hirdetés

10 gyakori tévhit a kutyákról, aminek nincs semmi valóságalapja: a kutyaévek szorzásától a fűevésig

Szénási Szimonetta

2022. augusztus 21 - Képek: Getty Images Hungary

Számos mítosz kering a kutyákról a köztudatban, amelyek egy része teljesen valótlan, mások meg csak féligazságok. Vegyük sorra a leggyakoribbakat!

hirdetés

Az alábbi 10 tévhit a kutyákról nemcsak gyakran hangzik el, de sokan ezek miatt értik félre kedvencüket, vagy alakul ki rossz megítélés egy-egy fajta kapcsán. Az alábbiakban ezeket a félreértéseket és tévképzeteket szeretnénk tisztázni.

1.) Egy emberi év 7 kutyaévnek felel meg

Meglepően sokan számolják ki jószáguk „valós” életkorát a fenti szorzással. Pedig ebből mindössze annyi igaz, hogy a kutyák gyorsabban öregszenek, mint az emberek. Nincs azonban olyan képlet, ami megmondaná, kutyád életkora pontosan hány emberi évnek felel meg.

Sokkal inkább az állat fajtájától, méretétől és életmódjától függ, milyen hosszú életű lesz. Annyi bizonyos, hogy a kutyák kétéves koruktól már felnőttnek, kilenc éves kortól pedig idősnek tekinthetők.

2.) Csak fekete-fehérben látnak

Tudományosan bizonyított, hogy a kutyák is színesben látják a világot – csak nem úgy, mint az emberek. A kéket és a sárgát például könnyen meg tudják különböztetni, a meleg tónusok, mint a piros vagy a rózsaszín azonban már problémásabbak a számukra.

3.) A száraz orr betegséget jelez

A gazdák könnyen pánikba eshetnek, ha kedvencük orra kiszárad. Sokan azonnal lázra gyanakodnak. Ennek a heves reakciónak az alapja az a hiedelem, miszerint a száraz orrú kutya beteg. Pedig számos oka lehet, ha kutyád orra nem nedves: kiszáradhat a hőségtől, vagy akár álmában, ahogy az ember szája is ki szokott, ha nyitott szájjal alszik.

Aggódni csak akkor kell, ha a száraz orr mellé más tünetek is társulnak, például vér, váladék, sebek vagy duzzanat.

4.) Fűevés mint tisztítókúra

Szintén sokan hiszik úgy, hogy a kutya azért eszik füvet, hogy kitisztítsa a gyomrát. Ez részben igaz, de nem minden kutya szokott hányni az elfogyasztott füvektől. Van, amikor csak az íze kedvéért „legel”, vagy így szeretne több rosthoz jutni.

5.) Ivartalanítás az első ellés előtt? Igen!

Még mindig sokan hiszik, hogy csak akkor szabad ivartalanítani a szukát, ha már legalább egyszer életet adott. Pedig ennek nincs semmiféle egészségügyi indoka! Ráadásul az időben történő ivartalanítással nemcsak a nem kívánt szaporulatot tudod megelőzni, de a cisztáktól és a daganatok kialakulásától is megóvhatod a kutyádat.

6.) Nincsenek született agresszorok

Egyes kutyafajtákat a köztudat agresszív kutyaként könyvelt el. Emiatt sokan alaptalanul rettegnek tőlük. Holott a „harcinak” titulált kutyák között is vannak szelíd természetűek.

Az, hogy egy fajta ereje, testfelépítése és a baleseti statisztikák szerint veszélyesebb a többinél, az egy adat. Ennek ellenére a kisebb testű kutyák is okozhatnak komoly sérülést, így nem szabad előítéletesnek lenni ezen a téren sem!

Emellett nem szabad elfelejteni, hogy egy kutya viselkedése nagyban függ attól, ki neveli. Egy rossz kezekbe került erősebb, nagytestű kutya valóban veszélyessé válhat. De ez nem az állat hibája, hanem a gazdájáé!

7.) A szájzár nem létezik

Az sem igaz, hogy egyes kutyafajták harapáskor „szájzárat” kapnak, azaz nem képesek kinyitni az állkapcsukat. Valójában arról van szó, hogy ezeknek az állatoknak erős az izomzata, így a harapásuk is.

8.) A nyál mint gyógyszer

Hogy a kutyák azért nyalogatnák a sebeiket, hogy azok hamarabb begyógyuljanak, csak kis részben igaz. Ezzel valóban megtisztítják a sérülést, de a túlzásba vitt nyalogatás pont az ellenkezőjét eredményezi: a seb felázik, és lassabban fog begyógyulni. Éppen ezt megelőzendő adják rájuk az olyannyira utált gallért egy-egy orvosi beavatkozás után.

Ha azt tapasztalod, hogy jószágod kényszeresen nyalogat egy sebet, légy résen, lehet, hogy granulómája van. Mihamarabb mutasd meg az állatorvosnak!

9.) Ne vidd túlzásba az ölelgetést!

Újabb tévhit a kutyákról, hogy imádják, ha ölelgetik őket! Ez egyáltalán nem igaz: legtöbbjük a személyes mozgástere korlátozásaként éli meg. Bármennyire is szeretnéd így kifejezni szeretetedet, ne tedd! Inkább simogasd meg a pocakját, vagy vakargasd a füle tövét. Ha örömet akarsz szerezni kedvencednek, valószínűleg a közös játékra sem fog nemet mondani, míg a szorongatásra nagyon is.

10.) A kutya szája tisztább, mint az emberé

Abszolút hamis! Az, hogy féregtelenítve van, még nem jelenti azt, hogy a kutyád szája tiszta lenne, pláne tisztább, mint a tied. A parazitákon kívül számos más baktérium megtalálható a kutya pofáján és szájában, amivel nem biztos, hogy jó ötlet érintkezni. Gondolj csak arra, hány furcsa, gyakran gusztustalan dolgot szagol, eszik meg az utcán vagy a kertben.

10 dolog agresszív kutya idős kutya ivartalanítás ivartalanítás ideje ivartalanítás mikor kutya ember kapcsolat kutya látása kutya nevelése kutya szája kutyás tévhitek látás mítosz nevelés nyalogatás tévhitek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink