hirdetés

Egyre több csau csau kerül menhelyre: ha ilyen kutyát szeretnél kedvencednek, ezeket feltétlen tudnod kell!

László Enikő

2023. január 7 - Forrás: Gyürki Ildikó /Kép: Getty Images Hungary

Gyürki Ildikó csau csau gazdi és a fajta lelkes rajongója, aki gyakran írja a gazdikereső csau csauk Facebook-posztjait. Elmondása szerint az elmúlt időszakban nemcsak sok csau került be a menhelyre, de a gazdisodás is lelassult, illetve még mindig napi szinten szembesülnek azzal, hogy a jelöltek jelentős része nincs tisztában azzal, hogy a csau nem (csak) cuki plüss, hanem elég határozott kutya is. A következőkben az ő írását olvashatjátok.

hirdetés

Először is szögezzük le, hogy a csau csau a világon a legszebb, legokosabb, legcukibb, legkedvesebb kutyafajta. Ezt az összes – még élő – csau gazdi egybehangzóan állítja. Természetesen a felmérésben – jellegükből fakadóan – nem vettek részt azok a gazdik, akik pár nap/hét után megőrültek kedvencüktől.

Túlzott elvárások

Ez a csoport általában kétféle elvárással indult neki az örökbefogadásnak. Az egyik, akik úgy gondolták, hogy egy kutyát fogadnak örökbe, aki majd szót fogad, ha füttyentenek, ugrik és hasonló abszurd elképzelések. A csau csauk természetesen szófogadó kutyák – ha a kérésed egybeesik az ő elképzeléseikkel, vagy van nálad megfelelő mennyiségű, 2 centis darabonként kb. 2000 Ft-ba kerülő jutalomfalat. Nem, nem válogatósak, csak bio étrenden vannak és tisztában vannak a létező összes dietetikai alapelvvel, továbbá szem előtt tartják gyönyörű testük egészségét. Ha mindezt szarvasgombával teszik, hát így jártál. A hiperaktív gazdijelöltek további jellemzője, hogy kilométereket akarnak sétálni, kirándulni, kutyás programokban gondolkoznak, ne adj Isten teljesíteni akarják a Hard Dog Race-t.

Alapvetően ezeknek sincs akadálya, ha a gazdi tisztában van azzal, hogy fenti 2-3 órás programok esetében nettó 2 nappal kell számolni, a csauk ugyanis jól megfontolják minden lépésüket, ha úgy érzik – kb. 100 méter után –, hogy közeleg a végkimerülés pillanata, lefekszenek aludni röpke 10-12 órát. A jó hír, hogy nyugodtan ott hagyhatjuk őket, mert egyrészt tojnak arra, hogy a gazdi a közelben van-e, másrészt kilométerekről hallani fogjuk, amint halkan szuszognak, tuti megtaláljuk őket. Ügyeljünk, hogy horkolásukat ne tévesszük össze a mennydörgéssel.

Nem plüssmackó!

Az elbukott gazdik másik csoportját azok alkotják, akik megvesznek egy plüssmackó kölyköt, vagy örökbe fogadnak egy plüssmackó felnőttet azzal az ördögtől való elképzeléssel, hogy majd szeretgetik, simogatják. Természetesen erre van mód, kb. napi 5 percben, jellemzően hajnali 2-3 óra között. Az 5 percen kívül eső időintervallumban, ha meg akarjuk simogatni kutyánkat, akkor lesújtó pillantással néz ránk, ha pedig nem értünk belőle, akkor biztonságos távolságba vonszolja magát, háttal nekünk lefekszik, és folytatja megkezdett tevékenységét, az alvást. Rosszabb esetben megharap.

Fontos tudnunk, hogy a csauknak nemcsak önálló elképzeléseik vannak a világról, hanem fogaik is. Ha engedjük, hogy tudatában legyen annak a ténynek, hogy ők tartanak minket és nem mi őket, akkor elképzelhető, hogy nevelési célzattal időnként helyre teszik a nem túl kemény jellemű gazdit. Nem kell ezt túlspilázni, olyan mint gyerekkorunkban anyukánk a fakanállal, csak 8 napon túl gyógyul. Éppen ezért az örökbefogadó gazdi legfőbb jellemzője, hogy harapásálló. Mivel relatíve kevés gazdi készült fémből (Vasember előnyben), ezért a másik lehetőség, ha neveljük a kutyát, amiben egy iskola nagy segítséget nyújthat.

Kinek ajánljuk tehát a csau csaukat?

Egyrészt azoknak a jelölteknek, akik eredetileg egy malackondát akartak örökbe fogadni, de helyhiány miatt nem tették. A csauk jelentős része pont annyira szeret dagonyázni és pont úgy röfög, mint egy malac. Másrészt azoknak, akik mindenféle testmozgást utálnak, baromi lusták, de naponta elmennek a boltba. Harmadrészt azoknak, akik ők maguk is öntörvényűek és sok-sok humorérzékkel és türelemmel vannak megáldva. Negyedrészt a Vasembernek.

Végezetül álljon itt Eszter Szimicsku-Földi tökéletesen helytálló válasza arra, hogy mit szeretne Marcipán kutyus szülinapi ajándéknak: „Marci azt szeretné, ha senki nem akarná megsimogatni.”

állatvédelem csau csau felelős kutyatartás kutya örökbefogadás örökbefogadás örökbefogadott kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!