hirdetés

Meglepő kutyafóbiák: a te kedvenced is retteg a macskáktól?

Bodri Melissza

2021. március 26

Az emberek mellett élő házi kedvencek korántsem mindig annyira bátrak, mint vadon élő rokonaik. A kutyák néha olyan dolgoktól félnek, amelyek a gazdi számára kifejezetten nevetségesnek tűnhetnek, ám ezt a rettegést nem árt olykor komolyan venni.

hirdetés

Négylábú barátaink bizony megijedhetnek hétköznapi tárgyaktól, természeti jelenségektől, hiszen ezek sokszor megmagyarázhatatlannak és rejtélyesnek tűnnek számukra. Egyes gazdik sajnos hajlamosak lehetnek ezeket a dolgokat elbagatellizálni, ám fontos odafigyelni ezekre a fóbiákra. Ugyanis kellő türelemmel és empátiával a problémát lehet orvosolni, és megfelelő hozzáállással könnyíthetsz kedvenced életén.

Lépcsőzés

Számos kutya retteg a lépcsőzéstől. Ez a félelem kihívást jelent mind az eb, mind a gazda számára. Olykor lehet, hogy csak egy emelvény vagy egy magasabb objektum vált ki viszolygást az állatból. Ám gyakran előfordulhat, hogy tanácstalanul állnak meg a lépcső alján, nyüszögnek és szűkölnek, sehogy sem akarnak nekiindulni. A fóbia hátterében állhat kölyökkori trauma vagy egy lépcsővel kapcsolatos negatív asszociáció. Akár betegség is lehet a probléma okozója, mely fájdalmat okozhat a jószágnak a lépcsőn történő közlekedés során.

Víz

Egyes kutyák imádják a vizet, szinte alig várják az alkalmat, hogy megmártózhassanak. Ám vannak olyan fajtársaik, akik valósággal rettegnek bármitől: legyen az egy kád víz, patak, tócsa, tavacska. Bizonyos négylábúak már a hullámok zajától is rosszul vannak, mások megkövülten állnak egy lavor vízben a fürdésre „várva”. A probléma hátterében egy korábban történt trauma vagy negatív tapasztalat is állhat.

Sötétség

Meglepő, de a kutyák is félhetnek a sötétben! Elég csak lekapcsolni a villanyt, és az eb szűkölni vagy nyafogni kezd. Bár sokkal jobban látnak éjszaka, mint az emberek, mégis előfordulhat ez a jelenség. Az ok lehet az is, hogy a jószág szeparációs szorongásban szenved, és a sötétben még jobban egyedül érzi magát. Egy másik lehetőség az, hogy látása már nem a régi: a világosság hiánya csak ront a helyzeten, és nehezebben tudja észlelni a környezetét. Ha kedvenced fél a sötétben, és az utóbbi két okozati tényezőt kizártad, akkor valószínűleg más lehet a félelem kiváltója. A sötétségben történő rettegés jelentheti az ismeretlentől való rémületet is.

Macskák

Már-már közhelyes, hogy a kutyák és macskák nem jönnek ki jól. Bizonyos ebek még félelmet is tanúsíthatnak a cicákkal szemben. Ez akkor fordulhat elő, ha már felnőttként találkoznak először a cirmossal: ez esetben vagy agresszívan vagy félősen viselkednek a kisebb állattal. Ha fiatal korában a blöki nem szocializálódott macskákkal, akkor a gazdi tapasztalhat nála macskafóbiát. A cica barátságtalan, harcias modora is szerepet játszhat ebben, nem árt erre is felkészülni. Ugyanezen az alapon a kutyus más fajoktól is retteghet, ha azokat ismeretlennek és kiszámíthatatlannak találja.

Gyerekek

Bár a kutyák és a gyerekek általában jól kijönnek, megeshet, hogy az állat mégis fél tőlük. Ez a probléma abból gyökerezhet, hogy a kölyökkutya szocializációjából kimaradtak a gyerekek, és felnőtt ebként találkozva velük félelmet érezhet. Rossz élmények is állhatnak a háttérben, hiszen a gyerkőcök hajlamosak a négylábú szőrének és farkának húzgálására, mely szintén kellemetlen emlékeket idézhet elő.

Tanácsok a gazdinak

Egy félős kutyával élni nem mindig könnyű, hiszen a félelem bármikor átfordulhat agresszivitássá, ezért figyelned kell kedvencedre. Légy mindig következetes és türelmes, ha szükséges, fordulj állatorvoshoz, kérd ki kutyakiképző tanácsát. Segíthet a deszenzitizáció módszere is, mely egy remek technika a félelmek fokozatos legyőzésére. Semmiképpen se hanyagold el a problémát, hiszen ezek a fóbiák befolyásolhatják kedvenced életminőségét.

(Képek: Getty Images Hungary) 

félelem félős kutya fóbia kutya megijed szorongás viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!