hirdetés

7 bizarr kutyaszokás, amit sosem értettél: a mély kutyasóhaj nem az elégedetlenség jele

Hangai Lilla

2022. november 13 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák egyszerre csodálatosak és elképesztően furcsák is. Rajongunk értük, bármennyire is érthetetlenek számunkra bizonyos viselkedésminták. Ám ez nem fog megakadályozni bennünket abban, hogy elgondolkodjunk, miért is van úgy, ahogy.

hirdetés

Ha te is hasonlóan spekulálsz mint mi, akkor tarts velünk! Nemcsak izgalmas utazás lesz, de kedvencedet is közelebb érezheted magadhoz ezután.

1. Miért veszi fel a szemkontaktust veled a kutyád, amikor kakil?

Míg lehetséges, hogy te feszengve eltekintgetsz és közben megállíthatatlanul kutatsz a lehetséges indokokért az agyad minden zugában, addig ők csak néznek, néznek és néznek. Egy szemrebbenés, egy pislogás nélkül. Mereven és kitartóan. Nyugi, nincs ebben semmi látens perverzió, egyszerűen csak az egyik mélyen gyökerező ösztönüknek adják át ezekben a pillanatokban az irányítást.

Azért néznek rád, mert te vagy a védelmező, te jelented számukra a biztonságot, amire nagy szükség lehet egy ilyen kiszolgáltatott helyzetben. Légy hát megtisztelve, hogy kedvenced megbízik benned és felnéz rád, emellett pedig nyugtasd meg, amennyire csak egy ilyen helyzetben lehet, hogy te résen vagy.

2. Miért sóhajt fel kedvenced olyan tragikusan néha?

Színészeket és színésznőket megszégyenítő módon tudnak néha felsóhajtani. Ezekben a pillanatokban mi mindig úgy érezzük, hogy bárcsak tudnának beszélni és megosztanák velünk, hogy mi nyomja éppen a lelküket. A szomszéd kutya közömbössége az ajándék bot iránt, netán hogy már megint csak egy órán át tartott a délutáni séta?

A kutyák többféle ok miatt sóhajtozhatnak, talán az előbb felsorolt két lehetőség is a listán van. De a legfőbb indok éppen az ellenkezője; egyszerűen csak elégedett és ellazult. (És közben valószínűleg hálát ad azért is, mert nem ő fizeti a számlákat és nem neki kell elhoznia a gyereket az edzésről.)

Ám a nyögéssel kísért, gyakori és nagyon mély sóhaj már fájdalmat jelez, így ha csak kicsi esélyt is látsz arra, hogy kedvenced beteg és szenved, akkor irány a doki!

3. Miért rázza meg a bundáját a kutyád akkor is, ha nem vizes?

Ha egy bőrig ázott kutya megrázza magát, abban semmi különös nincsen; saját szemünkkel láthatjuk, hogy milyen hatékony módja ez a felesleges nedvességtől való megszabadulásnak. De mi a helyzet akkor, ha a száraz kutya rázza meg magát úgy, mint Cseh Laci a medencéből kilépve?

Ehhez is az ösztönöknek van köze. A vadonban a kutya a földön aludt, és piszokkal, rovarokkal, levelekkel borítva ébredt fel, amit le kellett ráznia. Tehát a szunyókálás utáni jóleső rázás csak egy régről megmaradt praktikus szokás.

4. Miért alszik a kutyád a hátán?

Zabálnivaló látvány, de közben elég esetlen és mulatságos is. Valahogy természetellenesnek tűnik. Ha sokat fekszik ilyen pózban kedvenced, valószínűleg szuper gazdi vagy, ugyanis biztonságban érzi magát melletted, hiszen nem fél feltárni a legsebezhetőbb pontját.

Megfigyelhetted, hogy néha ébren is a hátukra gurulnak, hengergőznek a talajon. Ezt a viselkedést még farkas őseiktől hozták magukkal. Ezeknek a ragadozóknak a kultúrájában a hátra gurulás a falka alfája iránti tisztelet megnyilvánulása. Hasonlóan ahhoz, ahogy a lehajtott fej tiszteletet mutat bizonyos népeknél.

5. Miért hajlik meg a kutyád, ha meglát egy másik ebet?

Biztosan te is tanúja voltál már annak, ahogy egy blöki a földre vetődik, mellső lábait előre nyújtja, fenekét a levegőbe emeli, amikor találkozik egy fajtársával. Sharon Crowell-Davis a Georgiai Egyetem állatorvosi karának professzora azt mondja, hogy ez a fajta földre vetődés nem megadást jelez, hanem játékra való felkérést. A kutyák az emberekhez hasonlóan a testbeszédet használják a kommunikációhoz, így ha levetődik a földre, kisebbnek tűnik, amitől a másik kevésbé érzi magát fenyegetve.

A kutyák mindig tudtunkra adják, mit akarnak. Vajon ők értik, mi mit szeretnénk?

6. Miért nyalogatja a kutyád a rajta lévő sebet?

Legjobb barátaink még ebben a helyzetben is segíteni akarnak nekünk. Mindig, sosem túl fáradtak vagy túl kedvetlenek, ha a gazdiról van szó.

A sebek nyalogatása a sérülésre adott ösztönös reakció. Ha megégeted magad vagy elvágod az ujjad, az az eredendő reakció nálad is, hogy azonnal a szádba kapod az érintett területet. A kutyákban is működik ez az ösztön; és azt szeretnék, hogy minél hamarabb rendbe jöjj.

7. Miért rajonganak az ebek annyira a teniszlabdákért?

A gazdik hajlamosak bármit megvenni a kutyáiknak a szeretet és a törődés jegyében, de mintha az ebek erről tudomást sem vennének; ugyanazzal a kiszuperált, rongyos, bűzlő teniszlabdával akarnak játszani újra és újra. Leegyszerűsítve, a teniszlabdák nagyszerűen megállják a helyüket, mint a kisebb, gyors prédák helyettesítői a háziasítás előttről.

A vadonban élő prédák pánikba esnek és szórványosan cikáznak a menekülés közben. Ha eldobsz egy teniszlabdát, az mindenhonnan visszapattan, ami nagyon hasonlít a préda mozgásához. Ez pedig azonnali jelet küld a kutya agyába, hogy ideje megkezdeni a hajszát!

furcsa szokások furcsa viselkedés hátán alszik a kutya háziasítás kutya alvási szokásai kutya bámul ha kakil kutya és farkas kutya nyalogatja a sebeit kutya ösztön kutya szemkontaktus kutya szokások kutya teniszlabda kutya testbeszéde megrázza magát ha nem vizes sóhajt a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink