hirdetés

Mit tegyek, ha túl barátságos a kutyám? Veszélyes is lehet a túlzott bizalmaskodás

Buzgó Csilla

2020. október 31

A csupaszív kutyusok imádnivalóak és jó látni, hogy mennyire élvezik az életet, kiváltképp azt, hogy az emberekkel és fajtársaikkal tölthetik az időt. De mi a helyzet akkor, ha ez a mentalitás néha már kellemetlenné vagy rizikóssá válik?

hirdetés

A kutya falkában érzi jól magát, imádja, ha szeretetteljes közegben időzhet. Azonban a szocializációs zavarok néha túlzottan lelkessé teszik társas szituációkban, és ez veszélyeket rejthet számára. Miért kockázatos, ha a kutyád túl kedves az idegenekkel?

Helytelen visszajelzéseket kaphat

Minél többször tapasztalja azt a visszacsatolást, hogy idegenekhez odarohangálni kifizetődő, azaz dicsérettel, simogatással és gügyögéssel jár az ismeretlen egyén részéről, annál mélyebbre gyökerezik benne ez a szokás. Nem is beszélve arról, hogy az még a jobbik eset, amikor az illető örömmel, és nem egy erőteljes rúgással fogadja kedvenced baráti kezdeményezéseit.

Mérgezésveszélynek van kitéve

Ki tudja, mikor botlasz bele egy olyan emberbe, akinek az okoz néhány élvezetes pillanatot, ha árthat egy védtelen jószágnak? Sajnos nem mindenki rajong a kutyákért. Egy heves üdvözlés kedvenced részéről felidegesítheti az illetőt, aki alig várja, hogy legközelebb odaadhassa neki élete talán utolsó jutalomfalatját.

Balesetet okozhat

Egy önfeledten szaladgáló, hancúrozó kutya feldönthet egy kisgyereket vagy egy bizonytalan tartással rendelkező idős embert, és már kész is a baj. Megeshet, hogy a hívószó ellenére pusztán barátkozási szándéktól vezérelve eliramodik, és magára haragít egy nagyobb kutyát, akivel verekedni kezdenek, ez pedig minden kutyás egyik rémálma. Ha otthon, a kerítésen keresztül akarja valaki megsimogatni kutyusodat, mégis fájdalmat okoz neki, és emiatt ő odakap, egy rosszindulatú ember máris elkezdhet bosszút forralni ellene vagy ellened.

Megsérülhet

A fentebb említett verekedés egyik lehetséges következménye a komoly sérülés, ráadásul lehet, hogy kedvenced az, aki hirtelen felindulásból megharapja a másik kutyust. Emellett egy extázisban loholó kutya nem mindig veszi észre a közeledő járműveket, és még ha csak egy kerékpárról is van szó, az állat súlyos balesetet szenvedhet.

Hogyan szoktassam le kutyámat erről a viselkedésről?

A potenciális veszélyforrások olvasatában igen lényeges, hogy az eb saját érdekében megtanuljon odafigyelni rád.

Erősítsd meg a behívást!

Ha esetleg megtörténik az elkerülhetetlen, és kutyusod elszabadul, akár az életét is megmentheti, ha képes kizárni a külvilág ingereit, és hívó szavadra visszamenni hozzád. Ez természetesen nem kétperces művelet, sokat kell gyakorolni otthon, békés környezetben, de egy jól motiválható, eszes kutyával semmi sem lehetetlen.

Szerezz be megfelelő felszerelést!

A séta közben rángató, húzó kutyával nem épp felüdülés a napi testmozgás. Ha már mindent kipróbáltál és tehetetlennek érzed magad, adj esélyt az elöl kapcsolható hámnak! Ez a praktikus kiegészítő kialakításánál fogva lehetetlenné teszi a kutyus számára a pórázhúzást, mert ahogy megfeszül a mellkasán a szár, visszafordítja őt az ellenkező irányba. Egy idő után rájön, hogy sokkal kifizetődőbb számára, ha szép nyugodtan sétál melletted.

Tanítsd meg néhány illemszabályra!

Kutyusodnak fel kell ismernie, hogy nem mindenki nézi jószemmel, ha kitörő örömmel ugrál fel üdvözlés céljából, illetve őt is veszélybe sodorhatja, ha boldog-boldogtalanhoz odamegy barátkozni. Az egyik legfontosabb szabály, hogy ételt ne fogadjon el idegentől. Ezt úgy taníthatod meg neki, hogy az egész étkezést egy parancsszóhoz kötöd, legyen ez monjduk az „Egyél!” Gyakoroljátok a szituációt: addig nem kezdhet el falatozni, amíg le nem ülteted és ki nem mondod a varázsszót. Időbe telik, amíg ez a szokás rögzül benne, de ha a hólyagját képes szabályozni a séta kezdetéig, egy idő után a finomságok iránti vágya sem lesz olyan erős, hogy szabályt szegjen miatta.

(Képek: Getty Images Hungary)

barátságos kutyafajták kutya balesetet okoz kutya mérgezése sétáltatás túl barátságos kutya viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink