hirdetés

Amikor a kiskutya harap: Így szoktasd le róla, hogy a későbbiekben biztonságban legyen a család

Ferenczi Deborah

2022. január 1

A kiskutyáknál viszonylag gyakran előforduló probléma, hogy játék közben kicsit odacsípnek, esetleg harapnak is. Ez nem agresszivitásból ered, szimplán csak nem tudják, hogy ez nem feltétlenül a legjobb módja a játéknak. Annak érdekében, hogy hosszútávon ne szokjanak erre rá, érdemes már kölyökként leszoktatni őket.

hirdetés

A kölyöknek van egy időszaka, amikor szinte mindent harapdál. Nem csupán játék közben, hanem gyakran megrágcsálja a bútorokat, ruhákat, cipőket, vagyis tulajdonképpen mindent, ami elérhető. Ez kezdetekben aranyos lehet, ám ahogyan cseperedik, egyre inkább érik, hogy véglegesen leszoktasd róla.

Ha más kutyákat is harap

Az egyik legnagyobb veszélye a kölyköknek, ha más kutyákat is megharapnak. Ugyanis annak ellenére, hogy ez az ő számukra csak játék, a másik kutya haragját nagyon könnyen kivívhatják. Sok esetben előfordul, hogy a kutyus még nincs tisztában az erejével, így akár erősen is megharaphatja a másik állatot, amit az minden valószínűséggel nem fog játéknak vélni.

A kutya nem érzi a harapás erősségét

Ennek általában egészen pici korban kell kifejlődnie. Az esetek jelentős százalékában már az anyatej fogyasztásánál megtanulják a kicsik, hogy ha túl erősen harapnak az anyakutya emlőire, akkor a vacsora elmarad. Szintén ebben a korban sajátítják el, hogy ha durván harapják társaikat, a bántalmazott fél erősen fel fog jajdulni, majd nem játszik vele tovább. Ha a kutya nem érzi harapása erősségét, annak általában az az oka, hogy túl hamar kiszakították az alomból, így ezen a szocializáción nem ment keresztül.

Hogyan tudod ezt kinevelni belőle?

Érdemes olyan módszereket alkalmazni, amiknek köszönhetően kutyád hamar megtanulja, hogy bizony a harapás nem jár eredménnyel. Ha például a heves játék közben rád harap, akkor hátrálj, szólj rá határozottan, de semmiképpen nem agresszíven, és vedd el tőle a játékát. Ezt addig csináld, amíg meg nem tanulja, hogy harapni bizony egyáltalán nem jó opció. Továbbá hasznos lehet, ha megtanítod arra, hogy nyalással fejezze ki a szeretetét és az örömét, ne rágással. Ezt pedig úgy teheted, hogy valami finom dolgot, például mogyoróvajat teszel a kezedre, amit lenyalhat. Amint harapni próbál, azonnal hátrálj meg és erőteljesen szólj rá, így érteni fogja, hogy a harapás negatív következményeket von maga után.

Figyelemfelhívásból cselekszi?

Az esetek jelentős százalékában igen. Éppen ezért ezt a fajta viselkedést minél hamarabb vissza kell szorítani, ugyanis ez nem helyes módja a figyelem felkeltésének. Arra különösképpen ügyelni kell, hogy soha ne jutalmazd az állat viselkedését extra figyelemmel, mivel ezzel pont az ellenkező reakciót váltod ki. Ügyelj arra, hogy ahányszor csak harap, mindig negatív következménye legyen cselekedetének, így meg fogja tanulni, hogy nem érdemes próbálkozni vele.

(Képek: Getty Images Hungary)

harap a kutya harapós kutya kiskutya harapdál kutya harap kutya harapás leszoktatás kutyaharapás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink