hirdetés

Ezért nem szabad soha csokit adni a kutyának

Vermes Nikolett

2023. július 12 - Fotó: GettyImages

A kutyatartással kapcsolatos tévhitek között minden bizonnyal elsők között áll a csokoládéfogyasztás. Egyesek szerint semmi baja nem lesz a kutyának, ha csokit majszol, mások szerint viszont egy harapás is végzetes lehet. Mi az igazság?

hirdetés

A kételyek eloszlatása érdekében elég néhány fontos információt megjegyezni, és minden kutya esetében biztosak lehetünk abban, hogy veszélybe kerül az eb, vagy gond nélkül megússza a csokievést.

Sokszor a gazdi ad csokit a kutyának

Amikor a gazdi ad csokit a kutyának

“Miért is esznek csokit a kutyák? Előbb erre kell választ adni, hiszen az evolúció fejlődése során ez sosem volt létfontosságú táplálék az állat számára” – mondja Dr. Dósa Gergő állatorvos. A kutyák rágófogai a húsfogyasztás érdekben alakultak ki. Vagyis már az eb biológiája sem kedvez a csokoládéevésnek, ennek ellenére ismertek olyan négylábúak, akik folyton csokoládét kunyerálnak. “A kutyák egyszerűen megkívánják az édességet a gazdiktól. Ha a kutyusok gyakran látnak minket csokoládét enni, ők is szeretnének belőle, hiszen amit a gazdi eszik, az a legfinomabb.

Gyakran maga a gazda jutalmazza csokival a kutyát, mondván, ha őt boldoggá teszi, akkor az eb is élvezni fogja. De ez így nem igaz!”

Az emberi test alig néhány óra alatt teljesen lebontja a csokoládét, míg egy kutya esetében ez általában 20 óra, így a csokoládé alkotóelemei bekerülnek a vérkeringésbe, ezzel súlyosan kockáztatva az állat egészségét.

A csoki nagy mennyiségben méreg

Bár sokan azt hinnék, a cukor miatt mérgező a kutya számára a csokoládé, valójában ez a kisebbik baj. Mint korábban írtunk róla, a cukor bizonyos mennyiségben okozhatja az eb pusztulását. A csoki a kakaóbab miatt ártalmas. A kakaó nagy mennyiségben tartalmaz metilxantinokat, vagyis koffeint és a teobromint, utóbbiból már egy kis mennyiség is halálos lehet az eb számára – miközben ránk, emberekre, nem jelent veszélyt.

“A theobromin és koffein mennyisége csokoládénként különböző.

A fehércsokoládéban alig található, a tejcsokoládéban kis mértékben vannak jelen, ellenben az étcsokoládéban a koncentráció nagyon magas, így kis adag fogyasztása is gondot jelenthet. Vagyis a csokoládé mérgezési potenciálját a benne lévő kakaómennyiség határozza meg. Így a fehércsokoládé nem tud komoly problémát okozni, ellentétben a tejcsokoládéval, amelyből 40–50 g/testsúly-kilogrammonként súlyos mérgezést-, ennél több pedig akár halált is okozhat.”

A csoki a kutya ellensége

A jó csoki a legrosszabb a kutyának

Összességében, minél jobb minőségű egy csokoládé, minél jobb kakaóbabból készült, annál inkább veszélyes a kutya számára. Ez magyarázatot ad a közösségi médiában terjedő posztokra is, amikor egy gazdi arról számol be, hogy kedvence egy tábla csoki után sem produkált mérgezésre utaló jeleket. Mert az a csoki valójában hamis csoki volt, vagyis mesterséges adalékanyagokból készült kakaóbab helyett. Akár azt is mondhatjuk, hogy a kutyáknál nincs precízebb minőségellenőr. Persze minden gazdit óva intünk attól, hogy kedvence segítségével tesztelje az édességet.

Mindenesetre jó tudni, hogy minél jobb egy csoki, és minél többet eszik belőle a kutya, annál nagyobb a baj.

Amikor azt látjuk, hogy az eb csokoládét evett, azonnal forduljunk állatorvoshoz. Ha időben észleljük a problémát, akkor gyomortisztítással megelőzhető a baj.

csoki ehet a kutya csokit emberi étel kutyáknak

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink