hirdetés

Ez a kutya annyit nyomott, mint egy 13 éves gyerek: gazdája szekrényben tartotta

Szénási Szimonetta

2023. szeptember 1 - Képek: Getty Images Hungary

A rendőrök mentették meg a szekrényben tartott, mozgásképtelenre hízott kutyát. Így alakult a további sorsa.

hirdetés

Ziggy egy staffordshire bullterrier keverék, akinek kálváriája már régóta tart. A Nottinghamshire-i rendőrség munkatársai 2022 augusztusában kobozták el gazdájától, aki egy szekrényben tartotta az akkor 45 kilogrammos, extrémen túlsúlyos kutyát. Szegény pára a rengeteg feleslegtől szinte mozdulni sem bírt, a mozgásszegény életmód miatt pedig a karmai szinte belenőttek a mancsába. Itt azonban fordulatot vett az élete.

Egy véletlennek köszönheti a szabadulást

Ehhez a fordulathoz azonban óriási szerencse kellett, hiszen a hatóságok egészen más ügyben jártak a helyszínen. Ám az egyik egyenruhásnak szemet szúrt a túlsúlyos kutya, aki járni is alig tudott. A látvány elegendő volt ahhoz, hogy beszéljenek az állat gazdáival, akik belátták, hogy nem tudnak megfelelően gondoskodni a kutyáról.

Menhelyre került

Ziggy először a rendőrséghez, majd onnan a Page’s Pet Rescue nevű állatmentő központba került. A gondozói az elmúlt egy évben mindent megtettek, hogy mihamarabb rehabilitálják a kutyust. Ennek köszönhetően Ziggy immár 10 kilóval könnyebben élvezheti a szabadságot új gazdája oldalán. Egészségesen étkezik és sokat mozog, amik segítenek tovább csökkenteni a súlyát az ideális tartományig. Megmentői, a rendőrök – akik annak idején lifttel hordták ki a friss levegőre mentettjüket – sem feledkeztek meg róla: a közösségi médiában megosztott fotója alatt gratuláltak Ziggynek az átalakuláshoz.

A megfelelő mennyiségű mozgás elengedhetetlen a kutya egészségéhez.

Könnyű ebbe a hibába esni!

Ziggy állapota mind az extrém súlytöbblet, mind a tartási körülmények miatt kirívó, ám sajnos rengeteg gazdi esik abba a hibába, hogy szeretetből vagy épp hozzá nem értésből túleteti kedvencét. Az pedig súlyos következményekkel jár az állat egészségét, valamint életminőségét tekintve.

Nagyon fontos, hogy megfelelően etesd kedvencedet!

Alapvető fontosságú, hogy kutyád életkorának, aktivitásának, fajtájának és egészségi állapotának megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot kapjon! A témában számos cikket írtunk már, de az állatorvosotok vagy egy állatok étkezésére specializálódott dietetikus is óriási segítség lehet az étrend összeállításában.

Sok kutyatartó esik abba a hibába, hogy finom falatokkal kényezteti szeretett négylábúját. Vacsora közben együtt katonáznak, vagy ebédnél le-lenyújt neki pár ízletes darabkát, esetleg a jutalomfalatokkal viszi túlzásba.

Ám ez nem jó módja a szereteted kimutatásának, hiszen mint írtuk, túletetheted kedvencedet, ami túlsúlyhoz vezet! Ráadásul ha nem neki való – túl fűszeres, zsíros, sós, cukros – ételekkel kínálod, azzal ártasz az egészségének.

A nassolás nagyon ártalmas lehet: elhízáshoz és egyéb problémákhoz vezethet.

Rosszabb esetben olyat adsz neki, ami a kutyák esetében mérgező. Többek között a csokoládé és egyéb kakaótartalmú édességek, a hagyma, a szőlő, a mazsola, a nyírfacukorral édesített ételek, illetve az alkoholos és koffeintartalmú élelmiszerek tartoznak ide.

Simogatással, játékkal, együtt töltött minőségi idővel kényeztesd kedvencedet. Hidd el, így teszed vele a legjobbat!

Nézd csak Ziggyt, akinek az átalakulásáról készült képek ITT tekinthetők meg.

állatkínzás elhízás kutya elhízás veszélyei mérgező ételek rendőrség staffordshire bullterrier túletetés túlsúly túlsúlyos kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink