hirdetés

A családlátogatás hatalmas stressz a kutyának: hogyan csillapíthatod a szorongató érzést?

László Enikő

2021. december 21 - Képek: Getty Images Hungary

Karácsonykor mindenki meglátogatja a családját, rég nem látott rokonait. Gyakran a kutya is jön látogatóba, vagy éppen az ő családjához érkezik a sok idegen. Hogyan küzdjük le benne a szorongást?

hirdetés

A karácsonyi felfordulás ijesztő lehet egy kutya számára, aki nem érti, miért jön az otthonába ennyi ember, vagy miért kell neki menni ismeretlen helyekre? Sok barátságos és közvetlen négylábúnak ez egyáltalán nem jelent problémát, mert annál több simogatás és véletlenül leejtett falat jut neki. Vannak azonban olyan kedvencek, akiknek több térre van szükségük, és kevésbé örülnek a nagy felhajtásnak. Az ilyen alkalmakkor szorongani kezdenek és stresszesek lesznek, ami se nekik, sem pedig neked nem lesz jó.

Ne ismeretlenekkel találkozzon!

Érdemes a kutyát előre megismertetni a családtagokkal, akikkel később találkozni fog. Ha nem idegenek számára az emberek, nagyobb bizalommal lesz feléjük, és kevésbé lesz feszült a jelenlétüktől. Amennyiben mégsem ismerné őket előre, és láthatóan szorong kedvenced, kérd meg az ott lévőket, hogy kerüljék vele a szemkontaktust, lassan és kedvesen közeledjenek felé. Semmiképp se vegyék körbe az ebet egyszerre sokan, mert megijedhet a szituációtól. Ha a kutya fenyegetve érzi magát, viselkedése kiszámíthatatlanná válhat. Jutalomfalatokkal remekül motiválhatják a vendégek és te is őt arra, hogy komfortosan érezze magát.

A kutya és a gyerekek

A kisgyermekkel való találkozás ennél egy kicsit nehezebb. Fontos, hogy a szülő megtanítsa neki, hogy hogyan kell egy állathoz közeledni. Ne hajoljon hozzá túl közel, finoman simogassa és semmiképp se ijesztgesse, gyömöszölje!

Ha kisebb gyerekről van szó, egyáltalán ne engedd, hogy kutyád ráugráljon, mert fel is lökheti. Kedvenced neveletlenségét mutatja, ha az emberekre ugrál, összesározza őket vagy éppen a harisnyájukat szakítja ki karmával. A „Nem szabad!” szóösszetételt egyébként is érdemes megtanítani neki, és sok szituációban alkalmazható.

A gyerekek nagy valószínűséggel úgy fognak viszonyulni az állatokhoz, ahogyan azt szüleiktől látták.

Foglald le kedvencedet

Egy fejlesztőjátékkal te is lefoglalhatod kedvencedet. Az ilyen eszközök ideálisak arra, hogy az eb lekösse figyelmét, és közben még finom falatokat is kapjon. Mentálisan ettől hamarabb elfárad, hiszen agyát is dolgoztatja. Nem mellesleg, ha kedvenced szorongó típus, a játék eltereli figyelmét a többi emberről.

Biztosíts számára egy nyugodt helyet

Egyáltalán nem muszáj kutyádnak a társaság középpontjában lenni. Ha szeretne, hagyd, hogy egy nyugodt helyre elvonuljon. Érdemes vendégmentes zónának kijelölni egy szobát, vagy egy eldugott sarkot, esetleg a szobakennelt olyan helyre tenni, ahol senki sem zavarja. Kutyádnak a nagy nyüzsgésben szüksége van a saját térre, hiszen különösen a szorongóbb kedvencek nem feltétlen preferálják a zsibongást. Bizonyára te sem szeretnéd, ha négylábú társad rosszul érezné magát karácsonykor.

Kellő felkészültséggel és figyelemmel biztosan nem lesz gond az idegenek jelenléte kutyád számára, és mindenki élvezheti a meghitt ünnepeket!

család karácsony karácsony kutyával stressz stresszes kutya szorongás szorongó kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink