hirdetés

Mérgezik a kutyákat: itt találták a legújabb csalétkeket

Szénási Szimonetta

2023. július 25 - Képek: Getty Images Hungary

Kutyafuttatókban és a városrész több pontján találtak már mérgezett csalétket. A helyi önkormányzat figyelmeztetést adott ki.

hirdetés

Tragikus, de országszerte jellemző, hogy időről időre mérgezik a kutyákat (és a macskákat), vagy más módon veszélyes étel kerül az utcára. Ez a tett bőven kimeríti az állatkínzás fogalmát. A legújabb helyszín Budapest VIII. kerülete, azaz a Józsefváros, ahol az önkormányzat is felhívást intézett a kutyatartókhoz.

Méreggel és csavarokkal támadnak

Az alábbi sorok olvashatók a Józsefvárosi Önkormányzat oldalán:

Kerületünkben ismét felütötte a fejét az emberi gonoszság. Az elmúlt napokban (2023 július) a kerület több helyén (kutyafuttatókban és azon kívül) is előfordult, hogy valaki kutyák ellen követett el törvénysértést. Több helyről is kaptunk jelzést mérgezett élelembe helyezett csavarokról Józsefváros területén. Ahol konkrét helyszínről tudomásunk volt, a JGK Zrt munkatársai azonnal kimentek és összeszedték a csalétkeket.

Börtön jár érte

Emellett idézik az állatvédelmi törvényt, amely az alábbiak szerint fogalmaz a szóban forgó bűncselekménnyel kapcsolatban:

ha az állatkínzást méreg alkalmazásával, vagy az állat elpusztítására alkalmas csalétek kihelyezésével több állat pusztulását okozva követik el, a büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés…. (K)ét évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő még az is, aki ilyen bűncselekmény elkövetésére készül.

Ezt tedd, ha gyanús ételt találsz

Mint írják, az Önkormányzat a tudomásukra jutott helyszíneken az életveszélyes csalétket összegyűjti. Ezen felül mindenkit arra kér, ha valahol mérgezett vagy gyanús ételt talál, azt haladéktalanul jelentse a rendőrségnek a 112-es segélyhívószámon vagy a police.hu oldalán írásban. A helyi önkormányzat is értesíthető, ebben az esetben a józsefvárosi hivatal zöld száma +36 80/277-256.

Szedd össze a gyanús étket, majd jelentsd az esetet a rendőségnek vagy az önkormányzatnak!

A bejelentés mellett szedd is össze a gyanús csalétket, nehogy bármelyik kutyusnak baja essen, és lehetőségeidhez mérten figyelmeztesd a többi gazdatársadat is! Erre kiváló lehetőséget kínál a közösségi média: léteznek országos, illetve helyi kutyás Facebook-csoportok, valamint a legtöbb városnak és kerületnek is van saját oldala.

A Józsefvárosi Önkormányzat a ZöldEb Egyesületet javasolja, akik segítenek a hír terjesztésében, valamint a ZöldEb Józsefváros csoportban való megosztást. Ha így jársz el, sokakhoz eljut a veszély híre, valamint a szakértők is előbb tudják megtenni a szükséges lépéseket az ügyben.

Sose engedd, hogy kutyád az utcán bármit megegyen!

Ne engedd, hogy kutyád bármit is megegyen!

Hogy kedvenced még véletlenül se essen áldozatul a kegyetlenkedőknek, nagyon fontos, hogy megtanítsd neki, tilos bármit is felennie az utcán! Az elkövetők általában csábító falatokba – kolbászkarikába, virslidarabba – rejtik a mérget vagy a szögeket, üvegszilánkokat, csavarokat. Utóbbi esetben ráadásul az illat sem árulkodó, mint a mérgezéses támadásoknál. Gyakran patkánymérget használnak, azoknak a színe árulkodó lehet, de még így is sok kutya kerül veszélybe. Légy résen sétáltatás közben, és ismételjük: sose engedd, hogy jószágod bármit felvegyen vagy megegyen az út során.

A méreg színe gyakran árulkodó, ám az ételbe rejtett csavar szinte észrevehetetlen!

Ha mégis megtörtént a baj, és az állat evett a gyanús ételből, mihamarabb vidd orvoshoz! Előtte azonban szedd össze a maradékot, amit így meg is tudsz mutatnia  doktornak, valamint a kezdeti sokk és a vizsgálatok után ne feledkezz meg jelenteni az esetet a már említett lehetőségek valamelyikén.

állatkínzás állatvédelmi törvény börtön Budapest csalétek főváros kutyasétáltatás méreg mérgezés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink