hirdetés

Hogy működik az ideiglenes befogadás a kutyáknál? Miért jó egyáltalán?

László Enikő

2022. augusztus 26

Örökbe fogadni egy sorsára hagyott állatot felemelő érzés. Sokan azonban nem tehetik meg, hogy hosszú távon maguk mellé vegyenek egy kutyát. Ekkor jön szóba az ideiglenes befogadás.

hirdetés

Az örökbefogadás menetét bizonyára sok kutyabarát ismeri. Kiválasztasz egy hozzád illő kedvencet a menhelyről, és élete végéig szeretettel gondoskodsz róla. Persze ez nem feltétlen ilyen egyszerű, és nem is teheti meg minden állatbarát. Az ideiglenes befogadás menete javarészt megegyezik ezzel, azzal a különbséggel, hogy a kutyust vissza kell adni, ha jelentkezik érte valaki, aki örökre maga mellett szeretné tudni.

Minden árva kutya álma az, hogy eljöjjön érte az álom gazdi.

Segíthetsz a menhelynek

A befogadással a menhely válláról lehull egy teher, eggyel kevesebb rászoruló kutyának kell fenntartani a helyet, jöhet a helyére egy másik szerencsétlen sorsú eb. Az alapítványok sokszor felajánlják, hogy akár fizetik védenceik ellátását, ha ideiglenes gazdához kerülnek, például átvállalják az orvosi költségeket. A befogadónak csupán helyet, időt és szeretetet kell biztosítania az árva négylábúnak.

Ideiglenes gazdiként a  segítségednek hála a menhely könnyebben tud gazdát keresni a kutyának. A hozzád került állatnak megismered a jellemét, igényeit, szokásait, pontosabb leírást tudsz róla adni a leendő jelölteknek. Sokat számít, hogy az adott eb kijön-e a macskákkal, a gyerekkel, hogy reagál a különféle helyzetekre. Az a legjobb, ha minél több inger éri a való életből. Elviheted autózni, utazhattok tömegközlekedéssel, járhattok éttermekbe, hogy minél többet lásson a világból.

Az első találkozás egy gyermekkel.

Segíthetsz egy árva kutyának

A kutyának azért remek lehetőség ez, mert több figyelmet kap, mint egy menhelyen. Jobban szocializálódik, megtanulja, milyen egy családban élni, mielőtt végleges otthonába költözne. Szobatisztává válik, nevelést kap és olyan ingerek érik, amik a menhely rácsai mögött nem. A családban nevelkedett védencek jobban beilleszkednek végleges otthonukba.

Sérült, lábadozó kutyák esetében az ideiglenes befogadó nagyon fontos szerepet tölt be. Egy állatotthonban nem feltétlenül adott minden körülmény a biztonságos gyógyulásra, kevésbé tudnak odafigyelni a sérült állatra. A leghatékonyabb egy szerető és meleg otthonban lábadozni.

Így is lehet teljes életet élni.

Miért jó neked?

Akik még nem biztosak benne, hogy hosszú távra vállalni szeretnék a felelősséget egy kutya iránt, azoknak remek lehetőség az ideiglenes befogadás. Természetesen ugyanúgy kell az állatról gondoskodni, mintha a sajátod lenne. Megtapasztalhatod, milyen az, amikor együtt élsz egy kutyával. Ha beválik, később vállalhatsz még egyet, vagy örökbe fogadhatod ideiglenes kedvencedet is. Olyanoknak is ajánlott a módszer, akik nem tudják, készen állnak-e egy új kutyára, miután szeretett kedvencük elhunyt.

Egy kutya hatalmas boldogságot jelent.

Mindennek van árnyoldala

Természetesen az ideiglenes gazdi élete sem mindig fenékig tejfel. Először is át kell gondolnod, hogy készen állsz-e rá. Családodban nincs-e olyan ember, aki allergiás, netán fél a kutyáktól? Elég időt tudsz szánni a feladatra? Sokszor a problémás kutyáknak van a legnagyobb szüksége ideiglenes befogadóra, ők pedig rengeteg odafigyelést és energiát igényelnek. Stresszesek, szoronganak, vagy egyéb gondjaik vannak.

Sokszor az érkező kutyák nem szobatiszták, sosem éltek még egy házban, csupán a rideg udvart látták a lánc végéről. Honnan is tudnák, milyen a normális élet? Neked kell megtanítanod mindenre. Nem szabad azt hinni, hogy ez egy könnyű feladat. Hatalmas felelősséggel jár, de biztosan kifizetődik. Nincs is annál csodálatosabb érzés, mint amikor láthatod, hogy az eleinte rettegő árva egy csodálatos és egészséges kutyává fejlődik.

Nem szabad elfelejteni, hogy ezek a kutyák nem feltétlen ismerik a szabályokat.

Első lépések

Először is válaszd ki, melyik menhelyről szeretnél befogadni kedvencet. Jelentkezhetsz kifejezetten egy kutyára, vagy általánosan is. Utóbbi esetében egy hozzád legjobban passzoló négylábút bíznak majd rád. Minden állatotthon kér egy bemutatkozó levelet, amiben leírod, miért szeretnél kutyát magad mellé. Ebből könnyen kiszűrik a komoly érdeklődőket. Ha megfeleltél, felveszik veled a kapcsolatot, beszélgettek, képeket kérnek otthonodról vagy személyes látogatást tesznek. Erre azért van szükség, hogy ellenőrizhessék, biztonságos-e a környezet, nem tud-e elszökni az eb. Ettől a procedúrától nem kell tartani, nem kacsalábon forgó palota az elvárás, csupán a biztonság. A szerződés aláírása után viheted is a kutyust az otthonodba.

Az új lakó.

Miben tér el az örökbefogadástól?

Abban, hogy ez nem örökké tart. Ha valaki örökbe szeretné fogadni ideiglenes kedvencedet, oda is kell adnod neki. Ez lehet néhány nap, de akár egy év is. Sosem lehet tudni, mennyi idő után jelentkezik a gazdijelölt. Amennyiben valamiért nem szeretnéd egy bizonyos idő után a kutya gondját viselni, a menhely kérésedre elviszi tőled.

Sok esetben annyira az emberek szívéhez nőnek a kis árvák, hogy úgy döntenek, ők maguk fogadják örökbe őket. Általában a befogadó elsőbbséget élvez ebben. De ennek van pozitív és negatív oldala is. Pozitív, hogy örök gazdára talál a kutyus, de ezzel a menhely elveszít egy ideiglenes befogadót, mert meglévő négylábú mellé kevésbé szoktak vállalni még egy kedvencet. Ez azért is előfordulhat, mert sérült, betegeskedő árvákat nem feltétlen adnak más állat mellé.

Első kézből láthatod, hogy kivirul egy árva kutya.

Az ideiglenes befogadás egy mód, amivel menhelyeket különleges módon támogathatsz. Egy kisállat közelségénél pedig nincs is megnyugtatóbb érzés, ráadásul kölcsönösen segítetek egymáson. Ha pedig eljön az idő és gondozottad új gazdához költözik, büszke lehetsz magadra, mert te is nagyban hozzájárultál ahhoz, hogy kihozzátok belőle a legtöbbet.

(Képek: Getty Images Hungary)

árva kutya felelős állattartás gazdi ideiglenes befogadás menhely menhelyi kutya örökbefogadás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink