hirdetés

Állatkínzás miatt szaporítókat ítéltek börtönbüntetésre: hűtőládákban nevelkedtek a kölyökkutyák

László Enikő

2021. december 17 - Forrás: MTI /Kép: Getty Images Hungary

Állatkínzás miatt börtönbüntetésre ítélt egy kutyaszaporítással foglalkozó párt a Nyírbátori Járásbíróság – közölte a Nyíregyházi Törvényszék az MTI-vel pénteken.

hirdetés

Mint írták, még 2019 márciusában indult hatósági eljárás az elsőrendű vádlottal szemben, nem megfelelő állattartási körülmények miatt. Az eljárás során kiderült, hogy a férfi és élettársa, a per másodrendű vádlottja, kutyák szaporításával foglalkozott. Céljuk az volt, hogy minél több kiskutyát értékesítsenek, de az állatokat rendkívül rossz körülmények között tartották.

A felszólítás ellenére sem változtattak

A hatóság felszólította a párt, hogy javítsanak az állattartás körülményein, de eredménytelenül. Így 2019 áprilisában állatmentő szervezetek segítségével 108 kutyát mentettek ki az ingatlanukról.

Az állatok rendkívül zsúfoltan voltak elhelyezve a kennelekben, amelyek teteje sok esetben sérült volt, így az nem védte az állatokat a változó időjárástól. Az állatok etetéséről, itatásáról sem gondoskodtak megfelelően. Ezáltal a kutyák nagy része kórosan lesoványodott, megbetegedett. Az ebek állatorvos általi gyógykezelése, oltása, ellátása egyáltalán nem történt meg. A tartási körülmények miatt az elszállított állatoknál több esetben csontritkulás, alultápláltság, vakság alakult ki, külső és belső élősködőkkel is fertőzöttek voltak.

Mindezek miatt a Nyírbátori Járási Hivatal 2019 májusában több mint hárommillió forint állatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte az elsőrendű vádlottat.

Ismét szaporítani kezdtek

A vádlottak 2019 második felében ismét kutyák és macskák tartásába kezdtek szaporítási és értékesítési célból egy nyírbogáti ingatlanon. Az ingatlan udvarát, a lakás valamennyi helyiségét is nagy mennyiségű állati és emberi ürülék, szemét borította, ettől a környéken elviselhetetlen volt a szag. A vádlottak a kutyák etetéséről nem gondoskodtak megfelelően, rövid láncon tartották őket, bántalmazták őket, a szoptatós anyakutyákat a kölykökkel együtt hűtőtőládában helyezték el, amelynek tetejét csak résnyire támasztották ki levegőzés érdekében – sorolta közleményében a bíróság.

Hozzátették: az elsőrendű vádlott annak érdekében, hogy az állatokat a hatóságok elől elrejtse, rendszeresen változtatta tartási helyüket, bizonyos időközönként különböző ingatlanokra szállította őket.

2020 júniusában a hatóság az állatmentő szervezetekkel együttműködve három ingatlanról 58 kutyát, 7 kecskét és 5 macskát mentett ki. A nem megfelelő tartási körülmények ebben az esetben is az állatok megbetegedését és több esetben pusztulását okozta.

A bíróság elbírálta az elsőrendű vádlott további tetteit is: garázdaság miatt vonta felelősségre, amiért 2019-ben egy szóváltást követően bántalmazta testvérét, zaklatás miatt pedig azért, mert 2020 elején egy hónapon keresztül rendszeresen megveréssel, megöléssel fenyegette egy haragosát.

A bíróság csütörtökön a férfit kétrendbeli, társtettesként elkövetett állatkínzás, garázdaság és zaklatás miatt 3 év börtönbüntetésre, párját pedig kétrendbeli társtettesként elkövetett állatkínzás miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte.

Az ítélet nem jogerős, a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be vele szemben, az ügyész pedig 3 nap gondolkodási időt tartott fenn nyilatkozata megtételére.

állatkínzás állatkínzás börtönbüntetés bíróság börtön ki a szaporító szaporítók

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!