hirdetés

A vadászkutya, aki vadállatok megmentésére is használja orrát: bemutatjuk a bajor hegyi vérebet

László Enikő

2022. január 11 - Képek: Getty Images Hungary

Ez a különleges fajta nagyszerű szaglása segítségével bukkan rá a zsákmányra. Hihetetlen szaglóreceptorait azonban egy bajor hegyi véreb másra használja, mint a többi. Sally Olaszországban kutat sérült vadak után, hogy segítsen rajtuk gazdájával.

hirdetés

A bajor hegyi véreb nyugodt és kiegyensúlyozott, odaadó gazdája iránt, és tartózkodó az idegenekkel szemben. Egészséges, magabiztos, nem félős kutya, de nem is agresszív. A fajta legfigyelemreméltóbb tulajdonsága a kiváló orra, mellyel hideg nyomokat is képes követni. Annyira jó a szimata, hogy meg tudja különböztetni az általa üldözött sérült vadat az azonos fajhoz tartozó többi állattól. Ez a kissé könnyed, aktív, közepes méretű fajta a gazdájával nagyon szeretetteljes, de idegenekkel szemben kissé tartózkodó.

A vadászok értékes segítője

A bajor hegyi vérebet a vadász által megsebesített állatok nyomonkövetésére használták. Németországból származik, és feltételezések szerint az 1870-es években tenyésztették ki német kopókból. A fajtából több más kutyát is létrehoztak. Ahogy a korábbi vadászati ​​módszerek elavulttá váltak, a vadászok kezdték felismerni az igazi nyomkövető vadászkutyák szükségességét. A fegyvereket továbbfejlesztették, és nagyobb hatótávolságon pontosabbak lettek a lövések. A 18. század végére az egyik legkedveltebb helyi vadászkutya a hannoveri véreb volt. Azonban Németország hegyvidéki régióihoz az túl nagynak bizonyult, és nehezen tudott csak közlekedni a terepen. Később ezért preferálták inkább a bajor hegyi vérebet, hiszen az könnyebb, mozgékonyabb volt, és lépést tudott tartani a vadászok által keresett nagyvadakkal, prédákkal.

A véreb, aki vadállatokat ment

Az Olaszországban található Adamello Brenta Természeti Parkban Achille és Sally gondoskodik az állatok jóllétéről. Achille vadász, kedvence pedig Sally, a bajor hegyi véreb, aki orrával sérült vadak után kutat. Ha a csapathoz bejelentés érkezik, ők azonnal útnak indulnak. Ekkora területen, illetve ilyen nehéz terepen azonban nem könnyű pontosan elmagyarázni, hol láttak sérült vadat. Az állatokat sokszor rosszul találják el a vadászok, és otthagyják őket szenvedni, vagy autóikkal ütnek el egyet. Ha Sallynek és Achille-nek ez tudomására jut, elindulnak megkeresni az állatot. A kutya kitűnő szimatának köszönhetően számos vad menekült már meg. Akin nem lehet már segíteni, annak megrövidítik szenvedését. Akin pedig lehet, azon meg is próbálnak.

A férfinak Sally a második ilyen kutyája, korábban egy Sissi nevű vérebbel kutatta fel a sebesült állatokat. Sallyt saját maga képezte ki, és úgy tűnik, igen jól sikerült neki. Különösen a párzási időszakban nagyon fontos a munkájuk, hiszen ilyenkor sokan megvadulnak, és veszélybe sodorják saját magukat. Sally és Achille olykor sebesült medvét is talál, az ő megmentésük azonban jóval komplikáltabb, mint egy szarvasé vagy őzé. Achille azonban örül, hogy munkájával és persze Sallyvel hozzájárulhat a természet és az állatok védelméhez.

állatmenés bajor hegyi véreb érdekességek ritka fajta vadászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink