hirdetés

A gazdasági válság a kutyákat is sújtja: sokan mondanak le kedvencükről a magas kiadások miatt

Szénási Szimonetta

2023. március 1 - Képek: Getty Images Hungary

Befogadókat és adományozókat toboroz egy brit jótékonysági szervezet, mert veszélybe került a mentett állatok ellátása. Az amúgy is magas kiadásokat tovább növeli, hogy a romló gazdasági helyzetben egyre többen mondanak le háziállatukról.

hirdetés

A gazdasági válság az élet minden területén, így az állattartás kapcsán is érezteti hatását. Egy állatmentéssel foglalkozó szervezet frissen közzétett adatai alapján jelentősen megszaporodtak a gazdátlanná váló állatok. Az anyagi terhek miatt ugyanis többen válnak meg kutyáiktól és macskáiktól, akik így jobb esetben menhelyekre kerülnek (rosszabb esetben pedig az utcára, ami, tudjuk, életveszélyes.)

Akár heti 10 állat is menhelyre kerül

A basingstoke-i Helping Cats and Dogs nevű állatmentő központ hetente hét-tíz állatot fogad be. Mint Kirsty Wrightson, a szervezet alapítója rámutatott, a megélhetési válság közepette sokaknak nemcsak a megélhetés vált nehézzé, de többen az otthonuk fenntartását sem tudják megoldani. Ők olcsóbb ingatlanba kényszerülnek, és sok esetben ide már nem tudják magukkal vinni kedvencüket.

Néhányuknak már hosszú évek óta megvan a kutyájuk vagy macskájuk. Ám amikor már nem tudják fizetni a lakbért, és költözniük kell, az új helyre sok esetben már nem vihetik magukkal a háziállatot. Így nem elég az, amin a pénzügyi nehézségek miatt keresztül kell menniük, de még egy családtagjuktól is meg kell válniuk, ami szívszorító”

beszélt a szomorú tapasztalatokról a BBC-nek Wrightson. Hozzátette, hogy ez mostanra mindennapos eset.

Másrészt többeknek az állatok élelmezése, valamint az orvosi kiadások jelentik az okot, ami miatt megválnak a házi kedvenctől.

Ha megoldható, az állat a gazdával marad

A szervezet célja, hogy minél több gazda megtarthassa a kedvencét. Ennek érdekében élelmiszerbankot nyitott, hogy ezzel segítse az állatok etetését. Másrészt felhívást tettek közzé, arra buzdítva az embereket, hogy vállalják egy-egy mentett állat gondozását. Így tulajdonképpen nevelőszülői szerepet töltenének be. Ami még óriási segítség lehet, az a menhely anyagi támogatása, hiszen a bent élő állatokat is el kell látniuk.

Hogyan segíthetsz?

Nem kell az Egyesült Királyságig utaznunk, hogy lássuk, a jelen gazdasági helyzet miként hat az állattartásra. Az élelmiszerárak emelkedése az állateledeleket is érintette, ez pedig a magánszemélyeket és a menhelyeket és más, állatmentéssel foglalkozó egyesületeket és alapítványokat is sújtja. Ugyanígy a közüzemi díjak is jelentős terheket rónak a szervezetekre. Az utcára került és a már gondozásban élő állatok orvosi ellátása szintén jelentékeny összeg.

Mindezek miatt az állatmentők minden segítségért nagyon hálásak. Az alábbi formákban tudod támogatni a munkájukat:

  • Ideiglenes befogadóként átmeneti szállást biztosíthatsz a védenceiknek.
  • Anyagilag is hozzájárulhatsz a kiadásokhoz.
  • Tárgyi adományokkal megkönnyítheted az állatok ellátását (mindig tájékozódj az adott helyen, mire van szükségük!)
  • Önkéntes munkát vállalhatsz (kutyasétáltatás, takarítás, stb.)
  • A fuvarozás is hatalmas segítség.
  • Banálisnak tűnhet, de a bejegyzések megosztása is mankó: lehet, hogy pont általad ér el az üzenet a megfelelő személyhez.

Így ha anyagilag nem is engedheted meg magadnak, mégis hozzá tudsz járulni az elárvult állatok ellátásához.

állatmenhely állatmentés állatmentők árva kutya jótékonyság kutya és gazda kutya mennyibe kerül kutya örökbefogadás kutyatáp menhely mentett kutya örökbefogadás támogatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink