hirdetés

8 hétköznapi tárgy, amitől frászt kapnak egyes kutyák: mit tehetsz, hogy ne idegesítsék őt?

Buzgó Csilla

2020. szeptember 25

Néha vicces lehet, amikor a kutyád olyan eszközöktől ijedezik, amiket te gyerekkorod óta ismersz és használsz, de ha megtudod, mi áll a háttérben, mindjárt megérted kedvenced viselkedését.

hirdetés

A kutyusok nem úgy látják és érzékelik az őket körülvevő világot, mint az emberek. Ezért fordul elő, hogy olyan tárgyakra reagálnak furcsán, amik a te életed szerves részét képezik. A teljesség igénye nélkül lássuk, melyek lehetnek ezek!

Porszívó

Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy mindig is ez a háztartási gép volt és lesz az aranyérmes ebben a kategóriában. Ha a kutyák olvasatában a fura csöves-gurulós külső nem lenne elég, a számukra gyakran elviselhetetlen zaj és frekvencia mellett a porszívó által felvert szagok is frusztrálóak lehetnek. Ráadásul ahogy a gazdi tologatja előre a szívófejet, olybá tűnhet, mintha ez a rémisztő hangú valami folyton-folyvást támadásba lendülne ellenük.

A porszívórobotok sem túl közkedveltek az ebek körében: ezek szintén zajt csapnak, ráadásul kiszámíthatatlanul vándorolnak ide-oda maguktól.

Lufi

Ha kedvenced arcába már pukkant luftballon, nem csodáljuk, hogy retteg az esemény ismételt bekövetkeztétől, és kerüli ezeket a partikellékeket. Ha látszólag ok nélkül fél tőlük, valójában akkor is létezik magyarázat a jelenségre.

Egyes kutyák ugyanis nem tudják értelmezni azokat a tárgyakat, amelyek szag alapján élettelenek, mégis úgy mozognak, mintha élnének. A lufik is ebbe a kategóriába tartoznak, tehát elképzelhető, hogy a kutyus egyszerűen csak nem érti, pontosan milyen teremtményekkel van dolga.

Ugyanez a logika lehet érvényes a zászlókra és minden más lebegő, mozgó tárgyra.

Alufólia

Fényvisszaverő, feltűnő megjelenése és éles, a kutyák számára fülsértő zizegése az egyik legantipatikusabb háztartási kiegészítővé tette ezt a csomagolóanyagot. Ez furcsa módon előnyökkel is járhat, például ha semmilyen nevelési trükk nem használ, alufóliadarabok elhelyezésével távol tarthatod a négylábút azoktól a helyektől a lakásban, ahol jelenléte nemkívánatos.

Ugyanezen okok miatt félhet a kutyus a műanyag palackoktól és a szemeteszsákoktól is.

Tükör

Ebben az esetben az eb nem magától a tárgytól fél, hanem nyilvánvalóan a saját tükörképétől. Azonban – ahogyan azt már régebben taglaltuk – a kutyus nem ismeri fel saját magát a tükröződő felületen, hanem azt gondolja, hogy egy másik négylábú tolakodott be a territóriumára.

Egyes ebek játszani próbálnak a tükörképükkel, de akadnak olyanok is, akik feldühödnek a tükörkutya láttán, és meg akarják őt támadni. Szerencsére a legtöbb esetben egy idő után megszokják a látványt, és többé nem vált ki belőlük intenzív érzelmeket.

Szobrok

Minél élethűbb, annál félelmetesebb lehet az ebek számára egy mozdulatlan műalkotás. Nem értik, miért nem reagál a mozdulataikra, miért nem kommunikál velük, legfőképp pedig azt, hogy miért nincs életszaga, ha már úgy néz ki, mint más élőlények.

Lehetséges, hogy az eb egyes szobroktól tart, míg mások hidegen hagyják őt. Talán az adott alkotáson található kalap, feltűnő díszek, a testtartás, vagy egy rossz emlék idéz fel félelemmel teli érzéseket a négylábúban.

Hogyan orvosolhatod kutyád tárgyaktól való félelmét?

A felsorolt tárgyakkal kapcsolatban tanúsított ijedt viselkedést legtöbbször deszenzitizációval, azaz az érzékenység fokozatos kiiktatásával sikeresen kezelheted. E folyamat során a kutya apránként szokik hozzá a félelmet kiváltó eszközhöz pozitív megerősítés és jutalmazás kíséretében. Az állat lassan megszokja az adott tárgy kinézetét, hangját, mozgását, és rájön, hogy nem bántja őt, nincs mitől tartania.

Persze lehetséges, hogy kutyusod rettegése olyan mélyen gyökerezik, hogy te laikusként nem tudod megfejteni lelkének titkait. Ebben az esetben mindenképp keress fel egy képzett kutyaoktatót, aki segíthet nektek a probléma megoldásában.

(Képek: Getty Images Hungary)

érdekességek félelem kutya fél a porszívótól kutya kisokos kutya megijed viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink