hirdetés

6+1 tény, ami miatt a labradorok zseniálisak

Mádi-Krezinger Cintia

2024. március 12 - Képek: Az Én Kutyám, Getty Images Hungary

A labrador retriever a világ egyik legnépszerűbb kutyafajtája. Elnézve a cikkünkben összegyűjtött érdekességeket, könnyű megérteni, miért.

hirdetés

A labrador retriever méltán ennyire kedvelt kutyafajta. Nyugodt, szeretetteljes, energikus kutyák, akik a kanapén tespedve a családjuk körében ugyanolyan jól érzik magukat, mint egy mezőn rohangálva munka közben, vagy egy tóban úszva a kutyabarátokkal. A fajta különlegességei pedig itt nem érnek véget.

Ellenállhatatlan pofa

Igazi vízimádók

A labrador retriever olyan, mint egy négy lábon járó szőrös hajó. Vastag farkát kormánylapátként használja, lábujjai között pedig úszóhártya segíti őt a gyors előrehaladásban. Ráadásul a fagypont közeli hőmérséklet sem okoz neki gondot. Új-Fundlandon, ahol eredetileg tenyésztették őket, a jeges vizekben is probléma nélkül úsztak, ezen tulajdonságukat pedig máig megőrizték.

Céltudatos vadászok

Bár a labrador retriever az egyik legnépszerűbb családi kedvenc, valójában egy nagyon komoly vadászkutyáról van szó. Ma is kiváló kacsavadászok, akik órákon át képesek változatos környezetekben teljesíteni – a terepfutás és az úszás kiválóságai.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Fekete labrador retriever

Más munkában is jártasak

Intelligenciájuknak, kedvességüknek és munkára való hajlandóságuknak köszönhetően a labrador retrieverek remekül megállják a helyüket számos egyéb területen is. Kiemelkedők segítőkutyaként, kutató- és mentőkutyaként, bomba- és drogkereső kutyaként, valamint terápiás ebként is.

Megállíthatatlan energiabomba

Bár a fajta nem veti meg a lazsálást, a labrador retrieverek arra lettek tenyésztve, hogy fussanak, ússzanak és dolgozzanak. Éppen ezért elképesztő mennyiségű energiával rendelkeznek, így csak olyan gazdi mellett érzik jól magukat, aki ki tudja elégíteni mozgás iránti vágyát. Ennek hiányában romboló viselkedések üthetik fel a fejüket – de ez nem azt jelenti, hogy az állat rossz, csupán azt, hogy unatkozik.

Élsportolók

Azok a tulajdonságok, amelyek a labrador retrievert kiváló munkakutyává teszik, abban is segítenek, hogy a fajta kiemelkedő eredményeket érjen el a kutyás sportokban is. Verhetetlen például a dock divingban, amelyben az ebek egy stégről elrugaszkodva ugranak vízbe.

Három szín, háromféle kutya

A labrador retriever három színben fordul elő: sárga, fekete és csokoládé. Egyesek szerint pedig a szín meghatározza a kutya karakterét. A sárga labradorok a fajta leglustábbjai, a feketéknél pedig nincs jobb vadász. Ám ezeket az állításokat semmilyen tudományos kutatás nem támasztja alá.

Csodakutya

Az állatok bátorságáért adományozott PDSA Aranyérmet 2002-ben Endal, egy labrador retriever kapta. Endal mozgássérült tulajdonosa eszméletét vesztette, ezért stabil oldalfekvésbe húzta, letakarta egy takaróval, megkereste a mobiltelefonját, majd segítségért sietett, miután tulajdonosa visszanyerte az eszméletét.

A labrador retriever tényleg csodás kutya. Ebben a cikkünkben 6 érvvel támasztjuk alá, miért érdemes a fajtát választanod.

érdekességek labrador retriever retriever vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!