hirdetés

7 étel, amit sose adj a kutyának: az életébe kerülhet

Szénási Szimonetta

2023. július 13 - Képek: Getty Images Hungary

Évszázadokkal, sőt évtizedekkel ezelőtt is az emberek úgy gondolták, bármilyen étel adható kutyáknak. Ám amióta elkezdődtek a kedvenceinkkel kapcsolatos kutatások, már tudjuk, melyek azok a hozzávalók, amelyek cseppet sem az ő szervezetüknek valók.

hirdetés

Igen, tudjuk, vannak azok a csillogó, tágra nyílt szemek, amiknek gazdiként szinte képtelenség ellenállni. Ám most mégis azt mondjuk, légy kemény, ugyanis bizonyos esetekben a szigor bizony életmentő is lehet! Például amikor kedvenced olyanból kunyerál, ami számára roppant veszélyes. A világ legbájosabb kutyapofijait gyűjtöttük össze, valamint egy listát arról, hogy mely ételek tiltottak az ebek számára. Nézzük őket!

Sok étel méreg a kutyának – az alábbiakból soha ne adj neki!

1.) Semmi csoki!

A csokoládéban, pontosabban a kakaóban levő teobromin nevű vegyület miatt mérgező a kutyák számára, hiszen a szervezetük sokkal lassabban bontja le, mint a mienk. Nemcsak a csoki, de minden kakaótartalmú édesség tiltólistás emiatt, sőt érdekes módon a fehércsokoládé is, mivel a kakaóvajban is megtalálható ez az alkaloid.

2.) A nyírfacukor is halálos méreg lehet

Ahogy a kutyák szervezetének nincs szüksége cukros dolgokra, úgy az édesítőszerektől is tartózkodnod kell az esetükben. Még a természetes nyírfacukortól, vagy más néven xilittől is, ami a csokoládéhoz hasonlóan mérgező a kutyákra. Fogyasztása a vércukorszint csökkenését, illetve májelégtelenséget is okozhat. Többnyire a fogkrémeket is ezzel édesítik, így azoktól is tartsd távol kedvencedet!

3.) Szőlőt soha!

A szőlő, illetve a belőle készült mazsola károsíthatja kutyád veséjét. Egyes fajták érzékenyebbek, ahogy a méret és a testsúly is befolyásolja, mekkora mennyiség okoz problémát a gyümölcs elfogyasztásából, de mi azt mondjuk: ne kockáztass! Inkább kínáld számára is biztonságos finomsággal. (A kutyáknak is bátran adható gyümölcsökről és zöldségekről EBBEN a cikkünkben írtunk.)

4.) Ne csípjen!

A túl fűszeres, pláne csípős étel sem való a kutyának! Ezektől emésztési panaszai lehetnek, illetve irritálhatják az állat gyomrát. Esetükben a sóval is nagyon csínján kell bánni, hiszen létezik nátriummérgezés – igaz, szerencsére csak nagymennyiségű só elfogyasztása után lép fel.

5.) A hagymás ételek is bajosak

A hagymafélék szintén mérgezést okozhatnak, így se nyersen, se fűszerként ne találkozzon vele a kutyád!

A túl fűszeres étel a kutyának gyomorpanaszokat és rosszullétet okozhat.

6.) Alkohol

Vannak olyan finom illatú, édes alkoholos italok, amik könnyen bűnre csábíthatják a torkos négylábúakat. Ám az alkohol igen súlyos tüneteket, sőt akár halálos mérgezést is okozhat. Minél kisebb a kutya, annál nagyobb lesz a baj, így soha ne hagyd felügyelet nélkül az italodat, ahogy az alkoholtartalmú bonbonok sem az asztali kínálótálba valók!

7.) A koffein veszélyei

A teobromin mellett a koffein is olyan alkaloid, ami nálunk, emberek esetében csak élénkséget idéz elő – kivéve, ha valaki érzékeny rá –, ám a kutyáknál komoly egészségügyi problémákat idézhet elő a fogyasztása.

alkohol alkoholmérgezés csípős étel csípős ételek csoki csokoládé koffein kunyerálás kunyeráló kutya mazsola méreg mérgezés tünetei mérgező mérgező ételek nátriummérgezés sós szőlő tiltólistás ételek xilit

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink