hirdetés

Így ápold a drótos szőrzetet: egyszerűnek tűnik, de igen trükkös a karbantartása

Hangai Lilla

2024. május 5 - Képek: Getty Images Hungary

A drótszőrű, szálkás szőrű ebek bundája szándékosan durva, sok esetben rendezetlen, ősi hatású, és éppen ebben áll a szépsége is. Arról nem is beszélve, hogy igen praktikus is; amellett, hogy megóvja az időjárás viszontagságaitól a kutyát, a környezet hatásai ellen is védelmet nyújt. Ezt a fajta szőrzetet tehát azért fejlesztették ki, hogy az eredeti terepmunkájában segítse a négylábút.

hirdetés

Ezt a típusú bundát egy nagyon érdekes módszerrel lehet karbantartani, amely kissé időigényes lehet, gyakran pedig azt ajánlják, hogy inkább bízzuk szakemberre. Máris mutatjuk, hogyan zajlik a drótszőrzet és a szálkás szőrzet ápolása.

Törpe schnauzer fazonigazítás közben egy versenyen / Fotó: Az Én Kutyám

A drótszőrzet és a szálkás szőrzet felépítése

A drótos és szálkás bunda általában kevésbé vedlik – persze kivételek itt is vannak, mint például a Jack Russell terrier. A drótos, vastag fedőszálak puha és sűrű aljszőrzetet borítanak, amely eredményeképpen a bunda vízálló is lesz. Az esetükben a vastagabb szőrszálak, amikor eléri életciklusuk utolsó állomását, általában nem tudnak kihullani, így azok eltávolításához emberi segítség szükséges.

Ezt a szőrzetet nem szokás lenyírni, trimmeléssel és keféléssel kell karbantartani. Vannak olyan lépései az ápolásnak, amit te magad, otthon is el tudsz végezni, és el is kell végezned, de vannak olyan lépések is, amelyeket jobb, ha a kutyakozmetikusra bízol.

Szálkásszőrű tacsi / Fotó: Az Én Kutyám

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A drótszőrzet és a szálkás szőrzet ápolása otthon

Ezeket az ebeket hetente kell átfésülni bontófésűvel, majd bontókefével annak érdekében, hogy elkerüljük a gubancolódást és csomósodást, valamint hogy a laza szőrszálakat eltávolítsuk. Javasolt először a bontófésűvel kezdeni annak érdekében, hogy megszabadítsuk a nagyobb csomóktól, majd az egész szőrzetet keféljük át egy vagy akár két alkalommal is, ha biztosra akarunk menni. Ügyeljünk arra, hogy az aljszőrzet tövét is elérjük, ami így biztosan nem fog filcesedni, nemezesedni. Vannak úgynevezett aljszőrkiszedő kefék is, amik szintén jó szolgálatot tehetnek. Arra figyelj azonban, hogy csak szálirányban használd mindezeket.

Ezt követően, ahogy az AKC is írja, az ujjaiddal vagy gumiujjak segítségével elkezdheted kicsipegetni az elhalt szálakat apránként, kisebb mennyiségekben. Így elkerülheted, hogy a bunda foltokban hiányozzon. A mutató- és hüvelykujjaddal fogd meg a szőrcsomót a tövéhez közel, majd finoman húzd a szőr növekedési irányába. Ez a művelet nem okozhat az állatnak fájdalmat, de az szerencsés, ha már kisebb korától kezdve hozzászoktatjuk. Az eljárás fokozza a bőrben a vérkeringést, és hozzásegíti az ebet az egészséges szőrnövekedéshez. Ha bizonytalan vagy, mindenképpen kérd ki egy szakember tanácsát, aki meg tudja mutatni neked a helyes technikát.

A Jacks&Bears kennel egyik daliás képviselője / Fotó: Az Én Kutyám

A trimmelés

A kutyakozmetikusok nagyobb része szereti, ha a trimmelést inkább rájuk bízzák. Azonban hasznos lehet azoknak elsajátítani a technikát, akik a kefélést és a kézzel való csipkedést ki kell hogy egészítsék a trimmeléssel is, mert valamilyen okból nem tudnak olyan gyakran eljutni a szakemberhez.

A folyamathoz úgynevezett trimmelőkést vagy trimmelőkövet használnak, és szisztematikusan, szálirányban „átfésülik” vele a teljes bundát, így szabadítva meg azt az elhalt szőröktől. A technikát az alábbi videónkban láthatod is. Javasoljuk, hogy mielőtt otthon nekilátnál, legalább egyszer vidd el az ebet a kozmetikushoz, aki tud neked segíteni a helyes technika kivitelezésében, megismerve kutyád egyéni igényeit is.

Fontos még kiemelni, hogy trimmelés után nem feltétlenül javasolt a fürdetés, ugyanis a szőrtüszők még nyitva lehetnek. Ilyenkor érdemes várni néhány napot, akár hetet is. Ez főleg akkor igaz, ha az eljárás során több elhalt szőr volt a kutyán, így nagyobb mennyiséget távolítottunk el. Ezért is lenne fontos, hogy először lássa egy szakember az ebet, aki ebben is tud neked tanácsot adni.

Fürdetni a drótos kutyákat sem szabad gyakran, az abszolút maximumot havi egy alkalomban határoznánk meg. Mindenképpen kutyák számára kifejlesztett sampont és kondicionálót használj, ne fürdesd a kutyát emberi termékekkel, azok ugyanis irritációt okozhatnak.

És végül, de nem utolsósorban, egy nagyon fontos adalék: a drótos szőrzetet nagyon kevés kivételtől eltekintve nyírni nem kell és nem is szabad!

Ide kattintva megtudhatod, hogy milyen különbségek vannak a rövidszőrű magyar vizslák és a drótszőrű magyar vizslák között.

drótszőrzet kettős szőrzet szálkás szőrzet szőrápolás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink