hirdetés

7 meglepő tény a labrador retrieverekről: tudtad, hogy a legenda szerint a vidráktól származnak?

Ferenczi Deborah

2022. február 11 - Képek: Getty Images Hungary

A labrador retrieverek nem véletlen tartoznak szerte a világon a legkedveltebb kutyák közé, hiszen barátságos jellemüknek köszönhetően minden évben magasan vezetik a legnépszerűbb fajták listáját. Kiváló választásnak bizonyulnak kisgyermekes családok mellé, hiszen nagyon barátságosak és szerethetőek.

hirdetés

Miután a labradorok hazánkban is igazán népszerűek, így hoztunk 10 érdekességet az adott fajtáról, amit valószínűleg még nem hallottál róluk.

1. A legendák szerint a vidráktól származnak

A labradorok sok kutyával ellentétben egyszerűen imádják a vizet. Külön érdekesség, hogy viszonylag vastagabb farkukat, melyet sokszor hasonlítanak a vidrákéhoz, kormányként használják. Ennek okán az a legenda született, hogy az újfundlandi és a vidra keresztezéséből származnak. Ez annak is köszönhető, hogy mancsukon úszóhártyák találhatóak, melyek a téli hidegek esetén hótalpként is kiválóan funkcionálnak. Mindezek a tulajdonságok kiváló versenyzővé teszik a labradorokat a Dock Diving próbákon.

2. Nagyon népszerűek

A labrador retrieverek immár 28 éve vezetik Amerika illetve Anglia legnépszerűbb kutyafajtája listáját. Fontos tudni, hogy annak ellenére, hogy maga a fajta már régóta létezik, csak az 1900-as évek elején ismerték el önállóként.

3. Kiváló szolgálati kutyák

Intelligenciájuknak, engedelmességüknek és komoly teherbíró képességüknek köszönhetően a labradorok a legnépszerűbb választások a szolgálati kutyaként, valamint a kutatás-mentés, bomba- és kábítószer-felderítés területén. Ezenfelül őket alkalmazzák a leggyakrabban terápiás, segítő és vakvezető kutyaként is.

A vakvezető kutyák szoros kötődést alakítanak ki gazdáikkal. /Fotó: Jóvári Krisztina

4. Nagyon puha a harapásuk

A retriever a retrouve szóból származik, aminek a jelentése, annyit tesz, mint visszahozni vagy apportírozni. Ez a tulajdonsága nagyon nagy előny a vadászatok során, ugyanis a harapása olyan puha és finom, hogy képes lenne még egy tojást is elhozni anélkül, hogy eltörné.

5. Bármilyen sportban megállják a helyüket

Kiemelkedő intelligenciájuknak és sportos termetüknek köszönhetően számos kutyasportban magasan kitűnnek. Az úszás és a vadászat mellett általában nagyon jól teljesítenek agilityben és maintrallingban is. 

6. Egy alomban több színű kutya is születhet

A labradorok általában 3 színűek lehetnek: fekete, arany, és barna. Ami pedig igazán különlegessé teszi őket, hogy egy alomban mind a három színben is születhet kiskutya.

7. Új-Fundlandról származnak

Az adott fajta valójában Új-Fundlandról, vagyis Kanadából származik nem pedig a Labrador-félszigetről. A legendák szerint Malesburg grófja látta meg ezeket az ebeket a tengerben, ahogy a tengerészekkel a mély vízben halakat fogdostak. A látvány annyira elnyerte a tetszését, hogy Angliába hozatta őket, ahol komoly munkával a világ egyik legjobb vadászkutyáját tenyésztették ki belőlük.

érdekességek labrador szolgálati kutya vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink