hirdetés

Ehet-e édességet a kutya? Ősidőktől vonzza őt, akárcsak minket

Buzgó Csilla

2021. november 6

Egyes teóriák szerint az emberek többsége azért szereti olyannyira az édes ízt, mert az anyatejre, életük első, létfontosságú táplálékára asszociálnak vele kapcsolatban. Vajon ez az elmélet a kutyákra is vonatkozik?

hirdetés

Bizonyára minden kutyatulajdonossal előfordult már, hogy kedvence kinézte a kezéből az édességet, és ő “Egye fene!” alapon adott neki egy kis kóstolót. Ugyan tény, hogy a kutya opportunista táplálékszerző, tehát bármilyen ízletes, magas energiatartalmú étket elfogyaszt, ha teheti, ezt az ősi ösztönös vágyat nem mindig előnyös kielégíteni.

Miért vonzódik az édes ízhez a kutyus?

Az ebek ugyanúgy képesek megkülönböztetni az alapízeket, akárcsak az ember. Igaz, a négylábúak ízlelési folyamatában inkább a szaglás dominál, illetve nagyjából ötödannyi ízlelőbimbóval rendelkeznek, mint mi.

Mivel a vadon élő kutyafélék esetenként gyümölcsökkel is kiegészítik étrendjüket, nyelvükön az evolúció során kialakultak az édes ízre reagáló receptorok. Klinikai kísérletek alapján ezek reagálnak a furaneol nevű anyagra, mely többek között az eperben, a paradicsomban és az ananászban található meg. A macskák, akik alapvetően ragadozó életmódot folytatnak, és nem részben mindenevőt, mint az ebek, nem rendelkeznek ilyen ízlelőbimbókkal.

Miért nem javasolt a cukorfogyasztás a kutyák számára?

Akárcsak az embereknél, a túlzott cukorbevitel hosszútávon az ebeknél is olyan egészségügyi panaszokhoz vezethet, mint az elhízás, a hasnyálmirigy-elégtelenség, a diabétesz, illetve a fogproblémák. Emellett számos élelmiszer, mely cukrot tartalmaz, más módon is árthat a kutyának, ha ételérzékenysége vagy allergiája van. Panaszokat okozhatnak a sütemények, a pudingok, a krémjoghurtok, illetve a jégkrémek is. Sajnos a manapság oly divatos természetes édesítőszerek sem megfelelőek, ugyanis a cukoralkoholok (pl. a xilit vagy az eritrit) toxikusak az ebek számára.

Hogyan elégítheted ki kedvenced édességek iránti vágyát?

Mértékkel. A hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket igyekezz kerülni, ha jutalmazni akarod kutyusodat! Válaszd inkább a természetes édesítőket, mint pl. a mézet, illetve a datolya-, vagy a juharszirupot! Még jobb, ha olyan gyümölcsöket adsz kedvencednek, amelyek egészségesek számára. Ilyen az alma, a málna, az eper, a banán, az áfonya, a mangó, a barack, a körte, a görögdinnye és az ananász. Vigyázz azonban, a kemény magokat soha ne hagyd bennük, mert egyrészt mérgezőek lehetnek számára, másrészt a csonthéjasok sérüléseket is okozhatnak.

Hogy mennyit adagolj ezekből az ételekből, az a kutyád általános aktivitásától és preferenciáitól függ. Vannak ebek, akik élnek-halnak a friss gyümölcsökért, képesek lennének több marékkal megenni, míg mások inkább csak a húsételeket szeretik. Bár a fent felsorolt gyümölcsök mind biztonságosak kutyák számára még nagyobb adagokban is, ha tudatosan szeretnéd kialakítani kedvenced diétáját, konzultálj az állatorvossal vagy egy állatdietetikussal!

(Képek: Getty Images Hungary)

cukorbetegség ehet a kutya csokit etetés kutya édesség kutya nassol kutya sütemény recept

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink