hirdetés

A 8 leglustább kutyafajta világon: az agarak akár napi 18 órát is alhatnak 

László Enikő

2020. október 9

Vannak olyan kutyafajták, akiknek mozgásigénye sokkal alacsonyabb, mint másoké. Ők a kevésbé aktív gazdák mellé kiváló választások lehetnek.

hirdetés

Sokan azt gondolják, hogy az ölebek egész nap csak a gazdájuk térdén ülnek és nem túl aktívak. A legtöbb kistestű eb azonban meglepően játékos és mozgékony. Természetesen itt is vannak kivételek, de általánosságban elmondható, hogy a zömök, mackó típusú kutyák az élen járnak a henyélésben. Az alábbi listában, a teljesség igénye nélkül különösen lusta fajtákat mutatunk.

Francia bulldog

A turcsi orrú, bájos megjelenésű francia bulldog már testi adottságai miatt sem túl mozgékony eb. Lábai tömzsik, testalkata zömök, orrán pedig sok esetben igen nehezen kap levegőt. Ezért nem ajánlott számára a túl sok testmozgás. Szeret gazdájával pihenni, és megelégszik viszonylag kevés sétával is.

Tibeti masztiff

A modern tibeti masztiff sok helyen státuszszimbólum. A mongol pásztorkutyák, akik eredeti hazájukban élnek, nem kifejezetten lusták. A fejlett országokban viszont ezek a hatalmas ebek nem kapnak annyi feladatot, mint azt igényelnék, ezért jó részük ellustult.

Angol bulldog

Hasonlóan a francia bulldoghoz, az angol változat sem kifejezett sportkutya. Testalkata még tömzsibb, mint denevérfülű fajtársának. A rövid orr sem hatalmas előny, ha az átlagnál aktívabb életmódról van szó. Nekik megfelel néhány séta, pihenés, szunyókálás a kanapén.

Az alábbi videóban látható egy nem mindennapi kivétel:

Csau csau

A csau csauk természete igen nyugodt, ha éppen nem őrző-védő munkára alkalmazzák. Otthon, családi környezetben sokat henyél és szeret pihenni. Nem feltétlen az a labda után rohangáló típus, de ha kell, bármitől megvéd.

Agár

Sokaknak meglepő lehet, de az agarak nagyon szeretnek pihenni. Mivel rövid idő alatt képesek elképesztő gyorsaságra kapcsolni, energiaszintjüknek szüksége van regenerálódásra. Ezért van az, hogy az agarak általában többet alszanak egy átlagos kutyánál, olykor akár napi 18 órát is.

Bernáthegyi

A hatalmas, mackó termetű bernáthegyi, amikor éppen nem a svájci Alpokban ment embereket, pihen. Nagyon nyugodt és türelmes fajta, szeret családja közelében henyélni.

Mopsz

A mopsz felépítése hasonló a francia bulldogéhoz. Apró termete, rövid orra nem éppen teszi atletikussá. Persze vannak kivételek, több mopsszal is találkozhatunk agility pályákon.

Basset hound

A basset houndot tömzsi lábai nem igazán támogatják abban, hogy futóbajnok legyen. De ez nem is baj, amikor épp nem vadászik, szeret szunyókálni otthona melegében.

Természetesen mindig vannak kivételek, nem lehet általánosságban kijelenteni, hogy egyik kutyafajta lusta, a másik aktív. Temperamentumuk, testalkatuk alapján azonban kapunk arról egy képet, hogy kik ideálisak nyugodt, esetleg idős gazda mellé, és kik ajánlottak sportos emberekhez.

Az időskorral az ebeknél is együtt jár a lelassulás, a pihenés iránti igény. Azonban ha azt veszed észre, hogy kutyád kevésbé aktív, letargikus, étvágytalan, mindenképpen keresd fel vele állatorvosodat.

(Képek: Getty Images Hungary)

agár angol bulldog bernáthegyi csau csau francia bulldog kutyafajták lusta lusta kutya mopsz tibeti masztiff

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink