hirdetés

Ha félelemből harap a kutya: 10 mód, hogyan fékezd meg az agresszív viselkedést

Szénási Szimonetta

2022. november 6 - Képek: Getty Images Hungary

Számos oka lehet a kutyaharapásnak, köztük az egyik a félelem. Az alábbi tanácsok megfogadásával elkerülheted, hogy riadt kedvenced agresszíven viselkedjen.

hirdetés

Gyakran a félelem a kiváltó ok, amiért harap a kutya. Sok olyan helyzet adódhat, amikor négylábúd valamitől megrettenve úgy érzi, meg kell védenie magát. Ezzel az írással abban szeretnénk segíteni, hogy kivédd az ilyen szituációkat.

Szorongó ebek

Hatalmas tévedés azt hinni, hogy a harapásra vetemedett kutya feltétlenül agresszív. Sőt, gyakran a félős, szorongó ebek azok, akik így próbálják elhárítani a valós vagy vélt fenyegetést. Ráadásul ahogy az embereknél, úgy az ebeknél is örökölhető a szorongásra való hajlam. Emellett a környezet, a korábbi tapasztalatok, a rossz szocializáció és a fajta is közrejátszanak abban, mennyire reagál intenzíven egy állat.

A nem megfelelő szocializáció

Ha egy kutyát nem megfelelően nevelnek kiskorában, az számos problémát szülhet, köztük az agresszióra való hajlamot. Azok a jószágok, akiknél elmaradt a szocializáció, azaz nem találkoztak más állatokkal, illetve különféle élethelyzetekkel, azok felnőve sokkal félénkebbek lehetnek, hiszen az ismeretlen mindig fenyegetőbb, mint a megszokott.

Általánosságban az mondható, hogy a kutyák szocializációs ablaka 8-14 hetes korukban bezárul. Ezt követően már sokkal több munkába fog kerülni, hogy az állat megszokjon bizonyos ingereket, mint az erősebb zajok, az autóval való utazás, de akár a gyerekek is. Azonban ilyenkor sincs veszve semmi: türelemmel, sok biztatással és pozitív megerősítéssel célt érhetsz!

„Harcolj vagy menekülj!”

Amikor egy kutya számára riasztó helyzetbe kerül, könnyen aktiválódik az ösztönös parancs, miszerint „harcolj vagy menekülj!”. Tehát az eb két út közül választhat: vagy menti az irháját, és kereket old, vagy beleáll a helyzetbe, és megpróbál fizikailag felülkerekedni a fenyegető dolgon. Adott esetben egy másik négylábún, vagy egy emberen. Ilyenkor történik az, hogy harap a kutya.

Ha pedig az agresszív fellépéssel sikert ér el, azt megjegyzi, és nagy valószínűséggel a következő alkalommal is így fog reagálni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy időben közbelépj, és leneveld kedvencedet a durvaságról.

Ismerd fel a korai jeleket!

Sokat segít a nehéz helyzetek megelőzésében, ha ismered kutyád jelzéseit. Testbeszédéből hamar leszűrheted, ha valami stresszeli vagy nyugtalanítja, és még időben cselekedhetsz, mielőtt harapásig fajulna a dolog. A morgás már egy markáns figyelmeztetés, de a merev izmok, a feszült testtartás, az égnek meredő farok és fülek, vagy a kivillantott fogak mind beszédesek. Ugyanígy a látható szemfehérje, a gyakori szájnyalogatás vagy a sűrű ásítás is jelezhetik társad nyugtalanságát.

Mit tegyél, ha kutyád félelmében agresszív lesz?

  1. Az egyik legfontosabb, hogy igyekezz elkerülni azokat az ismert helyzeteket, amikről tudod, hogy negatívan hatnak kedvencedre.
  2. Ne bámuld a kutyát, és erre figyelmeztesd a közeletekben levő rokonokat, barátokat, vagy adott esetben az idegeneket is. Az intenzív szemkontaktus domináló jellege miatt ugyanis gyakran vált ki félelmet a kutyákból.
  3. Figyeld meg, milyen közelségben váltanak ki reakciót a „riasztó” helyzetek. Ha ezt tudod, akkor mindig őrizd meg a tisztes távolságot tőlük, ezzel biztosítva pajtásod nyugalmát.
  4. Ne kényszerítsd kutyádat számára fenyegető helyzetbe, és mindig legyen biztosítva neki egy úgymond menekülési útvonal, ha valahol kényelmetlenül érezné magát.
  5. Nehéz helyzetekben kerüld a fej és a nyak érintését, és erre figyelmeztess másokat is! Ha nyugtatni szeretnéd, simogasd meg inkább a hátát vagy az oldalát.
  6. Legyen egy nyugodt zug, ahova jószágod elvonulhat, és ahol biztonságban érezheti magát.
  7. Konzultáj viselkedésszakértővel, aki tud neked olyan nyugtató technikákat tanítani, amiket feszült helyzetben bevethetsz.
  8. Hosszú távú megoldást jelent a kutya megfelelő képzése és nevelése. Sosem késő szakemberi segítséget kérni, aki támogat abban is, hogy megtaláld szőrös barátod félelmének a gyökerét.
  9. Léteznek bizonyos nyugtató hatású szerek, amiket a kisállatboltokban vagy -patikákba lehet beszerezni. Ezek közül van, amit szájon át kell beadni, míg mások az illatukkal oldják a feszültséget.

Bizonyos esetekben indokolt lehet a gyógyszer szedése. Erről azonban minden esetben az állatorvosnak kell döntenie!

agresszív a kutya félelem félős kutya harap harap a kutya harapás harapós kutya kutya agresszív viselkedése kutya harap kutya jelzések kutya testbeszéde szorongás testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink