hirdetés

Majd’ leharapja az ujjad a kutyus jutalmazáskor? Így fogja finoman elvenni a falatot!

Buzgó Csilla, 2021. október 15

Bosszantó, mikor állandóan attól kell tartanod, hogy kedvenced komoly sérülést okoz minden egyes alkalommal, amikor megjutalmazod. Van megoldás!

hirdetés

Az, hogy az eb a megfelelő módon vegye ki a jutalomfalatot a kezedből, nemcsak a te épséged szempontjából fontos. Még ha te ismered is őt, más esetleg nem tudja, hogy kedvenced ennyire impulzív, és egy óvatlan pillanatban őt is megharaphatja jutalmazáskor. Emellett az eb életének más területein is káros lehet, ha azt hiszi, hogy a hirtelen, durva mozdulatok az emberek vagy más állatok közelében elfogadhatóak. (És most nem őrző-védő kutyáról beszélünk természetesen.)

Miért túl hevesek egyes kutyusok jutalomosztáskor?

Az első és legkézenfekvőbb magyarázat az, hogy örülnek a rágcsálnivalónak és szívesen befalnák minél hamarabb. A háttérben álló okok azonban sokszor mélyebben gyökereznek ennél.

Kölyökkori beidegződés

Amikor a kiskutyák játszanak egymással, előfordul, hogy egyik-másik túl durván kap oda, a testvére pedig ezt fájdalmas vonyítással, valamint elhúzódással jelzi neki. Az a kölyök, amelyik ezeket a visszajelzéseket nem, vagy csak hiányosan kapta meg, felnőve sem lehet tisztában harapásának erejével, illetve azzal, hogy fájdalmat okozhat vele.

Rossz következtetések

Ha a gazdi nem tesz a túl erős elvétel ellen semmit, mert nem tud, vagy egyszerűen nem akar, a jutalmazás által az eb megerősítést kap. Azt hiheti, hogy azért is jutalmazzák, ahogy kiveszi a gazdi kezéből a rágcsálnivalót, nem csak azért, amit a jutalmazást megelőzően produkált – például egy trükköt.

Impulzuskontroll-zavar

Még a kisgyerekek is megtanulják, hogy a legtöbb szociális szituációban általában nem elfogadott a hirtelen, impulzusszerű cselekvés, pláne, ha azzal árthatnak másoknak. Ugyanezt a kutyus számára is világossá kell tenned, mert valószínű, hogy ha a jutalmazásnál ilyen problémák merülnek fel, a viselkedése más területein szintén tapasztalható ez a zavar. Tehát saját magad és az ő biztonsága érdekében is érdemes erről leszoktatni az állatot.

Túlzott izgatottság

Néha valamilyen háttérben álló tényezőből, például energiatúltengésből, mozgáshiányból, szorongásból, vagy fokozott izgalmi állapotból kifolyólag az eb képtelen koncentrálni arra, amit épp csinál. Vannak kutyusok, akik nyugodt helyzetben képesek kontrollálni önmagukat, ám ha valami felkelti érdeklődésüket, és felélénkülnek, már lankad a figyelmük.

Ezért kell mindig arra nevelni az ebet, hogy jutalom csak akkor jár, ha szépen, nyugodtan várja azt.

Így tanítsd meg a kutyust, hogy finoman vegye el a falatot!

Az oktatásba mindenképp olyan helyszínen kezdj bele, ahol nincsenek zavaró tényezők, melyek elvonhatnák az eb figyelmét! A kutyus is legyen nyugodt, kiegyensúlyozott, de éber. Jelölj ki egy kifejezést, amit ebben a szituációban használni fogsz, például: “Szépen!”.

Harapós, nagy termetű kutya esetében érdemes felvenni egy védőkesztyűt. Tégy a kezedbe egy jutalomfalatot, majd zárd össze az öklödet! Kérd meg a kutyust, hogy üljön le, ezzel is erősítve a fegyelmezett, nyugodt hangulatot! Először zárt ököllel nyújtsd a kutyus elé a falatot, és ha harapdálni próbál, maradjon is zárva! Amint a durvulás abbamarad, és a rágcsálás átmegy finom nyammogásba vagy nyalakvásba, dicsérd meg az ebet, és add oda neki a finomságot!

Néhányszor ismételd meg ezt a gyakorlatot, majd ha a kutya már nagyjából érti, mit szeretnél tőle, mondd ki a vezényszót, mielőtt kinyitod a kezedet! Így megtanulja, hogy a gyengéd bánásmód vezet sikerhez, nem a durvaság.

(Képek: Getty Images Hungary)

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon