hirdetés

Staffordshire bullterrier fajtaleírás: egykoron harci eb, ma már házi kedvenc

László Enikő

2021. január 18

A staffordshire bullterriernek rengeteg előítélettel kell szembenéznie, ami rossz fényt vet a fajtára. Pedig ez a kutya megfelelő szocializáció mellett tökéletes családi eb.

hirdetés

Bizonyára sokan hallottak már rémtörténeteket a bull típusú kutyákról. Ennek alapja sötét múltjuk. Gyakran használták őket bika-, kutyaivadalokon, hiszen rendkívül erősek, bátrak és gyorsak is. Szerencsére az ilyesfajta „szórakozási formákat” betiltották, a staffordshire bullterrier pedig megtalálta helyét családi kutyaként. Tenyésztése során a nyugodtabb vérmérsékletű egyedeket preferálták, a korábbi domináns viselkedés nemkívánatos lett. Fontos kiemelni, hogy senki sem születik agresszívnak vagy gonosznak. Ez csupán nevelés kérdése. Arról egy eb sem tehet, hogy olyan személy kezébe kerül, aki nem látja az állat belső szépségét, nem ért hozzá és rossz módszerekkel, rossz dolgokra neveli. Mindig a gazda felelős kutyája cselekedeteiért.

Eredete

A staffordshire bullterriert a 19. században tenyésztették ki, Angliában. Őse nagy valószínűséggel a bull és terrier nevezetű, mára már kihalt fajta. Ez az eb arénákban harcolt medvék, bikák és más kutyák ellen. A staffordshire bullterriert Black Country területén tenyésztették, ami Anglia közép-nyugati részén a nehézipar és a bányászat központja volt akkoriban. A munkások eleinte patkányvadászatra használták, de hamar támadt egy másik ötletük. A bull típusú kutyák emberrel szemben nem agresszívak, más állatokkal szemben viszont hajlamosak, ha nem megfelelően nevelik őket. Ezt kihasználva medve-, bika- és kutyaviadalokra, illetve úgynevezett rat-baitingre, azaz patkánycsalogatásra használták. Az emberek komoly tétekben fogadtak, melyik kutya nyer az egyes viadalokon. Az az eb lett a győztes, aki a legtöbb rágcsálót vagy a másik kutyát megsemmisítette. A barbár „szórakozási formát” 1835-ben betiltották Angliában, bár ez eleinte csak a medvékre és bikákra vonatkozott. Az ilyen rendezvényeket könnyű volt a rendőrségnek lekapcsolni, hiszen nagy helyet vettek igénybe. Azonban a kutyaviadalokhoz kisebb terület is elegendő és a mai napig, világszerte probléma ezek létezése annak ellenére is, hogy a legtöbb országban tiltott.

A viadalok illegálissá tétele után a fajta tenyésztése megváltozott. Azokat a példányokat részesítették előnyben, akik természete nyugodtabb és agressziótól mentes volt. Így az idők során a staffordshire bullterrierből családi kedvenc vált. 1935-ben jegyezték be önálló fajtának, kísérő kutyaként. Manapság az egyik legnépszerűbb házi kedvenc, habár egyes országokban a mai napig tiltott vagy bizonyos előírásoknak való megfeleléshez kötött a tartása.

Fajtastandard

A közepes termetű staffordshire bullterrier rendkívül izmos, aktív és bátor kutya. Szőrzete sima, rövid és sűrű. Színe lehet vörös, fakó, fekete, kék, fehér és ezek kombinációja. Csíkos változata is elfogadott. Marmagassága nemtől függően 35-41 cm, testsúlya 11-17 kg. Mozgása szabad, erőteljes és fürge. Feje széles és rövid. Szemei sötétek, fülei rózsafülek vagy félig felállók. Állkapcsa rendkívül erős. Farka közepes hosszúságú, mélyen tűzött. Várható élettartama 12-14 év.

Jelleme

Az előítéletekkel ellentétben a staffordshire bullterrier megbízható, emberközpontú és barátságos. Érzékeny eb, aki a gyerekeket kifejezetten szereti. Családjához rendkívül ragaszkodó, szeretetteljes. Korai szocializációja és nevelése elengedhetetlen, hiszen rendkívül erős fajta, nem szabad, hogy gazdája fejére nőjön. Aktív, szívós kutya, aki szeret játszani és igényli, hogy foglalkozzanak vele. Mindig családja közelében akar lenni, kitűnő kísérő eb. Kutyás sportokhoz is nagyszerű társ, a súlyhúzásban remekel. Intelligens kedvenc, aki szeret tanulni, azt pedig még jobban, ha gazdája foglalkozik vele. Ezért trenírozása hasznos és kellemes időtöltés is egyben.

Mindig gazdáját figyeli.

Ideális környezet

A staffordshire bullterrier lakásban is tartható, de fontos, hogy mindig eleget mozogjon. Alkalmazkodóképes, aktív fajta, aki a testi és szellemi lefárasztást is igényli. Kennelben való tartása nem javasolt, hiszen fontos számára gazdája közelsége és mindig mellette akar lenni. Gyerekekkel kifejezetten kedves, óvatos, nagyszerű játszótárs. Nagyon fontos, hogy nevelését korán kezdje gazdája. Ez pedig mindig pozitív megerősítéssel történjen, sohasem büntetéssel, fenyítéssel, hiszen ettől bármelyik kutya agresszívvá válhat. Mivel rendkívül izmos, harapása pedig erős, mindenképpen csak határozott gazdának való, aki nem hagyja, hogy az eb a fejére nőjön. Érdemes kutyaiskolába járni vele.

Az ágy is ideális hely számára.

Ápolás

Bundája ápolása egyszerű, heti rendszerességgel elegendő fésülni. Szemeit és füleit mindig tisztán kell tartani, karmait pedig vágni, ha azok túl hosszúra nőnének.

Gyakori egészségügyi problémák

A staffordshire bullterriernél előfordulhatnak szemproblémák, mint például a szürkehályog. Kialakulhat csípő- vagy könyökízületi diszplázia (tesztekkel szűrhető), esetleg különböző bőrbetegségek. Előfordulnat nála egy L2-HGA nevű, epilepsziához hasonló idegrendszeri probléma, mely gyakran érinti a bull típusú kutyákat. Genetikai tesztekkel ez is kiszűrhető.

(Képek: Getty Images Hungary)

harci kutya kísérő kutya közepes testű kutya staffordshire bullterrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink