hirdetés

Így biztosan elkerülhető a harapás: 3 fontos szabály, amit gyermeked tartson be, ha kutyával találkozik

László Enikő

2021. november 19 - Forrás: Gideon Kidd, Rachel Braunigan / Képek: Getty Images Hungary, Kossuth Kiadó

Ha egy kutyával találkozol, néhány alapvető szabályt be kell tartanod annak érdekében, hogy az esemény számodra és az eb részére is kellemes és biztonságos legyen. A következőkben bemutatjuk, melyek ezek.

hirdetés

Gideon Kidd egy amerikai kutyabarát fiú, aki rajong a kutyákért. Gondosan feljegyzeteli, milyen ebekkel találkozott élete során, és még Twitter-fiókján is rendszeresen beszámol erről. Állatorvosokkal, tenyésztőkkel és különböző kutyás szervezetekkel tartja a kapcsolatot, hogy mindent megtudjon az ebekről. Édesanyjával együtt kiadott könyvében a gyerekekkel is megosztja tapasztalatait, és érdekes kutyás történetekkel tarkítva minden alapvető dolgot, amit az ember legjobb barátjáról tudni érdemes. Érdekesség, hogy a könyv forrásai között Az Én Kutyám is szerepel!

A következő részletből megtudhatjuk, hogyan kell egy idegen kutya felé közelíteni.

„Elsőre nem fogsz neki örülni, de ha meglátsz egy aranyos kutyust, nem rohanhatsz azonnal oda hozzá, mert tisztelned kell az állat személyes terét, akárcsak az embernél. Három fontos szabályt kell betartanod, ha egy ismeretlen kutyával szeretnél kapcsolatba kerülni.

1. Kérdezd a kutya gazdáját!

Egyes kutyák félnek az idegenektől, és erősen védelmezik a gazdájukat, annak családját, illetve lehet, hogy nincsenek még a megfelelő nevelési szinten, ezért mindig engedélyt kell kérned, mielőtt egy idegen kutyáját megsimogatnád. Ne izgulj, nincs ebben semmi ördöngösség, én is mindig megteszem. Meglátok egy aranyos kutyust, és mielőtt bármit is tennék, odalépek a gazdájához, és megkérdezem: „Meg szabad simogatni a kutyust?” A kutyák tulajdonosai ismerik a legjobban az ebüket, így ők tudnak dönteni arról, hogy egy idegen érintésére hogyan reagál kedvencük. Ha a kutya gazdája nemet mond, tessék elfogadni, mert ő ilyenkor az ebet és téged is védelmez, mert oka van annak, hogy nem engedi a kutyust megérinteni. Köszönd meg neki, és sétálj tovább.

Gideon tippjei

A kutyáknak ugyanúgy szükségük van a szocializációra, mint az embereknek. A gazdáikon kívül más emberekkel és más ebekkel is találkozniuk kell, ezenfelül új helyeket megismerniük, hiszen ez mind segít abban, hogy idővel társasági kutyussá váljanak.

2. Ismerkedj a kutyával!

Amikor egy gazdi megengedi, hogy a kutyájához közelíts, akkor sem szabad ajtóstul rontani a házba, az ebnek is időt kell adnod. A kutyáknak hihetetlen fejlett a szaglásuk, az orrukat jóval többet és jobban is használják, mint a szemüket vagy a fülüket. Egy szippantással sokkal több dolgot megtudnak rólad, mint azt gondolnád, ezért az első találkozásnál mindenképpen engedned kell, hogy kedvére megszaglásszon.

Elsőre mindig lassan közelíts a négylábúhoz, soha ne tegyél hirtelen mozdulatokat! Tenyérrel felfelé kezdd el felé nyújtani a kezedet, ezzel esélyt adsz neki, hogy megszagoljon. (Fontos azonban kiemelni, hogy ne dugd erőszakosan, közvetlen az orra alá kezedet! a szerk.) Az ebek testbeszéde könnyen értelmezhető a mozgásukból, a reakcióikból. Ha közel megy hozzád egy kutyus, és a lábaidhoz dörgölőzik, erőteljesen csóválja a farkát, esetleg a földre fekszik és gurul jobbra-balra, akkor biztosan jól érzi magát a társaságodban. Ilyenkor azt jelzi, hogy készen áll a veled való játékra. Ha éppen nyújtod a kezed egy kutya felé, hogy megsimogasd, és ő erre hátrálni, ugatni kezd, majd a gazdája mögé áll, miközben morog, egyértelmű üzenetet, hogy nem nyúlhatsz hozzá!

3. Így simogasd a kutyust

Miután a gazdi és a kutya is megengedte, hogy megsimogasd, a legtöbben az eb feje búbját akarják megérinteni. Azonban első alkalommal ezt nem igazán szeretik ők, ahogy a fülük, a farkuk és a pofájuk simogatásának sem örülnek. A legjobb, ha a nyakuknál, a válluknál és az oldalukon kezded el cirógatni őket. Amikor elkezdesz egy négylábút megismerni, pontosan tudni fogod, mi a kedvence: néhányuk azt imádja, ha a hasát dörzsölik, mások pedig azt, amikor az álluk alatt cirógatják őket. Én még egy olyan blökivel is találkoztam, akinek a hónalját kellett simogatni.

Tedd vagy kerüld a következőket, amikor először találkozol egy kutyával:

Mindig kérdezd meg az eb gazdáját, hogy megsimogathatod-e az állatot!

Mindig szemből közelíts egy kutya felé!

Lassan nyújtsd felé a kezed, így üdvözöld őt!

Légy mindig nyugodt és barátságos vele!

Bátran mondd az ebnek, hogy ő egy jó kutya!

Mindig köszönd meg, hogy megsimogathatod az ebet!

A kutyák általában jobb szeretik, ha idegenek nem a fejük búbját simogatják!

Soha ne közelíts hirtelen mozdulatokkal egy kutyához!

Soha ne tépd a kutya szőrét, és ne húzd meg a farkát!

Soha ne üsd meg az ebet és ne kiabálj vele!

Soha ne akarj addig ételt vagy játékot adni egy kutyának, amíg nem ismered!

Soha ne nyomd az arcodat a kutya pofájához!

Soha ne közelíts hátulról egy kutyához!

Soha ne kerülj a kutya fejvonala alá!”

Ha kíváncsi vagy Gideon további tanácsaira, történeteire, ez az ajánló neked szól.

gyerek és kutya könyvajánló kutya üdvözlése kutyával ismerkedés kutyával találkozás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink