hirdetés

Ilyen az ideális gazdi a kutyák szerint: ezekkel a tulajdonságokkal érdemes rendelkeznie!

Ferenczi Deborah

2021. december 18 - Képek: Getty Images Hungary

Biztosan ezerszer átgondoltad már, hogy milyen kutya lenne számodra a legideálisabb fajta. A kérdés csak az, hogy vajon az megfordult-e már a fejedben, hogy a kedvencednek milyen gazdira lenne szüksége, ugyanis ez legalább olyan fontos.

hirdetés

Szomorú, de sokszor nem gondolunk bele abba, hogy vajon egy kutyának milyen gazdira lenne szüksége. Pedig jó lenne, ha arra is komoly hangsúlyt helyezne egy jövendőbeli gazdi, hogy az állat pontosan milyen igényekkel rendelkezik, és ezek alapján próbálna meg megfelelő állattartóvá válni.

Milyen gazdit szeretne egy kutya?

A legfontosabb tulajdonsága egy jövendőbeli kutyatartónak az, hogy megbízható legyen. Hiszen onnantól kezdve, hogy a kutya hozzá kerül, nemcsak önmagáért, hanem az állatért is felelős. A kiszámíthatóság és következetesség is elengedhetetlen. Továbbá férjen bele az időbeosztásába a kutya mindennapos gondozása. Szintén nagyon fontos, hogy a gazdi türelmes legyen, nyugodt és gondoskodó, nem pedig hirtelen haragú.

Nyújtson biztonságot!

Az ideális álllattartó emellett el tud helyezkedni egy egészséges irányító szerepben. Nyújtson biztonságot az állatnak, ugyanakkor legyen határozott: ha valamire nemet mondott, az legyen tényleg nem. Törekedjen arra, hogy a szeretet mellett kialakuljon a kölcsönös tisztelet is. Ez azonban a tévhitekkel ellentétben nem igényel egyáltalán agresszív fellépést.

Legyen társa is a kutyának

Ha a megfelelő gazdi-tulajdonságokat keressük, elengedhetetlen azt is kiemelni, hogy társa is a kutyának az élet több területén. Segítse szocializálódni, foglalkozzon vele, ha kell, legyen a játszópartnere, de ha éppen arra van szüksége, akkor az oktatója, aki különböző trükökkel megtanítva segíti eligazodni az életben. Legyen a támasza, ha fél vagy éppen elveszett. Nyugtassa meg, ha stresszes és gondoskodjon róla, ha beteg.

Összességében a legfontosabb, hogy figyeljen a kutyára, értelmezze a jelzéseit, értse, amit üzenni akar számára, és szeresse a lehető legjobban. Amennyiben ezeket betartod, nem is kívánhat majd nálad jobb gazdit a kutyád.

felelős állattartás gazdi gazdi jelleme ideális gazdi milyen legyen egy gazdi

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink