hirdetés

Ezért ne engedd soha, hogy kutyád penészes ételt egyen: akár meg is ölheti

Szénási Szimonetta

2022. november 24 - Képek: Getty Images Hungary

A penész nem játék – egy életre megtanulta ezt az a házaspár, akiknek kutyája kis híján belehalt a mérgezésbe.

hirdetés

Szerencsére az emberek többsége tisztában van a penész felettébb egészségkárosító hatásával. Belélegezve és elfogyasztva is nagy károkat tud okozni ahogy neked, úgy kedvencednek is. Emiatt sose adj penészes ételt a kutyának! Indy, a fekete labrador csaknem belehalt néhány falat kenyérbe.

Egy ottfelejtett kenyér volt a bűnös

A nyugat-yorkshire-ben élő Kerry Gibbson, Indy gazdája élete legrosszabb napjaként idézi fel azt a délutánt, mikor kedvence majdnem életét vesztette egy utcán talált, penészes kenyérszelet miatt.

A labrador séta közben fedezte fel a maradékot, és nemcsak megszaglászta, de bele is kóstolt a mérgező ételbe. Természetesen szerencsétlen jószág nem tudta, micsoda veszélynek teszi ki magát ezzel. Ugyanis Indy rövidesen rosszul lett, remegni kezdett, majd görcsrohamok jelentkeztek nála.

10 nap kórházi megfigyelés

Szerencsére még időben jutottak el az állatorvoshoz, aki szerint a penészgombák toxinjai okozták az eb rosszullétét. A labrador rohamai olyan súlyosak voltak, hogy tíz napot kellett megfigyelés alatt töltenie az állatkórházban.

A bezacskózott kenyeret feltételezhetően kirándulók hagyták ott, ezért az eset kapcsán az orvosok felhívták az emberek figyelmét, hogy a kutyák és más állatok védelmében sose hagyjanak maguk után szemetet és ételmaradékot.

A szemét és a komposzt is veszélyforrás

A fenitek ismeretében sose adj penészes ételt négylábúdnak, még akkor se, ha csak egy kis penészesedés látható rajta! A penészgombák gyorsan szaporodnak, és szabad szemmel nem mindig láthatók.

Emellett a szemetesben és a komposztálóban hagyott ehető dolgok is veszélyesek lehetnek kedvencedre, hiszen a kutyák előszeretettel halásszák ki ezekről a helyekről az ízletesnek tűnő falatokat.

ételmérgezés halálos méreg izomgörcs kutya görcsroham méreg mérgezés mérgezés tünetei penész remegés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink