hirdetés

Mikor érdemes ivartalanítani a kutyákat? Ebben az időszakban a legideálisabb

Ferenczi Deborah

2022. február 12 - Képek: Getty Images Hungary

Az Egyesült Államokban napjainkra már elterjedt, hogy minden, nem tenyésztési célra szánt kutyát és macskát ivartalanítanak. Az American Pet Products Association felmérése szerint a kutyatulajdonosok 78%-a ivartalanította kedvencét, ám mindig felmerül az a kérdés, hogy valójában mikor ideális ezt a műtétet elvégezni.

hirdetés

Ez a mára már nagyon elterjedt műtét annak az eredménye, hogy az állatorvosok és az állatmenhelyi közössége együtt dolgozik azon, hogy csökkentse az elaltatandó állatok számát. Jelenleg a Statista becslései szerint évente 6,5 millió állat kerül az Egyesült Államok állatmenhelyeire. Ebből a számból a becslések szerint 1,5 millió ebet elaltatnak. Noha az ilyen esetek száma az elmúlt évtizedben csökkent, továbbra is nagyon fontos arra nagy hangsúlyt fektetni, hogy minél több állatot ivartalanítsanak, nemcsak Amerikában, de szerte a világon.

Nagyon fontos, hogy a kutya mellett legyél a műtétet követő 24 órában.

Az alapok megértése

Az ivartalanításra a korábbi években nagyon fiatalon, négy-hat hónapos korban került sor. A tanulmányok azonban kimutatták, hogy nem feltétlen ez a legmegfelelőbb kor erre a beavatkozásra. Amikor évekkel ezelőtt a korai ivartalanítási kampányok elkezdődtek, a tudomány még nem ismerte olyan részletességgel az állatokat, mint napjainkra. A University of California kutatása feltárta, hogy egyes kutyafajták esetében a korai ivartalanítás bizonyos egészségügyi gondok fokozott kockázatával járhat együtt, mint például az ízületi rendellenességek, beleértve a csípő- vagy könyökízületi diszpláziát, a koponya keresztirányú repedését vagy szakadását, valamint egyes rákbetegségeket, mint például a limfóma, hízósejt-daganat, hemangiosarcoma és osteosarcoma. A kutatási eredmények nem meglepőek. A nemi hormonok minden állat fejlődésében fontosak. Hatással vannak a pszichológiai fejlődésre, valamint az izmok növekedésére, a csontrendszerre, a szív- és érrendszerre és az immunrendszerre is.

Mindenképpen állatorvossal kell konzultálni

Érdekes azonban, hogy a különböző fajták és különböző méretű kutyák különböző életkorokban érnek, ami azt jelenti, hogy a korai ivartalanítás nem feltétlenül rossz minden ebnek. Az állatok érési határa jelentősen eltér, mivel a kisebb kutyák ivarérettsége már hat-kilenc hónapos korban bekövetkezik, míg a nagyobb fajták 16-18 hónapos korukban érik el ezt a szintet. Ezért nem lehet egy általános szabályt mondani arra, hogy mikor érdemes ivartalanítani, így mindenképpen fontos állatorvoshoz fordulni.

Az ivartalanítással nemcsak a felesleges szaporulatot, hanem számos betegséget is meg lehet előzni.

Egyénileg döntsetek

A kutatás során az American Veterinary Medical Association általános ivartalanítással kapcsolatos visszajelzései alapján arra jutottak, hogy a legjobb életkor nem a szokásos hat hónapos kor, amelyet a legtöbb állatorvos az évek során irányadóként használt, hanem inkább érdemes kifejezetten egyénre szabni a műtétet. Figyelembe véve az állat fajtáját, méretét és egyéni speciális egészségügyi helyzetét. Általánosságban elmondható, hogy hat és kilenc hónapos közötti életkor megfelelő lehet egy kistestű kölyökkutya ivartalanításához, de előfordulhat, hogy egy nagyobb fajta esetében várni kell, amíg idősebb lesz.

ivartalanítás ivartalanítás ideje ivartalanítás mikor kan kutya ivartalanítás kutya ivartalanítása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink