hirdetés

Több kilónyi terhet cipel egy kutya, ha kimarad ez a mozdulat

Vermes Nikolett

2023. június 3 - Képek: Getty Images Hungary

Kevés bosszantóbb kutyás szokás van annál, minthogy rögeszmésen rázzák vizes testüket. Hiába törüljük meg alaposan az ázott bundát, az állat akkor is nekiáll a szárítkozásnak.

hirdetés

Akármilyen ölebről van szó, ezt a reflexet nem lehet kinevelni a kutyából, és nem is érdemes. Ugyanis a génjeikben van, hogy a vizes bunda akár végzetes következményeket is okozhat. Nézzük, hogy milyen veszélyek leselkednek egy kutyusra, ha vizes marad a bundája, és miért fontos, hogy egy vizes kutya megrázza magát.

A vizes kutya legjobb eszköze, ha megrázza magát

Kódolt ösztön

Kutyakozmetikusok hosszú történeteket mesélhetnének arról, hogy a bundaszárítás után is képesek megrázni magukat az állatok, és még akkor is ontják szőrükből a vízcseppeket, amikor már teljesen száraznak tűnnek. Miért nem elég, ha a maradék víz egyszerűen elpárolog a bundáról? A magyarázat a túlélés. A vizes bunda nagymértékben befolyásolja az emlős állatok hőháztartását és ezen keresztül a mindenkor szükséges energiabevitel mértékét. Egy közepes testű kutya, például egy angol bulldog napi energiafelhasználása 20%-al lenne több, ha vizes bundáját csupán az időre hagyná. Ebből következik, hogy 20%-al több táplálékra lenne szüksége. Ezt pedig egyedül a kutya tudja, a legfigyelmesebb gazdi sem képes megtippelni, hogy pontosan milyen energiaveszteséget okoz egy félig megszárított bunda. Vagyis, amikor nem engedjük meg a kedvencünknek, hogy megrázza magát, akkor ne csodálkozzunk, ha egész nap meg sem mozdul.

Több litert rázhat ki a bundájából egy vizes kutya

Több liter vizet is elnyelhet a bunda

Egy felelős állattartó kezei között nem fordulhat elő, hogy a vizes bunda miatti energiavesztés okozza a kutya elpusztulását. Ez inkább a kóbor ebekre jelent veszélyt. Azonban ne feledjük, ahogy az ember, úgy a négylábú is könnyen megfázik, ha sokáig hideg marad a védőréteg (ruha vagy szőrzet). Így az ösztönös szárítkozás másik célja a kihűléssel szembeni védekezés. De hogyan képes megfázni egy erős bundával megáldott kutya? Beszéljenek a számok! A szőrzetben lévő víz az állat testsúlyának 10%-át is elérheti. Ez egy közepes testű kutya esetében 3-5 liternyi mennyiséget jelent. Ennyi víz elegendő ahhoz, hogy az eb testhőmérséklete csökkenjen.

Ha a kutya vizes lesz, ez az első dolga

Másodpercenként 4-7 rázás

Egy amerikai professzor, David Hu komoly kísérleteket végzett, hogy felmérje, mi történik pontosan a kutya testével a rázás alatt. Kiderült, hogy a mozdulat a fejtől indul és szisztematikusan halad hátrafelé a vizes farokig. Ezzel a rázással csupán másodpercek töredékére alatt a bundában lévő víz 70%-a távozik az állat testéről. A hatékonyság oka, hogy a kutyák bőre – a szőrrel együtt – képes 90 fokban elmozdulni a testen, miközben ide-oda rázkódik. Ez a flexibilitási nagyságrend a többi bundás emlősnél is hasonló mértékű. Viszonyításként az ember esetében legfeljebb 5-10%-al képes elmozdulni a bőr egy intenzív rázkódás alatt. Mindennek tükrében érthető, hogy miért ragaszkodnak a négylábúak ilyen görcsösen ahhoz, hogy a saját szárító eszközüket használják, ha víz éri a testüket.

 

megrázza magát ha nem vizes szőrápolás vizes kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink