hirdetés

A borzongató ünnep számos veszélyt rejt kedvencedre: erre figyelj Halloween estéjén

Szénási Szimonetta

2022. október 31 - Képek: Getty Images Hungary

Hazánkban is egyre népszerűbb a Halloween. Sokan a dekorálás mellett jelmezbe is öltöznek, és a csokigyűjtés is kezd meghonosodni. Azonban a kutyák számára nem veszélytelen mindez.

hirdetés

Bár az emberek, pláne a gyerekek számára nagy buli lehet, a Halloween a kutyák számára több szempontból sem veszélytelen móka. Így ha te is tartod az ünnepet, fogadd meg az alábbi tanácsokat!

A Halloween valóban jó móka lehet, ha betartod az alábbi szabályokat.

1.) Óvatosan a dekorálással!

Talán nálunk a legelterjedtebb szokás a tökfaragás. Október elején gyakran még azon házaknál is megjelennek az ijesztőre vagy épp viccesre faragott tökfejek, ahol amúgy nem „halloweenoznak”. A többnyire mécsest rejtő figurák idehaza inkább az ősz hírnökei.

Ezek a mutatós figurák azonban az ebek számára két szempontból is kockázatosak! Egyrészt nem minden tökfajta ehető: a sima sütőtök és a klasszikus Halloween-tök ehető, míg a dísztökök mérgezőek! Így ha utóbbit is helyezel ki, ügyelj arra, hogy kedvenced ne férhessen hozzá!

Vigyázz, nem minden tökfajta ehető! Dísztököt soha ne adj a kutyának, mert mérgező.

Másrészt ha gyertyát is teszel a tök belsejébe, úgy az égési sérülésekkel, illetve a tűzkárokkal is számolnod kell. Ha pedig led-es mécsest választasz, négylábúd azt is megrághatja, ami a benne levő elem miatt roppant veszélyes: marási sérüléseket okozva akár halálos is lehet a lenyelése!

A le- és félrenyelés kockázata miatt érdemes kerülni az apróbb dekorációkat, amik szintén nagyon népszerűen ilyenkor. A fulladásveszély mellett bélelzáródást is okozhatnak, ami szintén életveszélyes.

2.) Tartsd távol kutyádat az édességtől!

A borzongatás mellett a Halloween másik „nagy bummja” a rengeteg különleges édesség: pókot formázó gumicukor, szemgolyót utánzó csokigömb, szellemnyalóka, és még sorolhatnánk. A legtöbb gyerek extázisba esik a megannyi extravagáns finomság láttán – ahogy a blökik is! Esetükben ugyan nem a küllem, inkább a csábító illat lehet a kísértés forrása.

A csoki maradjon csak a gyerekeké!

De a gondos gazdák tudják, hogy jószáguknak semmi szüksége cukorra, pláne csokoládéra, ami ráadásul nekik mérgező is. Éppen ezért nagyon figyelj rá, hogy pajtásod ne férjen hozzá a készlethez! A kicsikkel is érdemes beszélni erről, nehogy kedveskedésből ők kínálják meg szőrös barátukat. A csokik csomagolását se szórják szét a kis bulizók, nehogy azt fogyassza el a falánk kutyus (a már említett bélelzáródás kockázata miatt.)

Kedvencednek neki való finomságokkal kedveskedhetsz.

3.) Legyen vészterved!

Ha minden elővigyázatosság ellenére megtörtént a baj, és kutyád belakmározott a finomságokból, vagy lenyelt valamit a díszek közül, nagyon sokat számít, ha tudod, hova tudsz fordulni. Így már az ünnep előtt tájékozódj, hol van ügyelet, vagy kérdezd meg az orvosotokat, keresheted-e őt. Írd ki a telefonszámokat, mentsd el az adott kórház címét, hogy ne a keresgéléssel menjen el az idő. Van, hogy néhány perc is nagyon sokat számít!

4.) Biztosan kell a jelmez?

Már számos komplikáltabbnál komplikáltabb jelmezt készítenek a négylábúak számára is – de valóban szükség van ezekre? Az egyértelmű válasz az, hogy nem! A legtöbb kutya egyrészt utálja, ha öltöztetik, pláne, ha mindenféle cicomákkal, logókkal, agancsokkal/csápokkal/szarvakkal felszerelt maskarát adnak rá. Az általános diszkomfortérzet mellett ezek az öltözetek roppant balesetveszélyesek is! Az állat fennakadhat bennük valahova, túlmelegedhet, sőt bőrirritációt is okozhat, ha nem megfelelő a ruha anyagösszetétele.

A legtöbb kutya utálja, ha öltöztetik, pláne kacifántos jelmezekbe. Ne kínozd vele pajtásodat!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a kutya nem kisgyerek, se nem játék, így nem is szabad vele úgy bánni! Ruhát akkor adj rá, ha az időjárás indokolja, akkor is kényelmes, praktikus viseletet. Ha mindenképp szeretnéd, hogy kedvenced az alkalomhoz illően jelenjen meg, vegyél neki mintás nyakörvet vagy hámot.

5.) Túlstimulálás

A Halloween csupa nyüzsgés, zsivaj és hangoskodás, főleg, ha gyerektársaságban ünnepeltek. Ügyelj arra, hogy négylábúd számára mindez ne legyen kellemetlen. A túlstimulálás ugyanis számos nem várt reakciót válthat ki, kutyád szorongó lehet, de félelmében akár agresszíven is reagálhat.

Ha négylábúdnak túl nagy a nyüzsgés, engedd, hogy elvonuljon!

6.) Ne vidd magatokkal „házalni”!

Ha tartjátok a „csokit vagy csalunk!”-szokást, azaz házról házra járva gyűjtitek a finomságokat, jobb, ha az eb ezidő alatt otthon marad! Sok kutya nem szereti a tömeget, és félő, hogy a szokatlan környezet – világító lámpások, villogó dekorok, hangos, maszkba bújt emberek – menekülésre ingerli.

7.) Tartsd tiszteletben kedvenced határait!

Ez a pont mintegy összefoglalása az előző kettőnek, de nem árt ismételni: ha kutyásként Halloween-bulit szervezel, muszáj tekintettel lenned az állat igényeire is. Légy rugalmas, és ha azt látod, hogy a kutyát valami zavarja, láthatóan kellemetlen neki a helyzet, amiből menekülne, akkor változtass a programon!

Ha úgy látod, kutyusod kezd kifáradni, kicsit vonulj el vele kettesben.

Az is megoldás lehet, ha engeded, hogy az eb elvonuljon a ház egy nyugalmas pontjára. A gyereksereget is megkérheted, hogy hagyják egy időre békén a kutyust. A zavaró vagy ijesztő kiegészítőket is elteheted az eb látóteréből, és az is segíthet neki megnyugodni, ha egy kicsit csak vele foglalkozol.

csoki csokoládé égési sérülés fél a kutya félelem félrenyelés fulladás Halloween kutya szökik kutyabarát ünnep kutyás ünnepek méreg mérgezés szökés szorongás ünnep ünnepek ünnepi veszélyek a kutyára

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!