hirdetés

Cukrok és nyalókák veszélyei: kutyád halálát is okozhatják

Ferenczi Deborah, 2021. december 7 - Képek: Getty Images Hungary

A cukrok és a nyalókák nem várt veszélyforrást jelentenek a négylábúaknak. Érdemes minél távolabb tartani az ebektől ezeket, kiváltképpen az ünnepek közeledtével, amikor sokkal több édességet tárolunk otthonunkban.

hirdetés

A cukrok és a nyalókák fogyasztása még kis mennyiségben is hipoglikémiát, görcsöket, májelégtelenséget vagy akár halált is okozhat az ebeknek. Becslések szerint százszor olyan mérgezőek, mint a csokoládé, pedig az is tiltólistás étel.

Mi történik, ha a kutyád sok édességet eszik?

Először is az ilyen ebek nagyon könnyen másodlagos hasnyálmirigy-gyulladást kaphatnak. Ezen kívül letargia és fájdalom, sőt hányás és hasmenés kíséri a nyalókák fogyasztását. Köztudott tény, hogy a csokoládé halálos lehet a kutyák számára, de az édességek más összetevői, például a nagy mennyiségű cukor, esetleg cukorpótló is súlyos problémákat okozhatnak. Ha egy cukorka cukormentes, tartalmazhat xilitet, amely rendkívül mérgező a kutyák számára, kis mennyiségben is.

Milyen édesség mérgező a kutyák számára?

Összefoglalva minden, ami xilitolt, mazsolát, étcsokoládét, tejcsokoládét, cukorkát tartalmaz. Fontos tudni, hogy órákig, de akár napokig is eltarthat, amíg a háziállatok a mérgezés tüneteit produkálják. Abban az esetben, ha a kutyád csokoládét, sok édességet vagy olyan tárgyat evett, amely akadályozhatja vagy elzárhatja a légutakat, azonnal fordulj állatorvoshoz.

Az egyik legfontosabb teendő ünnepek idején

A nyalókák duplán veszélyesek, hiszen gyakran xilitet tartalmaznak, a pálcikától pedig az ebek akár meg is fulladhatnak. A pillecukor sem ajánlott, hihetetlenül sok cukrot és kalóriát tartalmaz, és különösen veszélyes cukorbeteg kedvencek számára. Éppen ezért érdemes a kutyákat távol tartani a karácsonyi édességektől és cukroktól. Ha valami édességet szeretnél adni, válassz nekik olyan, természetes cukrot tartalmazó gyümölcsöt, mint a banán, vagy próbáld ki a mogyoróvajas, karobos kutyaédességeket.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon