hirdetés

Mit lát a kutya, ha tükörbe néz? Teljesen mást, mint mi, emberek

Buzgó Csilla

2020. augusztus 14

Vajon van a kutyának olyan öntudata, mint az embernek, amikor egy tükröződő felületre néz? Érdekes kutatási eredmények születtek a témában.

hirdetés

Mulatságos látvány, amikor egy kiskutya először pillantja meg magát a tükörben. Az értetlenséggel fűszerezett kíváncsiság, a pajkos ugrálás, vagy épp a haragos támadási kísérletek általában a telefon fénysebességű előkapására és azonnali videózásra késztetik az olvadozó gazdit.

Felismeri magát a kutya a tükörben?

A rövid és esetleg kiábrándító válasz az, hogy nem. Számos kutatási eredmény született már a témában, és sajnos eddig mindegyikből azt a következtetést vonták le, hogy az eb nem tudja, hogy a tükröződő felületen saját magát látja.

Az egyik első ilyen kísérlet még Charles Darwintól ered, aki az állatkertben figyelt meg egy saját tükörképét érdeklődéssel vizslató orangutánt. Az 1970-es években Gordon Gallup Jr. pszichológus megtalálta Darwin jegyzeteit, s azok alapján elkészítette a festékfoltos tükörteszt koncepcióját.

Abból indult ki, hogy az embergyerek körülbelül másfél- kétéves kora körül kezdi felismerni önmaga képmását. A kísérlet során kisbabák arcára piros rúzzsal foltot festettek, s azt tapasztalták, hogy a kicsik tükörbe nézve a saját pofijukon kezdték piszkálni a pöttyöt. Ez az öntudat egyértelmű jelének tűnt, s Gallup természetesen kíváncsi volt egyes állatfajok viselkedésére is ugyanebben a szituációban.

Meglepő módon a szarkák, az elefántok, a delfinek és egyes emberszabásúak átmentek ezen a vizsgán, a kutyák viszont nem.

Mit lát, ha nem önmagát?

Erre a kérdésre nagyon egyszerű a válasz: egy másik kutyát. Gyakori jelenség, hogy míg a tanulatlan kölykök rendkívül izgatottá válnak a saját tükörképüktől, egy tapasztalt felnőtt már nem feltétlenül reagál olyan hevesen erre a látványa.

A habituáció (más szóval megszokás) során ugyanis az ugyanarra az ingerre adott válasz intenzitása és az érdeklődés is csökken, tekintve, hogy a képmással való érintkezés nem vezet sehová. A tükörkutyának nincs illata, nem lehet vele dűlőre jutni játék vagy erőpróba során, tehát az eb megtanulja, hogy nem érdemes rá időt és energiát fecsérelnie.

Azonban születtek olyan kutatási eredmények is, melyek azt támasztják alá, hogy mégiscsak léteznek olyan ebek, akik valamilyen szinten értik a tükröződés koncepcióját.

Az ausztrál La Trobe Egyetem két kutatója érdekes teszteknek vetett alá 40 kutyát. Az egyik során a kutya gazdája elbújt egy szobában, és az eb kedvenc játékát tartotta a kezében. A négylábú viszont csak úgy láthatta őt, ha tükörbe nézett. 40-ből 7 kutya fordult azonnal a gazdi irányába, ami arra enged következtetni, hogy egyes kutyák igenis tudják, hogyan működik a tükröződés.

A másik kísérletben eldugott ételt kellett ugyanilyen körülmények között meglelniük, és láss csodát, erre 17 kutya volt képes.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy a te kedvenced is a zsenik közé tartozik-e, észrevétlenül ragassz rá egy lehetőleg sárga vagy kék post-itet! A lényeg, hogy ne érezze magán, tehát csak a tükröződésre támaszkodhasson! Ha tükörbe nézve kutyád elkezdi piszkálni a ráragasztott jelzést, gratulálunk, tudományos ritkaságnak lettél szemtanúja!

(Képek: Getty Images Hungary)

érdekességek kutatás kutya kisokos tudomány tükörkép viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink