hirdetés

Miért csipked és harapdál a kutyám? Terelés közben hasznos viselkedés, de otthon nemkívánatos!

László Enikő

2022. szeptember 4 - Képek: Getty Images Hungary

Kutyád olykor harapdál és csipked? Meglepő lehet, amikor kedvenced ezt teszi, különösen, ha még soha nem csinálta. Még csak nem is kell fájdalmasnak lennie ahhoz, hogy aggasztó legyen. De vajon miért csinálja és meddig hagyhatod?

hirdetés

A legtöbb gazdi nem szereti azokat a kutyákat, akik játék és egyéb interakció közben harapják, rágják és szájukba veszik a kezüket, végtagjaikat vagy ruhájukat. Egy felnőtt kutya állkapcsa lényegesen több fájdalmat okozhat, mint a kölyökkutya foga, a felnőtt kutyák pedig akaratlanul is sérülést okozhatnak a viselkedés közben. Esetükben gyakran nehezebb elnyomni a viselkedést, mivel a felnőttek nem annyira érzékenyek a reakcióinkra, mint a kölykök, és általában nehezebb fizikailag kontrollálni őket méretük miatt. Azok a kutyák, akik harapdálják az embereket, valószínűleg soha nem tanulták meg kölyökkorukban, hogy ne tegyék ezt.

Játékos csipkelődés vagy agresszív harapás?

A legtöbb harapdálás normális kutyaviselkedés. De néhány eb félelemből vagy frusztrációból teszi ezt, és ez a fajta harapás az agresszióval kapcsolatos problémákat jelezhet. Néha nehéz különbséget tenni a normál játék és az agresszív viselkedést megelőző csipkedés között. A legtöbb esetben a játékos kutya teste és arca nyugodt lesz. A pofa ráncosnak tűnhet, de az arc nem sugároz feszültséget. A játékos csipkelődés sokkal kevésbé fájdalmas, mint a komolyabb, agresszív harapás. Az idő nagy részében az agresszív kutya teste merevnek tűnik. Megráncolhatja a pofáját és hátrahúzhatja az ajkát, hogy szabaddá tegye a fogait. A súlyos, agresszív harapások gyorsabbak és fájdalmasabbak, mint azok, amelyeket játék közben tanúsítanak.

Ha azt gyanítod, hogy kutyád harapása megfelel az agresszív viselkedés leírásának, mindenképp keress fel egy kutyakiképzőt!

Miért harapdálnak?

A kutyák sok okból csípnek, és néha csak magunkat okolhatjuk. Izgalmas, amikor először kapsz egy kiskutyát. Egy kiadós, intenzív játék mindkettőtök számára szórakoztató. Amikor kicsi, a kölyökkutya nem érti, mire valók a fogai, és gyakran boldogan csattogtathatja őket minden előtte lógó tárgyon, amely akár a te ujjaidat is magában foglalja. Ez addig nem jelent problémát, amíg nem idősebb, és az állkapcsa teljesen ki nem fejlődött, aztán már fáj. Ha hagyod, hogy a kölyökkutya továbbra is így játsszon, nem fogja megérteni, hogy nem elfogadható viselkedés, ha játékosan csíp meg téged. Tévesen azt fogja gondolni, hogy ugyanazt a régi játékot folytatja.

Ha egész nap a munkahelyeden vagy, akkor többnyire egy kutya üdvözölésére érkezel, aki örül, hogy lát, és a farkát csóválva bizonyítja ezt. Izgatott lesz, hogy otthon vagy, de lehet, hogy egy kis frusztráltságot is érez, hogy magára hagytad. Ennek a két érzelemnek a kombinációja bizonyos kontrollálatlan tomboláshoz vezethet, ami harapdálásba torkollhat.

Az idősebb kutyák olykor morcosak lehetnek. Életkoruk előrehaladtával szeretik lazán venni a dolgokat. Ha egy jó szundi kellős közepén vannak, és hirtelen felébresztik őket, előfordulhat, hogy nem kelnek fel azonnal, vagy túlságosan nem örülnek a zavarásnak, és odakaphatnak a zavartságból vagy a frusztrációból eredően.

Egyes kutyafajták hajlamosabbak a csipkedésre, mint mások. A pásztorkutyák, mint például a border collie-k vagy a pulik hajlamosabbak a csipkelődésre. Ez egy megrögzött tulajdonság náluk, amelyet hasznosnak tartottak, mert a csípés segítségével ösztönözték a hajtott állatokat, hogy a megfelelő irányba haladjanak. De nem olyan hasznos, sőt nem is mulatságos, ha kutyád a bokádat csípi.

Sokan nem szeretik, de bizonyos szintig normális

Bizonyos szintig normális, hogy egy kutya csipked. Ez az érzések kifejezésének egy módja. Fakadhat játékosságból, előfordulhat véletlenül is, zavarodottság vagy túlzott izgatottság miatt. Egy idősebb kutya odakapása azt jelentheti, hogy zavarod, esetleg azt, hogy kölyökként nem tanulta meg a helyes viselkedést. Bár a kutya csipkedése normális, nem túl kívánatos.

Megfelelő környezetben a csípést a munkakutyák jó tulajdonságának tekintik, mivel ez segíti az állattartókat abban, hogy időben áthelyezzék állományaikat a legelők egyik területéről a másikra. Nem olyan jó tulajdonság, ha a kutyád egy csapat kocogó után kapkod, vagy egy vendégségbe érkező kisgyereket kap meg.

harap harap a kutya kiskutya harapdál kutya harapdál kutya viselkedése megharapott a kutyám miért viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink