hirdetés

Ezek a kutyafajták élnek a leghosszabb ideig: a népszerű fajtának átlagosan csak 4,5 év adatik

László Enikő

2022. május 5 - Képek: Getty Images Hungary

Egy nemrégiben megjelent brit kutatásban arra voltak kíváncsiak, mennyi az egyes kutyafajták átlag életkora. Az eredmények meglepőek lettek, hiszen amellett, hogy fény derült rá, kik a leghosszabb életűek, azt is megtudták a kutatók, hogy mely fajtáknak nagyon rövid az élettartamuk.

hirdetés

Az RVC Veterinary Companion Animal Surveillance System (VetCompass) programjának új kutatása szerint a kutyák – az emberekhez hasonlóan – eltérő várható élettartammal rendelkeznek a kanok és a szukák között. A hím kutyák átlagosan négy hónappal rövidebb ideig élnek (11,1 év).

Mely kutyák élettartama a leghosszabb?

Egyes kutyafajták jobban teljesítenek, mint mások, a jack russell terrierek átlagosan 12,7 évig élnek, ezzel ők lettek a leghosszabb élettartammal büszkélkedő ebek. Őket követik a yorkshire terrierek 12.5 évvel, a border collie-k 12,1 évvel, majd a springer spánielek, akik átlagosan 11,92 évig boldogítják családjukat.

Mennyi a népszerű kutyafajták átlagos életkora?

A listán a népszerű kedvtelésből tartott kutyafajták becsült átlagos élettartama látható az Egyesült Királyságban, a Royal Veterinary College új kutatása alapján.

Kik élnek a legkevesebb ideig?

A kutatók szerint az eredmények nagyon aggasztóak. A legrövidebb életre a francia bulldogok számíthatnak, mindössze 4,5 az átlagos életkoruk, őket követik az angol bulldogok 7,4, a mopszok 7,7 és az amerikai bulldogok 7,8 évvel.

A nyomott orrú fajták alacsonyabb várható élettartama erősen összefügg azzal, hogy ezek a kutyák sokszor számos betegségben szenvednek, beleértve a légzési problémákat és a gerincbetegségeket. A kutatók szerint az eredmények alátámasztják a szakértők figyelmeztetéseit, miszerint az embereknek alaposan el kellene gondolkodniuk, mielőtt lapos orrú kutyákat vásárolnak, és a leendő gazdiknak „az egészség, nem pedig a megjelenés alapján kell fajtát választaniuk”.

Dr. Justine Shotton, a Brit Állatorvosok Szövetségének elnöke a következőket mondta: „Ezek az élettartam-táblázatok fontos betekintést nyújtanak az Egyesült Királyságban népszerű kutyafajták várható élettartamába, és hasznos eszközt jelentenek majd az állatorvosok és a kisállat-tulajdonosok számára a kutyák jóllétének felmérésében.

A tanulmány 30 563 kutyából álló véletlenszerű mintán alapul, akik 2016. január 1. és 2020. július 31. között pusztultak el, 18 különböző fajtából és ezek keverékéből. Ennek segítségével a tulajdonosok megjósolhatják kutyájuk hátralévő várható élettartamát.

Korábban a várható élettartamot csak a kutyák összességében vagy egy adott fajtára vonatkozó átlagos elhalálozási életkorával becsülték meg. A kutatók szerint azonban az élettartam-táblázatok segítségével – olyan eszközökkel, amelyek felsorolják a fennmaradó várható élettartamot és az elhullás valószínűségét egy adott populáció különböző korcsoportjaiban – lehetővé teszik a tulajdonosok számára, hogy pontosan megbecsüljék, meddig élhet még kedvenc kutyájuk.

A szerzők azt mondják, hogy munkájuk lehetővé teszi a kutyák várható élettartamának nyomon követését különböző életkorokban, hasonlóan az emberekhez, és javíthatja a különböző fajták előrejelzését az Egyesült Királyságban.

francia bulldog jack russell terrier kutatás kutya életkora leghosszabb életű kutyafajták legrövidebb életű kutyafajták rövid orrú kutya tanulmány tudomány yorkshire terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink