hirdetés

A világ legdrágább kutyái: íme a lista

Gerhát Petra

2024. június 2 - Képek: Az Én Kutyám, Getty Images Hungary

Bár azt minden felelős gazdi tudja, hogy ingyenkutya nem létezik, azért az alábbi listát látva biztosan lesz, akiknek összeszalad a szemöldöke. Kiderült ugyanis, melyek a világ legdrágább kutyafajtái.

hirdetés

Nincsen egységes ára az egyes kutyafajtáknak még országokon belül sem, hiszen minden tenyésztő saját árszabást alkalmaz. Hogy valójában mennyibe kerül egy-egy fajtatiszta példány, az nem csak attól függ, mivel táplálja őket, milyen előzetes vagy utólagos genetikai szűréseket végeznek el rajtuk, s mekkora testmérettel bírnak a kölykök. Sok esetben a hype az, ami az árakat alakítja – azaz az érdeklődés egy esetleg ritkább, extra vagy aktuálisan népszerű fajta irányába.

A világ legdrágább kutyáinak listája izgalmas

A Reader’s Digest szemlézte Amerika legdrágább kutyafajtáit. A húszas listát megmutatjuk mi is, az első öt helyezettel pedig picit jobban megismertetünk a továbbiakban. S bár a szívünknek ők a legdrágábbak, azt tapasztaltuk, hogy a listába egyetlen magyar kutyafajta sem fért bele.  Hogy ez vajon inkább pozitív, vagy szomorúságra ad okot, mindenki döntse el maga. Ha van kedved, ezzel kapcsolatos véleményedet Facebook-oldalunkon is megoszthatod.

Ha pedig a lista további példányait megismernéd, a kutyák nevére kattintva elolvashatod általános fajtaleírásukat is.

Szamojéd

5. Szamojéd spicc (3750 dollár)

A szánhúzó kutyafajták elődei körülbelül 35 000 évvel ezelőtt alakultak ki Mongóliában, s nagyjából 3000 évvel ezelőtt kezdték el ezeket a kutyákat szánhúzásra használni. Ezek az ebek nemcsak szépségükkel, de hihetetlen teherbírásukkal is felhívják magukra a figyelmet, és nem szabad megfeledkezni ősiségükről sem, mely természetüket is alapvetően meghatározza. Ma a szamojéd nem csak munkakutya, külseje okán az egyik legbámulatosabb kiállítási kutya is. Élő példája annak, hogyan egyesülhet egy kutyában kompromisszumok nélkül az elegancia, a szépség és a nagy teherbírás. Kitenyésztése szamojéd nép nevéhez fűződik. Ősi örökségének köszönhetően még ma is hibátlanul működik mint tettre kész munkakutya, azonban leginkább már a családi kedvenc szerepében tündököl. Jelzőkutyának remekül beválhat, de házőrzőnek már kevésbé. Vidám, határozott kutya, akinek nyitott a személyisége és szeret társaságban lenni. Tartása nagy mozgásigénye miatt inkább kertes házban javasolt, nyáron pedig oda kell figyelni arra, hogy vastag bundája miatt biztosítsuk számára a hűvös pihenőhelyet. Gyerekekkel nagyon könnyen megérti magát, családok számára is jó választás lehet.

Csau csau

4. Csau csau 4000 dollár

Bár a világ legdrágább kutyái között igencsak előkelő helyen szerepel a kínai császárok egykori büszkesége, bizony a fajtát nem sokan ismerik, s még kevesebben képesek felelős tartására. Éppen ezért egyre több csau csau kerül menhelyre az elmúlt években, s onnan igencsak nehezen találnak ismét felelős, szerető gazdira. Sok gazdi azt hiszi, egy igazi plüssmackót vesz magához a csau csauval, azonban a megfontolt, tekintélyt parancsoló, s kétségkívül igazán bolyhos jószágok meglehetősen akaratosak tudnak lenni. A világról alkotott elképzeléseik igencsak egyediek, szívesen mennek a saját fejük után, így nem árt, ha kellően határozott fellépés híján másik fajtát választunk. Sokan szeretik különleges, kék nyelve okán is, ami valódi kuriózum az állatvilágban. A csau csau igazán ragaszkodó, de kissé zárkózott, idegenekkel szemben távolságtartó és nyugodt magatartás jellemzi. Hűsége és gazdája iránt érzett nagy szeretete ellenére nem igényli a folytonos babusgatást, állandó dögönyözést.

Tibeti masztiff

3. Tibeti masztiff 4000 dollár

Tekintélyt parancsoló külseje és magabiztossága ellenére a tibeti masztiff családjával szemben nyugodt, odaadó társ. Figyelmes, tartózkodó, impozáns és félelmet nem ismerő. Ezekkel a szavakkal lehet leginkább jellemezni a tibeti masztiffot, aki az egyik legnagyobb becsben tartott őrkutya. Ez a hatalmas bundájú óriás szelíd és nyugodt a ház körül, odaadó és hűséges családjával szemben, de az idegeneket nem preferálja portája környékén. A nomád pásztorok ősi munkakutyája, a Himalája és a tibeti kolostorok egykori őre. Nagy területigényét az urbanizált környezetben nehezebb kielégíteni.

A francia bulldog a második a listán

2. Francia bulldog 4250 dollár

A világ legdrágább kutyáinak rangsorában ezüstérmes Magyarország kedvenc kutyája. Több mint tíz éve töretlenül vezeti a regisztrált fajtakutyák népes táborát hazánkban is, azonban a világszerte a frechie-kre zúduló imádatot maga a fajta kifejezetten megsínylette. Egészségügyi problémák, túltenyésztés, a szaporítók tevékenységének következtében számtalan fajtajellegű példány él szörnyű körülmények között világszerte ebből a kedves, bohókás külsejű jószágból. A francia bulldog tartása valóságos trend lett, amelynek  hátulütői már megnyilvánulnak a fajta mindennapjaiban is. A fajta nemcsak könnyű ápolhatóságával, kis hely- és mozgásigényével, valamint tüneményes jellemével érdemelte ki magának a reflektorfényt, hanem a külsejével is. Az emberek nem tudnak ellenállni a ráncos, nyomott pofinak és a hatalmas szemeknek, azonban ez megközelítés óriási veszélyeket rejt magában. Egy francia bulldog sajnos nemcsak krónikus légzési nehézségekről szenvedhet, de krónikus szem-, bőr- és emésztési problémák is sújthatják. A rövid orr miatt melegben ezek az ebek nagyon könnyen túlmelegszenek vagy légszomjuk lesz. Ha őt választjuk társállatul, jobb, ha rögtön bérletet váltunk az állatorvoshoz annak érdekében, hogy minden körülmények között biztosíthassuk számára az egészséges élet reményét.

Az angol bulldog a listavezető

1. Angol bulldog 4250 dollár

A dobogó tetejét teljes életnagyságban tölti ki a kutyák dömpere, az angol bulldog. Az angol bulldog különleges megjelenésével igazán kitűnik a kutyavilágból. Erős, tömzsi testfelépítésű, széles fejű, rövid orrú, olykor morcos tekintetű eb. Külseje szöges ellentéte csodálatos jellemének, amely érzékeny, türelmes és ragaszkodó. Rengeteg éven át bikaviadalokon vett részt, ám mára már a családok kanapéján szunyókál. Azonban nem kell azt gondolni, hogy igazi lustaság, igen kitartó és eleven is tud lenni, már ha akar. Az extrém rövid orr, túl széles váll, rendkívül nagy fej, keskeny csípő rengeteg egészségügyi problémát okozott a fajta képviselői számára. A szukák szinte egyáltalán nem voltak képesek természetes úton szülni, de megtermékenyülni is csak nehezen, ezért 2009-ben a Brit Kennel Club új standardot adott ki, és az FCI is változtatott annak érdekében, hogy újra egészséges, életképes almok születhessenek.

 

angol bulldog csau csau fajtatiszta kutya ára francia bulldog kutyafajták legdrágább kutya szamojéd tenyésztő tibeti masztiff

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!