hirdetés

Így készítsd fel kedvencedet az ünnepi időszakra, ha nyugodt karácsonyt szeretnél

Szénási Szimonetta

2022. december 17 - Képek: Getty Images Hungary

A karácsonyi készülődés, majd maga az ünnep nagyon szép, de tagadhatatlanul sok stresszel jár. Hogy kutyád jól viselje a nyüzsgést, fogadd meg tanácsainkat!

hirdetés

A karácsony többek között a családról, az együttlétről, a sok finom falatról és persze az ajándékozásról szól. Ezek a mozgalmas, új ingerekkel teli napok megterhelőek lehetnek kedvencednek. Az alábbiakban segítünk, hogyan készítheted fel kutyádat az ünnepi időszakra.

Vedd figyelembe kutyád személyiségét

Ahogy mi, emberek, úgy a kutyák is különbözőek. Egyes ebek jól bírják a tömeget, az idegenek közelségét, a sok fény és hanghatást – amikkel többek között a karácsony is jár. Ám vannak olyan jószágok, akik az első vendégek felbukkanásakor már menekülnek is.

Mivel te ismered a legjobban kedvencedet, így felkészülhetsz ezekre a szituációkra. Ha tudod, hogy kutyádat többnyire nem zavarja, ha sokan veszik körül, esetleg még simogatják, dögönyözik is, akkor hagyhatod, hogy a rokonok kicsit megszeretgessék. Ám ha ettől amúgy is frászt kap, jelezd előre a hozzátok érkezőknek, hogy csak finoman közeledjenek hozzá.

Az érzékenyebb jószágok számára óriási segítség, ha van lehetőségük elvonulni. Tedd a ház egy nyugodt pontjára a fekhelyét, vagy engedd be egy épp nem használt szobába, hogy megnyugodhasson, ha már túl sok neki az ünnepi forgatag.

Előzd meg a bajt!

A fenti óvintézkedések olyan szempontból is igen fontosak, hogy ezekkel megelőzheted, hogy kutyád a túlingereltség, illetve a félelem következtében esetleg agresszívvé váljon.

Kiváltképp a gyerekektől kell óvnod az ebet, hiszen a kicsik néha túlzásba viszik a játékot, ami zavarhatja a kutyát, rosszabb esetben pedig fájdalmat is okozhatnak neki egy óvatlan mozdulattal. Ha pedig az állatnak fáj valami, vagy nagyon megriad, akár oda is kaphat. Ezt mindenképp el kell kerülni!

Ne boruljon fel a napirend

Mint tudod, kutyád számára a napirend nagyon fontos. A megszokott dolgok adják meg számára a biztonságot, ami egyúttal a kiegyensúlyozottság egyik feltétele. Ha a napirend felborul, arra többnyire rosszul reagálnak a négylábúak.

Így még a temérdek teendő között is szakíts időt a megszokott sétákra, játékra és közös pillanatokra. Ha kell, kérj meg valakit, hogy segítsen a konyhában, vagy vegyen át tőled egy-két feladatot. Ugyanígy az ünnepnapokon is iktasd be ezeket a kis szüneteket.

A nagy evések után még jól is fog esni a mozgás, sőt egy-két extra kör is! Utóbbiakért kedvenced pedig hidd el, nagyon hálás lesz. Emellett a stresszlevezetés kiváló módja is, így érdemes akkor is lemennetek sétálni, ha azt látod, kedvenced kezd feszültté válni.

Agytorna

A mozgás mellett a szellemi kihívások is kellenek kutyád komfortérzetéhez, ráadásul ezekkel is le tudod fárasztani az ebet, aki ettől nyugodt, mély álomba fog szenderülni – biztosítva ezzel a vendégek nyugalmát is.

Kutyás bevásárlólista

Tudjuk, hogy az ünnepi időszak egyik legnagyobb, és gyakran legfárasztóbb feladata a bevásárlás. Ám a nyugalmad érdekében szánj időt rá, és vedd sorra, mindenből van-e otthon elegendő kutyád számára is.

Készülj elegendő táppal, jutalomfalattal, ha használtok, akkor pelenkával, illetve kakiszedő zacskóval. Ha pedig szeretnéd kicsit kényeztetni kis barátodat, akkor egy-két extra finomság, neki való csemege is kerülhet a kosaradba. Így számára is emlékezetes lesz a karácsonyi menü.

Ajándék neki

Ha szoktál ajándékot venni kutyádnak, akkor annak is kiváló, másrészt a szórakoztatása miatt is jó ötlet valami új holmit, például játékot venni neki. Elég egy új labda, rágóka, vagy egy cserefigura a már kicsit megrágott plüsse helyett. Ezzel hosszabb időre is le tudod foglalni, és a nyugodt percekben egy jót is játszhattok együtt.

A veszélyes holmikat zárd el

A karácsonyfa tipikusan vonzó, ám veszélyes a kutyák számára, hiszen könnyen magukra boríthatják azt. Vannak olyan ünnepi dekorációk – a koszorú, a gyertyák, az üveg díszek –, amiket szintén jobb elérhetetlen helyre tenni, mert megsértheti velük magát az eb.

Egyes ételek – csokoládé, fűszeres, zsíros falatok, cukros-habos sütemények, mazsola, kávés és alkoholos italok, stb. – is jobb, ha a szekrényben vagy a magasabb polcokon várják, míg a hasatokba kerülnek. Ezek közül van, ami mérgező, míg mások nem kutyának valók, és rosszullétet, gyomorrontást okozhatnak.

Ha kell egy kis ismétlés

Ha úgy látod, vannak olyan helyzetek, amikor kutyád nem mindig az elvárásaidnak megfelelően viselkedik, érdemes ellátogatnotok egy kutyaiskolába. Ez akkor is indokolt lehet, ha már részt vettetek valamilyen képzésen, hiszen a megkopott tudást néha nem árt feleleveníteni.

Egy jólnevelt kutya nemcsak karácsonykor, de minden élethelyzetben jobban viselkedik, és neked is könnyebb egy szófogadó négylábúval.

agresszív kutya csokoládé karácsony karácsony kutyával karácsonyfa kutyabarát ünnep kutyabiztos karácsonyfa kutyás ünnep mérgező ételek napi rutin napirend stressz stresszes kutya tömeg ünnep

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink