, hogy másnap születik meg az utolsó jövevény. Végül az utószakaszban, miután az utolsó kölyök is elhagyta a szülőcsatornát, az anyakutya eltépte a burkot, elrágta az összes köldökzsinórt, és megette a méhlepényt, innentől számítva vége a szülésnek.

A születés a világ csodája!

Fáj-e a kutyusunknak a szülés? 

Az emberi tapasztalatokból kiindulva felvetül, hogy a kutyáknak is fáj-e a szülés? A válasz pedig egyértelműen igen. A állatok is ugyanúgy vajúdnak, éreznek tolási fájdalmakat, méhösszehúzódásokat. Gyakori jelenség az erős lihegés, padlókaparás, esetleg hasmenés, hányás és hasonló tünetetek, melyek teljesen normálisak egy szülés menetében. Elképzelhető, hogy látható is a kutyuson, hogy vajúdik, szenved, de miután ez a természet egyik legszebb folyamata, nem szabad kétségbe esni tőle. A mi nyugalmunk a kutyára is kisugárzik.

Bármennyire is nehéz és fájdalmas azt látni, hogy szenved az állat, ez a folyamat az élet természetes menete, melynek így kell történnie. Természetesen abban az esetben, ha tervezettek a kölyökkutyák. Amennyiben nem, akkor viszont mindenképpen ivartalaníttasd kedvencedet! Nem szükséges megvárni az első ellését, a kamaszkor körül már egyeztetheted is az időpontot az állatorvossal.

(Képek: Getty Images Hungary)

kiskutya születése kutya ellés kutya születése születés vemhesség vemhesség jelei

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!