Ezek a kutyafajták élnek a leghosszabb ideig: a népszerű fajtának átlagosan csak 4,5 év adatik

László Enikő, 2022. május 5 - Képek: Getty Images Hungary

Egy nemrégiben megjelent brit kutatásban arra voltak kíváncsiak, mennyi az egyes kutyafajták átlag életkora. Az eredmények meglepőek lettek, hiszen amellett, hogy fény derült rá, kik a leghosszabb életűek, azt is megtudták a kutatók, hogy mely fajtáknak nagyon rövid az élettartamuk.

Az RVC Veterinary Companion Animal Surveillance System (VetCompass) programjának új kutatása szerint a kutyák – az emberekhez hasonlóan – eltérő várható élettartammal rendelkeznek a kanok és a szukák között. A hím kutyák átlagosan négy hónappal rövidebb ideig élnek (11,1 év).

Mely kutyák élettartama a leghosszabb?

Egyes kutyafajták jobban teljesítenek, mint mások, a jack russell terrierek átlagosan 12,7 évig élnek, ezzel ők lettek a leghosszabb élettartammal büszkélkedő ebek. Őket követik a yorkshire terrierek 12.5 évvel, a border collie-k 12,1 évvel, majd a springer spánielek, akik átlagosan 11,92 évig boldogítják családjukat.

Mennyi a népszerű kutyafajták átlagos életkora?

A listán a népszerű kedvtelésből tartott kutyafajták becsült átlagos élettartama látható az Egyesült Királyságban, a Royal Veterinary College új kutatása alapján.

Kik élnek a legkevesebb ideig?

A kutatók szerint az eredmények nagyon aggasztóak. A legrövidebb életre a francia bulldogok számíthatnak, mindössze 4,5 az átlagos életkoruk, őket követik az angol bulldogok 7,4, a mopszok 7,7 és az amerikai bulldogok 7,8 évvel.

A nyomott orrú fajták alacsonyabb várható élettartama erősen összefügg azzal, hogy ezek a kutyák sokszor számos betegségben szenvednek, beleértve a légzési problémákat és a gerincbetegségeket. A kutatók szerint az eredmények alátámasztják a szakértők figyelmeztetéseit, miszerint az embereknek alaposan el kellene gondolkodniuk, mielőtt lapos orrú kutyákat vásárolnak, és a leendő gazdiknak „az egészség, nem pedig a megjelenés alapján kell fajtát választaniuk”.

Dr. Justine Shotton, a Brit Állatorvosok Szövetségének elnöke a következőket mondta: „Ezek az élettartam-táblázatok fontos betekintést nyújtanak az Egyesült Királyságban népszerű kutyafajták várható élettartamába, és hasznos eszközt jelentenek majd az állatorvosok és a kisállat-tulajdonosok számára a kutyák jóllétének felmérésében.

A tanulmány 30 563 kutyából álló véletlenszerű mintán alapul, akik 2016. január 1. és 2020. július 31. között pusztultak el, 18 különböző fajtából és ezek keverékéből. Ennek segítségével a tulajdonosok megjósolhatják kutyájuk hátralévő várható élettartamát.

Korábban a várható élettartamot csak a kutyák összességében vagy egy adott fajtára vonatkozó átlagos elhalálozási életkorával becsülték meg. A kutatók szerint azonban az élettartam-táblázatok segítségével – olyan eszközökkel, amelyek felsorolják a fennmaradó várható élettartamot és az elhullás valószínűségét egy adott populáció különböző korcsoportjaiban – lehetővé teszik a tulajdonosok számára, hogy pontosan megbecsüljék, meddig élhet még kedvenc kutyájuk.

A szerzők azt mondják, hogy munkájuk lehetővé teszi a kutyák várható élettartamának nyomon követését különböző életkorokban, hasonlóan az emberekhez, és javíthatja a különböző fajták előrejelzését az Egyesült Királyságban.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon