hirdetés

Vajon az egy alomba tartozó kölykök is lehetnek különböző apától? A bizarr jelenség nem csak a macskákra jellemző

Hangai Lilla

2023. január 12 - Képek: Getty Images Hungary

Az egy almon belül született kölykök eltérőek lehetnek külső és belső tulajdonságaikat tekintve. Egyesek nagyobbak, mint mások, vannak köztük játékosabbak és nyugodtabbak, de még színbeli különbségeket is megfigyelhetünk. Időnként azonban olyan különbözőnek tűnhetnek, hogy elgondolkodunk azon, vajon ilyesmi hogyan történhet meg, ha a szülők azonosak.

hirdetés

Ma arra keresünk választ, hogy lehet-e különböző apukája egy almon belül született kölyköknek és ha igen, ez hogyan fordulhat elő.

Az ivarérettség és a tüzelés folyamata

Amint a szukák elérik az ivarérettséget, ivarzási ciklusok indulnak meg a szervezetükben. Ez azt jelenti, hogy elkezdhetnek szaporodni. Amikor egy nőstény tüzel, készen áll a párosodásra, tehát fogékony a hímek közeledésére. Ez általában 6 havonta egyszer fordul elő, és a legtöbb kutya átlagosan másfél-két hétig tüzel.

Egyes nőstények a termékeny időszakuk alatt többször is, több különböző hímmel is párosodhatnak. A spermiumok több napig is életben maradhatnak a szukák reproduktív traktusában, ez pedig azt jelenti, hogy ha az ovuláció előtt pároztatták őket, akkor is teherbe eshetnek.

A kutyák, ha az emberekhez kötődő hűségükről van szó, szinte verhetetlenek. Ha azonban a párjukhoz, vagy egyetlen kutyához kötődő hűségüket teszik próbára, azonnal megbuknak. Bár kialakulhat két állat között barátság vagy akár szerelemhez hasonló kapcsolat is, a kutyák nem monogámok. Ösztöneik a párzási időszak alatt hajtják őket, hogy minél többször párosodjanak. Így több kölyköt hozhatnak a világra, ami a fajfenntartás szempontjából a leglényegesebb.

Akkor hát lehet egyszerre több büszke apuka is?

Bizony, bizony! Ugyanis egyszerre több petesejt is a spermiumok rendelkezésére áll, így mindenkinek van esélye az utódnemzésre, akinek sikerült párosodni a szukával. Ennek a jelenségnek a szakkifejezése a szuperfekundáció. Ez más fajoknál is megtörténhet, beleértve az embereket is.

Egyes esetekben nagyon nyilvánvaló lesz, ha a kölykök más apától származnak, míg más helyzetben kérdéses lehet. Ha például tudod, hogy a kutyusod kegyeiért két azonos fajtájú szerető versengett, akkor a kölykök külseje nagyon hasonló lesz. Ilyen esetekben kizárólag DNS teszt segítségével lehet eldönteni, hogy melyik apához melyik lurkó tartozik.

A több partnerrel való huncutkodás azonban nem mindig eredményez vegyes származású almot. Ha egy nőstény kutyát egynél több apa termékenyít meg, különösen, ha mindkét apa spermája közel egy időben rakódik le, az így létrejövő kölykök kevesebb mint 1%-ban lesznek különböző apáktól. Ennek az az oka, hogy amikor az egyik kan spermáját egy másik kan spermájával keverik össze, akkor a spermiumok versenyében az erősebb nyer. Ez sikeresen megtermékenyíti az összes petesejtet, elhappolva a lehetőséget a másik elől.

Egy érdekes tanulmány azt is kimutatta, hogy a két kutya által létrehozott almok mérete mindig nagyobb, mint amikor egy hím végzi a megtermékenyítést.

Tenyésztők is használják ezt a technikát

1998 óta az American Kennel Club lehetővé teszi az egy alomban született, különböző fajtiszta apáktól megtermékenyített kölykök regisztrálását. Az eljárás azonban bonyolultabb, mint a hagyományos almoknál. Nagyon sok kennel club azóta követte a példát és számos helyen lehet már regisztrálni ezeket az ebeket. Vannak olyanok, akik a genetikai diverzitás miatt jónak találják ezt a fajta fedeztetést, mások ellenzik.

alom Amerikai Kennel Klub egy alom több apa egy szukát több kan termékenyít meg ivarérettség kölyök kutya fedeztetés szuperfekundáció tanulmány tüzelés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!