hirdetés

Miniatűr cukiságbomba: 6 érdekesség a biewer terrierről

Mádi-Krezinger Cintia

2023. december 2 - Képek: Getty Images Hungary

A mindössze néhány éve elismert kutyafajta amilyen szép, olyan csodálatos jellemmel rendelkezik. Nagyon kőszívűnek kell lenni ahhoz, hogy az ember ne akarja azonnal megszeretgetni.

hirdetés

A biewer terrier első ránézésre olyan, mint egy plüssállat. Apró, puha, cuki és elképesztően szép kiskutya. A fajta története bár nem nyúlik vissza évszázadokra, kialakulása nagyon érdekes.

Melyik csoportba tartozik?

Neve ellenére a biewer (ejtsd bíver) terrier nem a terrier csoportba tartozik. Bár a fajta eredeti tenyésztői, Gertrud és Werner Biewer (innen a név) yorkshire terrierekkel foglalkoztak, az új fajtát a toy csoport tagjaként tartják számon.

A véletlen műve

A biewer terrier létrejötte egy véletlennek köszönhető. 1984-ben Biewerék egyik yorkshire terrierje egy trikolór kölyöknek adott életet. A pici a yorkshire terrierekre nem jellemző ritka recesszív piebald gént hordozta, amelynek köszönhetően fehér alapon fekete és barna foltos lett a kutyus.

Biewerék egyedi tenyésztési programot dolgoztak ki, és szelekciós tenyésztéssel gyarapították az egyedszámot.

Egyedi az egész világon

A biewer terriereket sokáig a yorkshire terrier egy változataként tartották számon. 2007-ben azonban a Mars Veterinary laboratórium az Amerikai Biewer Terrier Klub kérésére kidolgozott egy DNS-tesztet, amely bebizonyította, hogy egy önálló fajtáról van szó. A vizsgálathoz 10 kutya vérmintáját nyújtották be, az elemzések pedig azt mutatták, hogy a minták egy tiszta fajtára jellemző módon, de a yorkshire terriertől elkülönülten csoportosultak össze.

Ez volt az első alkalom, hogy tudományos genetikai tanulmányt használtak fel arra, hogy megállapítsák a fajtatisztaságot – ahelyett, hogy a hagyományos törzskönyvi dokumentáció vizsgálata alapján döntöttek volna.

Az ideális társállat

A biewer terrierek bájosak, odaadók és alapvetően vidám, szeretetreméltó kiskutyák. Játékos és könnyed jellemüknek köszönhetően a feladatuk első sorban az, hogy társállatok legyenek.

Intelligensek és hűségesek emberi családjuk iránt. Szórakoztató, gyermeki természetüknek köszönhetően minden korosztály számára ideális kedvencek, ráadásul más háziállatokkal is könnyen összebarátkoznak.

Ne tévesszen meg a látszat

Apró termetük ellenére a biewer terrierek atletikus és erős kutyák. Szeretnek sétálni, szaladgálni és sokat játszani a gazdájukkal. Egy ilyen kiskutyát nyugodtan magunkkal vihetünk akár túrázni is, sőt, az agility-t is kipróbálhatjuk vele.

Nemcsak szép, egészséges is

Viszonylag új önálló fajta lévén a biewer terrierek általános egészségi állapotáról egyelőre nincsenek komolyabb kutatási információk. Amerikai tenyésztő klubjuk azonban közel 300 kutya részvételével kérdőívben vizsgálta, hogy a tulajdonosok milyen egészségügyi problémákkal találkoztak kedvencük élete során. Az eredmények azt mutatják, hogy a legtöbb biewer terrier egészséges, és az esetleges problémák sem mondhatók általánosnak a fajtánál. A válaszok alapján a leggyakoribb gondok a következők voltak:

  • az állatnak megmaradtak a tejfogai
  • tüsszögés
  • térdproblémák

Összességében tehát elmondható, hogy a biewer terrierek nemcsak kedvesek, okosak és szépek, de megfelelő tartás mellett a túltenyésztett fajtákkal ellentétben kifejezetten egészségesek is.

biewer terrier toy kutyafajták yorkshire terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink